Droždí, nenápadná houbová kultura, je v kuchyni nepostradatelným pomocníkem. Díky své schopnosti kvasit dodává pečivu nadýchanou strukturu a příjemnou chuť. Co však droždí lahůdkové? Co to je a jak se používá v kuchyni?
Shrnutí obsahu
Lahůdkové droždí, nazývané také neaktivní kvasnice, je sušená forma kvasinek.
Na rozdíl od klasického pekařského droždí není lahůdkové droždí aktivní, tzn. nezpůsobuje kynutí těsta.
Má podobu jemných vloček a slano-oříškovou, sýrovou chuť s lehce umami podtónem.
Lahůdkové droždí se v kuchyni používá primárně pro dochucení pokrmů. Je ideální pro veganská a vegetariánská jídla a výrobu domácích sýrů.
Lahůdkové droždí, nazývané také nutriční droždí nebo neaktivní kvasnice, není na rozdíl od klasického pekařského droždí aktivní, tzn. nezpůsobuje kynutí těsta. K čemu se tedy využívá?
Co je lahůdkové droždí?
Pekařské droždí není totéž co droždí lahůdkové a mezi oběma druhy této kuchařské suroviny je propastný rozdíl. Pekařské droždí je nezbytnou ingrediencí potřebnou pro kynutí těsta a kváskového chleba a konzumovat ho samostatně se rovná čirému šílenství. Zejména s ohledem na chuťovou složku.
Naopak droždí pochoutkové (lahůdkové) je ke konzumaci z mnoha důvodů doporučované. Jak je to možné? V čem tkví tak markantní rozdíl? Co je lahůdkové droždí?
Za vším stojí kvasinky. Zatímco pro droždí pekárenské jsou kvasinky nezbytné, poněvadž jejich aktivita způsobuje kynutí, v případě droždí lahůdkového je kynutí nežádoucí. Oba druhy droždí vznikají ze stejného základu, liší se však způsob zpracování.
U droždí lahůdkového se kvasinky nechají několik dní množit, aby se vzápětí podrobily procesu sušení. Ten zpravidla nepřesahuje teplotu 45 stupňů Celsia. Sušením do podoby jemných vloček se v budoucím lahůdkovém droždí ničí kynoucí složky. Ke kynutí tudíž nedochází, respektive lahůdkové sušené droždí se pro potřeby kynutí stává bezpředmětným.
Lahůdkové droždí má dlouhou historii. Používalo se již v starověkém Egyptě a Číně. V dnešní době je lahůdkové droždí oblíbené zejména mezi vegany a vegetariány jako náhražka sýra a dochucovadlo. Lahůdkové droždí je bohaté na bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerální látky.
Využití lahůdkového droždí
K čemu je pochoutkové droždí dobré? Jaké je použití lahůdkového droždí? Používá se jako přísada do jídel, dochucovadlo či výživový doplněk. Jeho výrazná sladkokyselá příchuť, dalo by se říct i sýrovo-oříšková, dokáže obohatit saláty i pomazánky (směs droždí, tofu, bylinek, cibule, česneku, olivového oleje, atp.).
Pro vegany je lahůdkové droždí jakousi náhražkou sýra, obdobou vegan sýra. V kombinaci se solí a třeba i rozdrcenými semínky je lahůdkové droždí optimální formou „sýra na posypání“ celozrnných těstovin, salátů, rizota, či halušek. Ovšem s dávkováním opatrně. Lahůdkové droždí je dobrý sluha, avšak zlý pán. Je-li ho v pokrmu příliš, dokáže přebít ostatní chutě.
Výživové hodnoty lahůdkového droždí na: | 100 g |
Bílkoviny | 50 g |
Sacharidy | 31 g |
Tuky | 6 g |
KJ | 1110 |
Z lahůdkového droždí se dají vyrobit rozličné pokrmy, včetně placiček, karbanátků, hodí se báječně také k zahušťování polévek a omáček. Lahůdkové droždí na sebe váže vodu a omáčky jsou poté krémovější. Navíc lahůdkové droždí polévkám dodává lepší chuť, než klasické dohušťovadlo mouka.
Třeba hrachová polévka se dá výborně zahustit lahůdkovým droždím, případně lze použít i na její ozdobení.
Lidé trpící celiakií se lahůdkovému droždí nemusejí vyhýbat. Kromě varianty se sladem totiž existuje i bezlepková variace bez sladu. Obecně je lahůdkové droždí dobrou volbou nejen pro celiaky, kterým nedělá dobře gluten, neboli lepek, nýbrž pro všechny, jimž imponuje zdravá výživa a vegan strava.
Lahůdkové droždí – nutriční hodnoty
Co obsahuje lahůdkové droždí? Součástí lahůdkového droždí jsou kvalitní bílkoviny, pro vegany obzvláště důležité, dále stopové prvky v čele s chromem, který udržuje na uzdě hladinu krevního cukru, a zinkem, jehož dostatek má příznivý vliv na pokožku a imunitní buňky.
Dále minerální látky a vitamín B, jehož je lahůdkové droždí nejbohatším přírodním zdrojem. Lahůdkové droždí vřele uvítají vlasy i nehty, nervová soustava, metabolismus i imunita. Lahůdkové droždí nekyne, není aktivní, a proto nenarušuje střevní mikroflóru a nezpůsobuje nadýmání.
Vyrábí se i s příměsí vitamínu B12, který je přesně tím vitamínem, který potřebuje vegan. Podrobný přehled vegan potravin obohacených o vitamín B12 zde. Lahůdkové droždí nemusí přidělávat vrásky ani s ohledem na obávaný glutamát sodný. Do lahůdkového droždí není uměle přidáván, naopak ho obsahuje přirozeně, tudíž apriori se mu vyhýbat je bezdůvodné.
Lahůdkové droždí neobsahuje lepek a je vhodné pro vegany i vegetariány.
Kde koupit lahůdkové droždí?
Lahůdkové droždí lze sehnat v prodejnách zdravé výživy nebo v mnoha bezobalových obchodech. Jedno balení o 150 gramech vyjde na zhruba 53 korun. Je přesně tím, co jedí vegani.
Lahůdkové droždí – recepty na pomazánku
Pomazánku z lahůdkového droždí lze vyrobit velmi snadno. Recepty z lahůdkového droždí přibývají jako houby po dešti a vybrat si ten nejlepší závisí na chuťových preferencích každého strávníka. Variace budapešťské pomazánky z lahůdkového droždí následuje spolu s ingrediencemi:
- 200 g tofu
- 1 cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 50 ml sójové smetany
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- sůl
Téměř každý recept začíná nakrájením ingrediencí. Ani tento případ nebude výjimkou. Nakrájenou cibuli a česnek je potřeba osmahnout na olivovém oleji, přidat papriku, zamíchat a nechat odstát.
Pokrájené tofu se smíchá se sójovou smetanou, do níž hospodyňka zakomponuje také osmahlou cibuli s česnekem a paprikou a dále lahůdkové droždí a sůl a rozmixuje. A pomazánka je hotová. Udělá dobrou službu i jako zdravá snídaně.
Vynikající ředkvičková pomazánka pomůže zahnat každý bacil. Je navíc velmi jednoduchá na přípravu.