Jablečný ocet – účinky, potírání, recept

Zdraví

Na jablečný ocet lze narazit všude. Všichni o něm mluví a zdá se, že ho všichni milují. Jedná se o jeden z mnoha nových „boomů ve zdravém životním stylu, nebo je opravdu tak zázračný? Existují skutečné zdravotní účinky jablečného octa? A k čemu dalšímu jablečný ocet slouží?

Jablka jsou považována za jednu z nejzdravějších plodin na světě. Kromě vitamínů a živin obsahují nižší množství kalorií a spoustu vlákniny. Díky její konzumaci se člověk cítí plnější a nasycený na delší dobu. Jablka jsou proto výbornou potravinou pro toho, kdo chce rychle zhubnout.

Nejlepší jíst zralá jablka jen tak. Jsou ideální k doplnění vitamínů ve veganském jídelníčku. Mají samozřejmě řadu dalších využití jako příprava moštů, destilátů, křížal, kompotu, pečení závinů, zálivky na saláty či koláčů. Připravit z nich lze i zdravou snídani s ovesnými vločkami nebo ovocné smoothie. No a pokud jich má člověk opravdu hodně, může zvážit výrobu právě jablečného octa.

Shrnutí článku

Jablečný ocet je oblíbený pro své zdravotní benefity, včetně podpory metabolismu, trávení a regulace krevního cukru.

Má široké využití v péči o tělo – potírání jablečným octem pomáhá na křečové žíly, pokožku i vlasy.

Slouží jako přírodní dezinfekce, urychluje hojení ran a může zmírnit podráždění pokožky po spálení sluncem.

V kuchyni se využívá jako dochucovadlo, konzervant i přísada do detoxikačních nápojů.

Přestože má mnoho benefitů, jeho nadměrná konzumace může poškodit žaludek, zubní sklovinu nebo vést ke ztrátě kostní hmoty.

Jablka jsou bohatá na vitamíny, živiny a mají všestranné využití.

Jablečný ocet a jeho přínosy pro zdraví a krásu

Jablečný ocet je přírodní elixír s dlouhou historií využití v péči o tělo a zdraví. Díky svým antiseptickým, protizánětlivým a vyživujícím vlastnostem je oblíbeným pomocníkem v domácí péči o pleť, vlasy i cévy. Při správném použití může přispět k lepšímu krevnímu oběhu, zdravější pokožce a lesklým vlasům.

Podpora krevního oběhu a zdravých cév

Potírání jablečným octem se tradičně využívá ke zmírnění potíží s křečovými žilami. Pomáhá zlepšovat cirkulaci krve, posilovat cévní stěny a má protizánětlivé účinky. Pravidelná aplikace (vždy zředěného octa) na problematická místa může podpořit pružnost cév a zmírnit otoky.

Přírodní péče o pleť

Ředěný jablečný ocet je skvělým přírodním tonikem pro pleť. Pomáhá udržovat optimální pH pokožky, stahuje póry a zmírňuje projevy akné. Jeho antibakteriální vlastnosti navíc pomáhají v boji proti nečistotám a nadměrnému maštění pokožky. Lidé s citlivou pletí by však měli být opatrní a nejprve otestovat reakci na malé ploše kůže.

Úleva při spálení sluncem

Pokud se člověk spálí na slunci, může směs vody a jablečného octa pomoci zmírnit podráždění a podpořit regeneraci pokožky. Funguje buď to potírání postiženého místa jablečným octem pomocí vatového tamponu, nebo přidání jablečného octa do koupele.

Lesklé a zdravé vlasy

Potírání jablečným octem je oblíbenou metodou pro dosažení přirozeného lesku a zdravé pokožky hlavy. Oplachování vlasů směsí octa a vody pomáhá odstranit zbytky stylingových přípravků, zmírňuje svědění a může pomoci v boji proti lupům. Po použití je vhodné vlasy opláchnout čistou vodou.

Na zdravé, krásné a lesklé vlasy také pomáhá kokosový olej. Jedná se rovněž o čistě přírodní produkt, který nezatěžuje tělo žádnou chemií.

Přírodní dezinfekce a hojení ran

Jablečný ocet je známý pro své antibakteriální účinky, a proto se někdy využívá jako přírodní dezinfekční prostředek. Pomáhá při hojení drobných ran a odřenin, nicméně vždy by měl být důkladně zředěný, aby nedráždil pokožku.

Jak jablečný ocet správně používat?

Při aplikaci na pokožku nebo vlasy je důležité vždy ocet ředit vodou. Obvyklý poměr je 1 díl octa na 2 až 4 díly vody, v závislosti na citlivosti pokožky. Před prvním použitím je vždy vhodné provést test na malé části kůže, aby se předešlo podráždění.

Jablečný ocet vlasy hydratuje, dodává jim lesk a pomáhá proti jejich zamotávání.

Hlavní benefity jablečného octa

Jedním z mnoha způsobů, jak jablka využít, je výroba jablečného octa. Již stovky let se řadí mezi přírodní léčiva a používá se na celou řadu zdravotních potíží. V medicíně má jablečný ocet opravdu bohaté využití a lze ho označit za všelék.

Americký doktor Jarvis napsal v roce 1958 knihu o lidovém léčitelství (Folk Medicine: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health), ve které jablečný ocet přímo velebil. Tvrdil, že pomocí jablečného octa lze léčit migrénu, chronickou únavu, diabetes, artritidu a řadu dalších závažných onemocnění.

I v dnešní době panuje názor, že voda s jablečným octem skvěle nastartuje metabolismus, dodá energii, reguluje kyselé prostředí v organismu, které je často způsobováno právě nezdravým stravováním a pitným režimem.

Jablečný ocet také snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, odstraňuje škodlivé látky z těla, zpomaluje stárnutí a celkově podporuje trávení. Vzhledem k tomu, že se jablečný ocet tepelně neupravuje, je vhodný i pro fanoušky RAW stravy.

Mezi další benefity jablečného octa je možné zahrnout i vysoký obsah draslíku. Draslík potřebuje lidské tělo pro správnou činnost srdce, k tvorbě a ukládání krve a k dosažení klidu a tělesné rovnováhy. Stejně jako goji (kustovnice) obsahuje jablečný ocet mnoho prospěšných látek, které se podílejí na protizánětlivých a antibakteriálních účincích. Jablečný ocet a zdraví jdou zkrátka ruku v ruce.

Při bolestech v krku se doporučuje několikrát denně vykloktat roztokem připraveným z jablečného octa (tj. do skleničky vody 2 lžíce octa).

Pokud se někdo rozhodne pro užívání jablečného octa jako řešení svého zdravotního problému, doporučuje se nejdříve se poradit s ošetřujícím lékařem či jiným odborníkem.

Jablečný ocet podporuje trávení, působí močopudně a zlepšuje metabolismus.

Jak používat jablečný ocet

Existuje mnoho způsobů, jak jablečný ocet používat. Jablečný ocet se dnes prodává jako zdravější alternativa vinného octa. Kromě potírání jablečným octem je možné ho využít i při hubnutí i pro vegany. Kromě toho se používá k inhalacím, ke kloktání, k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.

Organický, nepasterizovaný a nefiltrovaný jablečný ocet, který je pro organismus nejpřínosnější, lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou, nebo si ho vyrobit doma podle jednoduchého receptu na jablečný ocet, který je uveden na konci tohoto článku.

Využití jablečného octa v kuchyni

Přímou konzumací jablečného octa lze dospět k nejlepším účinkům na zdraví člověka. Doporučuje se rozmíchat 1 až 2 lžičky octa ve vodě a celý obsah nalačno vypít. Tím se nastartuje lidský organismus, tělu dodá potřebná energie a živiny, upraví se pH a zvýší kyselost trávicích šťáv.

Jablečný ocet je také skvělým pomocníkem v kuchyni. Používá se jako dochucovadlo různých pokrmů. Nejčastěji ho lze upotřebit jako zálivku do salátů nebo k dochucení polévek, omáček, marinád či zeleninových směsí.

Stejně jako ostatní druhy octů je jablečný ocet výtečným konzervantem. Potraviny okyselí a zabije všechny bakterie, které by mohly způsobit jejich zkažení. Jablečný ocet lze použít např. při přípravě cuketového zelí.

TIP: Pro očistu střev, jater a celkovou detoxikaci lze vyzkoušet i Zaječickou hořkou minerální vodu s přirozeně projímavými účinky

Jablečný ocet a hubnutí

O jablečném octu se nejčastěji mluví ve spojení s hubnutím. Přestože existují prokazatelné výhody při konzumaci octa, celkově neexistuje důkaz, který by přesvědčivě prokázal, že jablečný ocet způsobí u lidí v dlouhodobém horizontu úbytek hmotnosti

Některé krátkodobé studie ukázaly, že při konzumaci jablečného octa člověk sní méně kalorií, zhubne a ubyde mu břišní tuk. Dlouhodobá studie z roku 2009 však ukázala, že při denním užívání jablečného octa po dobu 12 týdnů došlo ke snížení váhy pouze o 2 až 4 libry (0,9 až 1,8 kg).

Faktem je, že jablečný ocet zvyšuje pocit sytosti (plnosti) a zpomaluje rychlost přesunu potravy ze žaludku do dalších částí trávicího traktu. Jablečný ocet tedy zasytí na delší dobu a člověk toho méně sní.

Jablečný ocet může být dobrým pomocníkem při hubnutí, nicméně bylo by bláhové si myslet, že pouhým pitím jablečného octa začne člověk ztrácet kila. Vždy je potřeba sestavit pestrý a zdravý jídelníček a začít se pořádně hýbat, jinak nepomůže ani sebelepší zázračná potravina.

TIP: Zdravým způsobem, jak jíst a stále zůstat štíhlý, je paleo dieta, která přináší sílu a mnoho energie bez jakýchkoliv počtů kalorií nebo vynaložení velkého úsilí v posilovnách.

Nežádoucí účinky jablečného octa

Jablečný ocet je sice malým zázrakem se spoustou benefitů, přesto není vhodný pro každého a jeho konzumace má vyloženě i své záporné stránky. Čistý jablečný ocet je velmi kyselý, proto by se vždy měl ředit vodou. Pozor na konzumaci by si měli dát lidé s citlivým žaludkem, vředy, cukrovkou a lidé s léky na srdeční onemocnění a některými diuretiky.

Při dlouhodobém užívání může jablečný ocet způsobovat zažívací potíže a ztrátu kostní hmoty. Ačkoli jablečný ocet obsahuje draslík, jeho dlouhodobé užívání může vést ke snížení hladiny draslíku v krvi.

Také má špatný vliv na zubní sklovinu a dokonce může popálit jícen nebo pokožku. Nadměrná a dlouhodobá konzumace jablečného octa rovněž může vést k rozvoji osteoporózy. Pokud však bude člověk dbát na doporučené denní dávkování, žádné zdravotní komplikace mu nehrozí.

Konzumaci jablečného octa by se měli vyhnout lidé s cukrovkou a srdečními onemocněními.

Recept na výrobu jablečného octa

Výroba jablečného octa není nijak složitá. Lze ho připravit i v domácích podmínkách, navíc je levnější a chutnější než z obchodu. Nejvíce cenných látek nabízí ocet nepasterizovaný a nefiltrovaný. Doma vyrobený jablečný ocet vydrží v neotevřené láhvi až jeden rok. Na výrobu jablečného octa lze použít jakákoliv jablka – zelená, červená i žlutá.

Postup přípravy jablečného octa

Nejprve je potřeba jablka důkladně omýt a včetně slupky nastrouhat nahrubo. Jakmile je hotovo, nastrouhaná jablka vložit do zhruba 3/4 čisté sklenice.

Poté se v hrnci převaří voda v množství podle velikosti sklenice a nechá se vystydnout. Příp. lze použít filtrovanou vodu bez chlóru.

Do vody se přidá cukr v poměru 1 lžíce cukru na 1 hrnek vody. Cukr je důležitý pro proces fermentace. Nastrouhaná jablka se zalijí právě touto vychladlou cukrovou vodou.

Následně se sklenice přikryje látkou a omotá provázkem nebo gumičkou. Nechá se stát zhruba 2 týdny na tmavém a teplém místě. Směs je potřeba každých pár dní promíchat vařečkou a zase důkladně zakrýt. Jablka musí být zcela ponořená.

Po 2 týdnech se směs přefiltruje přes plátno. Tekutina se nalije do vymyté sklenice, opět překryje látkou a nechá další 3 týdny kvasit na tmavém místě.

Jakmile tekutina přestane vytvářet bublinky, je ocet hotový a lze ho slít do menších lahví. Usazeniny na dně láhve nejsou na závadu.

Pokud se na povrchu octa vytvoří želatinová skvrna, lze ji použít k nastartování budoucích dávek octa. Je možné ji vyjmout a uložit samostatně nebo nechat plavat v octě.

© 2025 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang