Na jablečný ocet lze narazit všude. Všichni o něm mluví a zdá se, že ho všichni milují. Jedná se o jeden z mnoha nových „boomů“ ve zdravém životním stylu nebo je opravdu tak zázračný? Existují skutečné zdravotní účinky jablečného octa? Dá se pomocí jablečného octa zhubnout? A k čemu dalšímu jablečný ocet slouží?
S nadcházejícím podzimem začíná sezóna jablek. S ní přichází i otázka, jak jablka nejlépe využít a zpracovat, aby jejich blahodárné účinky sloužily co nejdéle? Jedním z mnoha produktů je jablečný ocet. Používá se na celou řadu zdravotních potíží, snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak. Jaké jsou další účinky a použití jablečného octa? A jak se vyrábí? To vše se lze dozvědět v následujícím článku.
Jablka by měla být důležitou součástí jídelníčku každého člověka. Obsahují celou řadu prospěšných látek jako je vitamin C, A nebo E, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor a mangan. Jablka snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, čistí střeva, posilují imunitu, mají antibakteriální účinky a přispívají k detoxikaci organismu. Objevuje se doporučení, že člověk by měl sníst alespoň 1 jablko denně, aby se vyhnul nemocem.
TIP: Pro očistu střev, jater a celkovou detoxikaci lze vyzkoušet i Zaječickou hořkou minerální vodu s přirozeně projímavými účinky.
Jablka jsou považována za jednu z nejzdravějších plodin na světě. Kromě vitamínů a živin obsahují nižší množství kalorií a spoustu vlákniny. Díky její konzumaci se člověk cítí plnější a nasycený na delší dobu. Jablka jsou proto výbornou potravinou pro toho, kdo chce rychle zhubnout.
Nejlepší jíst zralá jablka jen tak. Jsou ideální k doplnění vitamínů ve veganském jídelníčku. Mají samozřejmě řadu dalších využití jako příprava moštů, destilátů, křížal, kompotu, pečení závinů, zálivky na saláty či koláčů. Připravit z nich lze i zdravou snídani s ovesnými vločkami nebo ovocné smoothie. Fantazii se meze nekladou.
Jablečný ocet – účinky a zdraví
Jedním z mnoha způsobů, jak jablka využít, je výroba jablečného octa. Již stovky let se řadí mezi přírodní léčiva a používá se na celou řadu zdravotních potíží. V medicíně má jablečný ocet opravdu bohaté využití a lze ho označit za všelék.
I v dnešní době panuje názor, že voda s jablečným octem skvěle nastartuje metabolismus, dodá energii, reguluje kyselé prostředí v organismu, které je často způsobováno právě nezdravým stravováním a pitným režimem. Jablečný ocet také snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, odstraňuje škodlivé látky z těla, zpomaluje stárnutí a celkově podporuje trávení.
Vzhledem k tomu, že se jablečný ocet tepelně neupravuje, je vhodný i pro fanoušky RAW stravy.
Mezi další benefity jablečného octa je možné zahrnout i vysoký obsah draslíku. Draslík potřebuje lidské tělo pro správnou činnost srdce, k tvorbě a ukládání krve a k dosažení klidu a tělesné rovnováhy. Stejně jako goji (kustovnice) obsahuje jablečný ocet mnoho prospěšných látek, které se podílejí na protizánětlivých a antibakteriálních účincích. Jablečný ocet a zdraví jdou zkrátka ruku v ruce.
Při bolestech v krku se doporučuje několikrát denně vykloktat roztokem připraveným z jablečného octa (tj. do skleničky vody 2 lžíce octa).
Pokud se někdo rozhodne pro užívání jablečného octa kvůli řešení svého zdravotního problému, doporučuje se nejdříve se poradit s ošetřujícím lékařem či jiným odborníkem.
Jak používat jablečný ocet
Existuje mnoho způsobů, jak jablečný ocet používat. Jablečný ocet se dnes prodává jako zdravější alternativa vinného octa. Jablečný ocet pomáhá na vlasy, na hubnutí i pro vegany i jako dezinfekce. Kromě toho se používá k inhalacím, ke kloktání, k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.
Organický, nepasterizovaný a nefiltrovaný jablečný ocet, který je pro organismus nejpřínosnější, lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou, nebo si ho vyrobit doma podle jednoduchého receptu na jablečný ocet.
Vnitřní použití jablečného octa, jablečný ocet v kuchyni
Přímou konzumací jablečného octa lze dospět k nejlepším účinkům na zdraví člověka. Doporučuje se rozmíchat 1 až 2 lžičky octa ve vodě a celý obsah nalačno vypít. Tím se nastartuje lidský organismus, tělu dodá potřebná energie a živiny, upraví se pH a zvýší kyselost trávicích šťáv.
Jablečný ocet je také skvělým pomocníkem v kuchyni. Používá se jako dochucovadlo různých pokrmů. Nejčastěji ho lze upotřebit jako zálivku do salátů nebo k dochucení polévek, omáček, marinád či zeleninových směsí.
Stejně jako ostatní druhy octů je jablečný ocet výtečným konzervantem. Potraviny okyselí a zabije všechny bakterie, které by mohly způsobit jejich zkažení. Jablečný ocet lze použít např. při přípravě cuketového zelí.
Jablečný ocet jako dezinfekce
Jablečný ocet je často oblíbenou volbou pro přírodní alternativu komerčních čisticích prostředků. Je to kvůli jeho antibakteriálním vlastnostem. Jeden šálek vody se smíchá s půl šálkem jablečného octa a vznikne univerzální přírodní čistič. Je však třeba poznamenat, že jablečný ocet sice může zabíjet některé bakterie, avšak při zabíjení škodlivých bakterií není tak účinný jako komerční čisticí prostředky.
Jablečný ocet je možné používat k umývání, vymývání nebo odstranění vodního kamene. Poslouží i jako lapač pachu v lednicích.
Jablečný ocet na vlasy a tělo
Kromě mnoha již zmíněných benefitů pravidelné užívání jablečného octa má pozitivní vliv na pokožku a zdraví vlasů. Jablečný ocet léčí a snižuje výskyt akné, ošetřuje a zklidňuje spálení sluncem, zpomaluje stárnutí pleti, bojuje proti zamotávání vlasů, snižuje jejich krepatění, vlasy hydratuje a zmírňuje výskyt lupů.
Pokožku lze pomocí jablečného octa vyčistit tak, že se smíchá 1 díl jablečného octa a 2 díly vody. Směs se aplikuje na pleť a pomocí vatového tamponu vyčistí. Též ho lze použít do koupele a vyčistit tak pokožku na celém těle. Je však třeba mít na paměti, že se nedoporučuje aplikovat na kůži samotný jablečný ocet. Vždy je nutné ho naředit vodou.
Pro lesk vlasů se využívá oplach z jablečného octa, kdy se do 1 litru vlažné vody dají 1 – 2 lžičky jablečného octa a touto jablečnou vodou je přelijí vlasy po umytí.
Lze najít i doporučení pro používání jablečného octa k péči o zuby, kdy se zuby potírají přímo jablečným octem. To by mělo pomáhat odstraňovat zabarvení a skvrny.
Jablečný ocet a hubnutí
O jablečném octu se nejčastěji mluví ve spojení s hubnutím. Přestože existují prokazatelné výhody při konzumaci octa, celkově neexistuje důkaz, který by přesvědčivě prokázal, že jablečný ocet způsobí u lidí v dlouhodobém horizontu úbytek hmotnosti.
Faktem je, že jablečný ocet zvyšuje pocit sytosti (plnosti) a zpomaluje rychlost přesunu potravy ze žaludku do dalších částí trávicího traktu. Jablečný ocet tedy zasytí na delší dobu a člověk toho méně sní.
Jablečný ocet může být dobrým pomocníkem při hubnutí, nicméně bylo by bláhové si myslet, že pouhým pitím jablečného octa začne člověk ztrácet kila. Vždy je potřeba sestavit pestrý a zdravý jídelníček a začít se pořádně hýbat, jinak nepomůže ani sebelepší zázračná potravina.
TIP: Zdravým způsobem, jak jíst a stále zůstat štíhlý, je paleo dieta, která přináší sílu a mnoho energie bez jakýchkoliv počtů kalorií nebo vynaložení velkého úsilí v posilovnách.
Jablečný ocet – nežádoucí účinky
Jablečný ocet je sice malým zázrakem se spoustou benefitů, přesto není vhodný pro každého a jeho konzumace má vyloženě i své záporné stránky. Čistý jablečný ocet je velmi kyselý, proto by se vždy měl ředit vodou. Pozor na konzumaci by si měli dát lidé s citlivým žaludkem, vředy, cukrovkou a lidé s léky na srdeční onemocnění a některými diuretiky.
Při dlouhodobém užívání může jablečný ocet způsobovat zažívací potíže a ztrátu kostní hmoty. Ačkoli jablečný ocet obsahuje draslík, jeho dlouhodobé užívání může vést ke snížení hladiny draslíku v krvi. Také má špatný vliv na zubní sklovinu a dokonce může popálit jícen nebo pokožku. Nadměrná a dlouhodobá konzumace jablečného octa rovněž může vést k rozvoji osteoporózy.
Pokud bude člověk dbát na doporučené denní dávkování, žádné zdravotní komplikace mu nehrozí.
Jablečný ocet – recept a výroba
Výroba jablečného octa není nijak složitá. Lze ho připravit i v domácích podmínkách, navíc je levnější a chutnější než z obchodu. Nejvíce cenných látek nabízí ocet nepasterizovaný a nefiltrovaný. Doma vyrobený jablečný ocet vydrží v neotevřené láhvi až jeden rok. Na výrobu jablečného octa lze použít jakákoliv jablka – zelená, červená i žlutá.
Postup přípravy:
Jablka omyjeme a včetně slupky nastrouháme nahrubo. Následně vložíme do zhruba 3/4 čisté sklenice.
V hrnci převaříme vodu v množství podle velikosti sklenice a necháme ji vystydnout. Příp. lze použít filtrovanou vodu bez chlóru. Do vody přidáme cukr v poměru 1 lžíce cukru na 1 hrnek vody. Cukr je důležitý pro proces fermentace. Místo něj lze použít i med, avšak ten proces kvašení zpomalí. Vychladlou cukrovou vodou zalijeme nastrouhaná jablka.
Sklenici přikryjeme látkou a omotáme provázkem nebo gumičkou.
Sklenici necháme stát zhruba 2 týdny na tmavém a teplém místě. Směs každých pár dní promícháme vařečkou a zase důkladně zakryjeme. Jablka musí být zcela ponořená.
Po 2 týdnech směs přefiltrujeme přes plátno. Tekutinu nalijeme do vymyté sklenice, opět překryjeme látkou a necháme další 3 týdny kvasit na tmavém místě.
Jakmile tekutina přestane vytvářet bublinky, je ocet hotový a lze ho slít do menších lahví. Usazeniny na dně láhve nejsou na závadu.
Pokud se na povrchu octa vytvoří želatinová skvrna, lze ji použít k nastartování budoucích dávek octa. Můžete ji vyjmout a uložit samostatně nebo nechat plavat v octě. Domácí ocet používejte stejně, jako byste skladovali koupený ocet – na vaření, čištění, vlasy a všechny další způsoby použití.