Drobné červené fazole z Asie (himalájský region), které jsou tradičně konzumovány v Japonsku, Koreji i Čině. Patří mezi lépe stravitelné luštěniny a mají vysoký obsah antioxidantů. Jak fazole adzuki pomáhají ledvinám a do jakých receptů jsou vhodné?
Podle tradiční čínské medicíny ledviny napomáhají růstu a vývinu, podporují tvorbu krve a řídí rozmnožování. Podporují také obranyschopnost organismu proti vnějším vlivům.
Fazole adzuki („královna fazolí“) jsou malé luštěniny tmavě červené až hnědé barvy s bílou čárkou na jedné straně. Pěstují se především v asijských státech a jejich hlavním producentem je Japonsko. Mají nasládlou ořechovou chuť.
Adzuki fazole – účinky
Adzuki fazole jsou lépe stravitelné než jiné luštěniny. Obsahují velké množství bílkovin a vlákniny a zároveň mají nízký obsah tuku. Jsou zdrojem železa, draslíku, hořčíku a kyseliny listové. Proto jsou vhodné do veganského jídelníčku a lze z nich doplnit určité vitamíny.
Adzuki fazole, stejně jako ostatní odrůdy fazolí, jsou bohaté na vlákninu. Vláknina stimuluje střeva a podporuje trávicí trak.
TIP: Fazolová alternativa přichází v podobě makedonského tavče gravče. Zapečená fazolová směs probudí dosud netušené veganské chutě.
Ačkoliv se strava v těhotenství od běžného jídelníčku nijak dramaticky neliší, měly by těhotné ženy více jíst potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu. Adzuki fazole a obecně luštěniny jsou vhodným pokrmem, který jíst ve vegan těhotenství.
Dietní vláknina má i další výhodu. Reguluje aktivitu inzulínových receptů v těle. Tím pomáhá zajišťovat správnou hladinu cukru v krvi.
Fazole obsahují draslík, hořčík a kyselinu listovou, což jsou látky, které pomáhají vyrovnávat hladinu cholesterolu a uvolňovat krevní cévy, snižují tlak i zátěž na srdce.
Obsahují jedinečný minerál molybden ve vysoké koncentraci. Tento minerál je důležitý při detoxikaci jater.
Pokud se člověk cítí unavený, má hodně stresu, trpí nadměrnými strachy, je žárlivý či často nemocný, čínská medicína doporučuje ledviny podpořit. Jednou z možností jak ledviny posílit je pít pravidelně jednou denně po dobu až 4 týdnů vývar z fazolí adzuki a řasy kombu.
Vývar je vhodný také při padání vlasů, lámavosti nehtů, zapomnětlivosti, neklidu, trávicích obtížích a gynekologických problémech.
Kombu (kelp) je mořská řasa, která se vyskytuje v čistých, chladných vodách. Nejznámější je opět japonské Kombu. Kelp má dlouhé zelené listy, až 3 m široké a až 10 m dlouhé. Po usušení jsou temně zelené až černé.
Řasa je známá pro svůj obsah kyseliny glutamové, která zjednodušuje trávení jiných potravin. Je také zdrojem jódu, železa, vápníku a kyseliny alginové, která podporuje očistu střev a pomáhá z těla vylučovat těžké kovy.
Kombinace těchto dvou potravin je ideální pro podporu ledvin. Fazole adzuki jsou jinové a řasa kombu jangová, proto je vzniklý vývar vyvážený.
Adzuki – klíčení
Fazole adzuki jsou velmi podobné mungo klíčkům, a tak se dají snadno naklíčit. V podstatě se jedná o hrách a některým lidem i svou chutí hrách připomíná.
Nejdříve je potřeba fazole alespoň na 12 hodin namočit. Tím nasají potřebnou vlhkost. Ke klíčení je ideální mít nakličovací misku, ve které se dvakrát denně pořádně prolijí studenou vodou. Naklíčit se dají i na tácku a v misce. V tomto případě se na adzuki pokládá navlhčená utěrka.
Adzuki zvládnout naklíčit zhruba za 4 – 5 dnů. Vždy záleží na okolních vlivech jako je teplota a vlhkost.
Jak uvařit fazole adzuki
Adzuki fazole je nutné před vařením namáčet minimálně 8 hodin. Po dostatečně dlouhém namočení je nutné fazole propláchnout a v nové vodě se vaří na mírném plamenu cca 45 minut. Po uvaření jsou lehce světlejší a nerozpadají se, jsou pevné.
Adzuki vývar – recept
Vývar z adzuki fazolí posiluje ledviny. Oslabené ledviny mohou člověka dost potrápit – člověk je zatěžuje nedostatečným pitím tekutin, v chladu, při stresu a ženy i při těhotenství, porodu a kojení.
Uvařené fazole jsou vhodné jako příloha, na salát, do polévky, na karbanátky a dokonce i nasladko a na koláč.
Ingredience:
- 1 šálek fazolí adzuki namočených přes noc
- 1 kus řasy kombu namočené předem asi 15 minut
- 5 šálků vody
Postup:
Namočené fazole opatrně propláchneme v čisté vodě a vaříme spolu s kombu řasou na mírném plamenu přibližně 60 minut. Občas promícháme a kontrolujeme, aby se adzuki fazole nepřipálily. Vodu můžeme postupně dolévat.
Po hodině fazole lehce dosolíme a necháme povařit ještě cca 10 minut. Poté vývar scedíme a máme hotovo.
Ke zbytku fazolek můžeme přilít vodu, přidat tamari omáčku nebo miso pastu a získáme dobrou polévku. Dle chuti je možné přidat mrkev, cibulku, mungo klíčky či tofu.
Adzuki kaše ke snídani – recept
Ke zdravé snídani se nemusí jíst pouze ovesná kaše. Výběr je mnohem více rozmanitý a z fazolí adzuki je výborná, sladká kaše plná potřebných živin.
Ingredience:
- 400 ml rostlinného mléka
- 100 g ovesných vloček
- 200 g uvařených adzuki fazolí
- datlový sirup
Postup:
Na mírném plamenu ohřejeme rostlinné mléko, přidáme vločky a lehce povaříme. Adzuki fazole rozmačkáme a přidáme k ovesným vločkám a mléku. Stáhneme plamen, přidáme datlový sirup podle chuti a promícháme. Podávat můžeme s ovocem a oříšky.
Smažené adzuki zeleninové placičky – recept
Zeleninové placičky jsou velmi oblíbené. Dají se smažit na pánvi v rozpáleném oleji, nebo péct v troubě.
Ingredience:
- 300 g adzuki fazolí
- 200 g mrkve
- 100 g cukety
- 100 g lilku
- 50 g vloček
- sůl, sušený česnek
- olej
Postup:
Adzuki fazole uvaříme a rozšťoucháme. Ostatní zeleninu – mrkev, cuketu i lilek nastrouháme na jemné straně struhadla. Nastrouhanou zeleninu a fazole smícháme, přidáme vločky a osolíme, přidáme sušený česnek, případně můžeme přidat další koření dle chuti.
Vytvarujeme placičky, které pečeme dozlatova na pánvi s rozpáleným olejem.