Jahody – ovoce králů

Zdraví

Jahody jsou lahodné a také velmi zdravé. Jsou symbolem hojnosti a smyslnosti. Nebude to dlouho trvat a naše zahrádky se budou červenat.

Jahody se dnes většinou dováží ze zemí, jako je Španělsko, Itálie či Polsko, přestože ještě před relativně krátkou dobou je měl téměř každý na své zahrádce.

Jsou ovocem, jehož konzumace je vystopovatelná přes starověk až do doby kamenné. Křížením několika druhů vznikly dnešní klasické zahradní jahody, které se velmi liší od „jahůdek“ lesních. Dobré domácí nebo kvalitní bio jahody mají nádhernou vůni i chuť, která se od většiny „supermarketových“ jahod velmi liší.

Jahody obsahují vysoké množství vitamínu C a také vitamíny A, B a E. Obsahují řadu minerálních látek, z nichž lze kromě draslíku a hořčíku jmenovat zinek, vápník, fluór, bór, mangan či molybden. Jejich zdraví prospěšné účinky násobí organické kyseliny včetně kyseliny ellagové, působící proti nádorům.

Působí příznivě na růst vlasů, nehtů, kůže i zubů. Obsahují také antioxidanty, kyselinu listovou, betakaroten a třísloviny. Uvádí se, že pomáhají z těla odvádět těžké kovy a že jejich konzumace může pomoci při nadměrné plynatosti a špatném trávení.

Ovoce králů nebo ovoce lásky – i takovými přízvisky se jahody mohou honosit. Podporují funkci sexuálních orgánů, zdravou krvetvorbu, tvorbu hormonů a spermií. Jejich konzumace působí příznivě i na trávicí a vylučovací soustavu, metabolismus a imunitu.

Přírodních cukrů a energie obsahují jahody relativně málo a proto jsou vhodné i při redukčních dietách. Mohou si však o nich nechat zdát ti, kteří mají po jejich konzumaci vyrážky a svědění, příznaky pseudoalergické reakce.

Jahody se konzumují odpradávna.
Jahody se konzumují odpradávna.

Chcete-li si tyto téměř zázračné plody nabité tím nejlepším, co příroda nabízí, vychutnat co nejvíce, nemusíte se na ně dívat jen ve skleničce se šampaňským (ale můžete).

Vyzkoušejte například čerstvý ovocný salát z jahod a vlašských ořechů, nebojte se je přidat na chlebíčky, rozmixovat na jahodové pyré nebo toto pyré připravit s banánem a agávovým sirupem a dát zamrazit jako zmrzlinu.

Skvělým tipem na sladkou snídani je recept na francouzský toast, kde lze kromě jahod využít i jiné sezónní ovoce a po ránu dostat do těla potřebnou dávku vitamínů. Z jahod lze také připravit vynikající nepečený dort.

Výborné jsou do mléčných koktejlů a smoothies. Nejvíce je oceníte v teplých jarních a letních dnech, které se jistě brzy dorazí. Nejlepší chuť budou mít jahody z bioprodejny či biofarmy, popřípadě ty s péčí pěstované na vlastní zahrádce.

Opravdoví gurmáni jistě ocení nepečený jahodový dort s jahodami. Jak na něj?

KRUSTA:

  • 1 šálek mandlí (alespoň na 2 hodiny namočených ve vodě)
  • troška kakaa (lžička až dvě dle chuti)
  • půl šálku čerstvých vypeckovaných datlí (nebo sušených a namočených na pár hodin ve vodě)
  • špetka či dvě skořice
  • voda dle potřeby.

JAHODOVÝ KRÉM:

  • 1 šálek kešu ořechů (namočených na pár hodin do vody, aby změkly)
  • 2/3 šálku jahod
  • 2 lžíce kokosového oleje (měřeno v tuhém stavu)
  • 3 lžíce kokosového krému
  • 1,5 lžíce kokosového mléka
  • 2-­3 lžíce datlového sirupu
  • kousky nakrájených jahod – nemixovat, přidat až do rozmixovaného krému

JAHODOVÁ VRSTVA:

  • 3 velké jahody
  • 2 lžíce agávového či datlového sirupu
  • kousky jahod

Postup:

Rozmixujeme postupně všechny ingredience potřebné na krustu. Pokud by byla hmota příliš hutná, přidáme trochu vody. Krustu pokryjeme vrstvou jahod nakrájených na plátky a vložíme do lednice.

Jahody jsou ideálním ovocem pro přípravu lehkých dezertů.
Jahody jsou ideálním ovocem pro přípravu lehkých dezertů.

Krém připravíme rozmixováním všech ingrediencí, nakonec přidáme pořádné kousky ovoce, aby byl dort více šťavnatý. Krém pokryjeme vrstvou ovoce a vložíme na chvíli do lednice. Dejte pozor, aby hmota nebyla příliš vodnatá a držela tvar, s příliš velkým množství ovoce, které obsahuje vodu, se to může jednoduše stát.

Ovocnou dřeň připravíme rozmixováním několika kousků jahod s agávovým sirupem. Vylijeme ji na dort s jahodami, pokryjeme dalšími plátky jahod a vložíme do mrazáku přes noc.

Ráno (či za pár hodin) podáváme.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang