Smaragdově zelený nápoj dobývá celý svět svými léčivými účinky. Pojďme se spolu podívat na to, čím je ječmen tak výjimečný.
Zelené travní nápoje se těší čím dál větší oblibě, asi nejpopulárnější z nich je mladý ječmen. Pouhá sklenice tohoto tmavě zeleného moku denně totiž umí v těle dělat opravdové zázraky.
Nápoj z mladého ječmene dodává energii, upravuje zažívání, zkvalitňuje spánek, čistí pleť, posiluje imunitu, zlepšuje náladu a hojí tělo zevnitř.
Jak to všechno dokáže?
Obsahuje živé enzymy, které tělo nutně potřebuje k tomu, aby mohlo fungovat. Pokud enzymy nemá, bere si je ze zásob své enzymatické banky.
Enzymy získáme přirozeně pouze z živé, tepelně neupravené stravy – z čerstvé zeleniny a ovoce, ovocných či zeleninových šťáv, klíčků a mladých rostlinných výhonků. Zelený ječmen, který je vyroben z mladých a svěžích travních výhonků, je skvělým zdrojem živých enzymů.
Mladý ječmen obsahuje velké množství antioxidantů, které brání buňky před působením volných radikálů, jež nás ohrožují skoro na každém kroku.
Volné radikály jsou záporně nabité částice s jedním nebo i více nepárovými elektrony, jejichž cílem je zvyšování redoxních reakcí vnitřního organismu (krve, tkání, orgánů, buněk). Vyskytují ve vzduchu, v jídle i vodě a odebírají našemu tělu kladný náboj a způsobují únavu, stárnutí buněk a nemoci.
Nápoj z ječmene obsahuje antioxidantů tolik, že je tělo při jeho pravidelném užívání před radikály dostatečně chráněno.
Zelený ječmen je zásadotvorný, což je velice důležitá vlastnost. Přirozené vnitřní prostředí člověka je mírně zásadité a PH krve musí být někde mezi 7,1 – 7,3. Protože si tělo nedokáže zásadité látky samo vytvořit, musíme je přijímat ve stravě.
Jenže velká část běžně konzumovaných potravin je kyselotvorná – pečivo, sladkosti, káva, mléčné výrobky. Mnoho dnešních chorob je způsobeno překyselením. Vařená a upravovaná strava, bílý cukr, aditiva, maso a mléčné výrobky způsobují zakyselení organismu, snižování ph v těle a snížení obranyschopnosti.
Typickým příkladem zakyselení je například vyšší kazivost zubů. Pokud je tělo zakyselené a hrozí, že se ph krve sníží, začne hledat zdroje zásaditých látek samo v sobě a najde je například v zubech a kostech. Začne si vápník rozkládat pro potřeby přežití, sklovina se naruší a začnou se objevovat zubní kazy.
Podobně to funguje i s klouby a chrupavkami. Proto je nutné dbát na příjem zásadotvorných potravin a zelený ječmen patří mezi ně.
Ječmen obsahuje také velké množství potřebných vitamínů, minerálů a aminokyselin, a co lépe, všechny jsou v přírodní formě. To je důležité z toho důvodu, že vitaminy potřebují pro správné vstřebání v těle celou škálu různých látek a jiných vitaminů, takže extrahované a oddělené ze stravy nemůžou nikdy tak dobře fungovat.
Příroda ví, co tělo potřebuje, a je lepší to nechat na ní. Ječmen také obsahuje chlorofyl, silně protizánětlivou přírodní látku, která pomáhá v boji s opary, růžemi, afty a dalšími problémy.
Jaký je obsah látek v mladém ječmenu?
Bílkoviny: 28,4 g/100 g
Sacharidy: 41,1 g/100 g
Tuky: 4,1g/100 g
Vláknina: 5,9 g/100 g
Popel: 14,9 g/100 g
Cholesterol: 7 mg/100 g
Chlorofyl: 300 mg/100 g
Aminokyseliny:
Alanin: 16,9 mg/g
Methionin: 3,6 mg/g
Arginin: 13,4 mg/g
Fenylalanin: 13 mg/g
Prolin: 14,8 mg/g
Serin: 11,4 mg/g
Glycin: 12,4 mg/g
Threonin: 11,5 mg/g
Histidin: 5,22 mg/g
Tyrosin: 8,29 mg/g
Isoleucin : 10,8 mg/g
Valin: 13 mg/g
Leucin: 18,2 mg/g
Lysin: 14,6 mg/g
Kyselina aspartamová: 19,7 mg/g
Kyseina glutamová: 26,1 mg/g
Minerály a stopové prvky :
Vápník : 5,48 mg/g
Draslík : 68,3 mg/g
Hořčík : 3,96 mg/g
Železo : 0,13 mg/g
Zinek : 0,03 mg/g
Křemík : 0,04 mg/g
Sodík : 4,74 mg/g
Fosfor : 3,94 mg/g
Bór : 26,2 mg/g
Mangan : 0,14 mg/g
Měď : 0,015 mg/g
Stříbro : 0,50 μg/g
Chróm: 1,09 μg/g
Vitamíny:
Vitamin B1 : 0,43 mg/100g
Vitamin B2: 2,41 mg/100g
Vitamin B3: 3,63 mg/100g
Vitamin B6: 17,8 mg/100g
Vitamin C : 457 mg/100g
Vitamin E : 7,38 mg/100g
Vitamin K : 776 μg /100g
Vitamin B5 : 5,1 mg/100g
Vitamin A : 1340 μg /100g
Beta-karoten : 1320 μg /100g
Jak vidno, ječmen je skvělým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, železa, fosforu, vitamínů skupiny B a vitamínu C, E a K.
Kromě těchto látek obsahuje mladý ječmen také unikátní antioxidant 2“-0-glykosil isovitexin, který v buňkách lidského těla tlumí peroxadaci lipidů a podporuje tvorbu tokoferolu a BHT, což jsou látky, které se považují za účinné při boji s rakovinou.
Ječmen obsahuje více než 20 účinných enzymů, včetně superoxiddismutázy, cytochromooxidázy, katalázy a dalších. Odšťavněný ječmen neobsahuje lepek a proto je vhodný i pro citlivé jedince.
Zelený ječmen je skvělým pomocníkem, který očistí naše tělo, nutričně nás vyživí, dodá dostatek vnitřní energie, aktivuje přirozené léčitelské schopnosti těla a vzbudí vnitřní intuici těla.