Žampiony – plněné, zapečené, smažené – recepty

Veganské recepty

Žampiony jsou chutnou a všestrannou surovinou, kterou lze použít do různých pokrmů. Ať už hledáte chutnou přílohu, vydatný hlavní chod nebo jedinečný předkrm, žampiony mohou být dokonalým doplňkem každého jídla. Ať už se rozhodnete žampiony připravit jakkoli, určitě získáte chutný pokrm, který si všichni zamilují. Plněné, zapečené či smažené žampiony jsou skvělým způsobem, jak ozvláštnit a zpestřit každé jídlo, přidávat se mohou také do klasického receptu na dančí hřbet.

Žampiony jsou druh houby, který je oblíbený v mnoha kulturách. Mají lehkou zemitou chuť a pevnou masitou strukturu.

Žampiony patří mezi nejoblíbenější houby, receptů s nimi je tedy nepřeberné množství.

Recepty se žampiony

Houby jsou neuvěřitelně všestrannou surovinou, kterou lze použít v celé řadě pokrmů. Od polévek a salátů až po těstoviny a hlavní jídla – žampiony mohou dodat jedinečnou chuť všem typům receptů. Mezi oblíbené recepty ze žampionů patří luxusní žampionová polévka, smažené žampiony, italské rizoto s houbami, těstoviny se žampiony a další.

Veganské recepty se žampiony jsou skvělým způsobem, jak si zpestřit veganský životní styl. Ať už chcete připravit veganskou verzi staré klasiky, nebo vyzkoušet něco nového, žampiony jsou vynikající veganskou ingrediencí, se kterou můžete experimentovat.

Recepty se žampiony jsou skvělým způsobem, jak si zpestřit veganský životní styl.

Zapečené žampiony se sýrem

Hledáte chutný předkrm? Vyzkoušejte veganské plněné žampiony sýrem. Tento veganský recept je jednoduchý, chutný a určitě bude hitem pro vaše hosty. Krémový veganský sýr se dokonale snoubí se zemitými houbami a vytváří tak chutné jídlo. Tyto veganské plněné žampiony sýrem jsou chutným a sytým předkrmem.

Zapečené žampiony se sýrem – ingredience

  • 12 celých žampionů portobello
  • 1/2 šálku veganského smetanového sýra
  • 1/2 šálku veganského sýra čedar, nastrouhaného
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje

Zapečené žampiony se sýrem – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Z hub odstraňte stonky a vyhoďte je.
  3. V malé misce smíchejte veganský smetanový sýr, veganský sýr čedar, česnekový prášek, cibulový prášek a černý pepř. Promíchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  4. Žampiony pokapejte olivovým olejem a potřete jím každou houbu.
  5. Žampiony položte na plech a každou houbu naplňte sýrovou směsí.
  6. Pečte 25 minut nebo dokud plněné žampiony sýrem nezměknou.
  7. Zapečené žampiony se sýrem podávejte teplé a pochutnejte si.
Krémový veganský sýr se dokonale snoubí se zemitými houbami a vytváří tak chutné jídlo.

Obalované žampiony – recept na smažené žampiony

Hledáte chutnou a zdravou veganskou alternativu smažených obalovaných žampionů? Už nemusíte hledat dál. Veganské smažené žampiony jsou skvělou volbou, která jistě potěší každý jazýček. Tento pokrm je neuvěřitelně snadný na přípravu a bude vynikajícím doplňkem každého jídla.

Obalované žampiony – ingredience

  • 450 g žampionů, očištěných a nakrájených na silné plátky
  • 1 šálek ovesné nebo mandlové mouky
  • 1 lžičku česnekového prášku
  • 1 lžičku cibulového prášku
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce veganského másla

Obalované žampiony – postup

  1. Na začátku smíchejte mouku s česnekovým práškem, cibulovým práškem, oreganem, solí a pepřem v mělké misce.
  2. Poté rozehřejte olivový olej a veganské máslo na velké pánvi na středním plameni. Jakmile se olej rozpálí, ponořte každý plátek žampionu do moučné směsi a obalte ho z obou stran.
  3. Když jsou všechny žampiony obalené, vložte je na pánev. Smažte z každé strany asi 5 minut nebo dozlatova.
  4. Podávejte horké s oblíbenou přílohou nebo omáčkou (zkuste třeba pepřovou omáčku), nebo si je vychutnejte jen tak.

Plněné žampiony na grilu – recept

Mezi oblíbené letní recepty ze žampionů patří plněné žampiony pečené na grilu. Žampiony jsou naplněné chutnou rostlinnou nádivkou a dokonale upečené na grilu. Jsou ideálním pokrmem pro každou letní grilovačku.

Snadno se připravují, vyžadují minimum ingrediencí a pochutnat si na nich mohou vegani i nevegani. Navíc chutnají úžasně.

Plněné žampiony na grilu – ingredience

  • 12 velkých žampionů
  • 1 šálek vařené quinoy nebo kuskusu
  • 1/2 šálku nadrobno nakrájené zeleniny (například rajčata, papriky, cibule)
  • 1/4 šálku nasekaných čerstvých bylinek (například petrželky, koriandru, bazalky)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • Sůl a pepř podle chuti

Plněné žampiony na grilu – postup

  1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
  2. Houby očistěte vlhkou papírovou utěrkou a odstraňte z nich stopky.
  3. Ve velké míse smíchejte uvařenou quinou nebo kuskus, zeleninu, bylinky, olivový olej, česnekový prášek a sůl a pepř.
  4. Každou houbu naplňte směsí quinoy a položte ji na předehřátý gril.
  5. Houby grilujte 10-15 minut, v polovině grilování je obracejte, dokud nezměknou a nebudou propečené.
  6. Veganské plněné žampiony podávejte teplé a pochutnejte si.
Pro plnění žampionů lze vybrat různé náplně.

Pečené žampiony v troubě – recept

Pokud hledáte chutnou a snadnou veganskou večeři, nehledejte nic jiného než tento veganský recept na pečené žampiony v troubě. Tento veganský recept na žampiony pečené v troubě je skvělým způsobem, jak si vychutnat zemitou chuť hub.

Žampiony se pečou s kombinací pikantního koření a několika speciálních ingrediencí, aby vzniklo chutné a vydatné jídlo.

Pečené žampiony v troubě – ingredience

  • 900 g čerstvých žampionů
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce veganského másla
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • Sůl a pepř podle chuti

Pečené žampiony v troubě – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Očistěte a osušte žampiony a poté je nakrájejte na plátky.
  3. Žampiony položte na plech a pokapejte je olivovým olejem a veganským máslem. Žampiony posypte česnekovým práškem, cibulovým práškem, oreganem, solí a pepřem.
  4. Houby pečte v předehřáté troubě 15 minut, nebo dokud nejsou měkké a šťavnaté.
  5. Houby vyjměte z trouby a dejte stranou.
  6. V malé misce smíchejte balzamikový ocet a zbylé veganské máslo a přelijte jím houby.
  7. Houby podávejte horké s oblíbenou přílohou.
V kuchyni se žampiony dají připravit na mnoho různých způsobů. Můžete je dusit, vařit, smažit, péct i grilovat. 

Žampiony jsou vynikající plodiny, které dokážou udělat jídlo chutným, zdravým a zajímavým. Pokud se chcete naučit něco nového o přípravě žampionů, nebo hledáte inspiraci pro nové recepty ze žampionů, vyzkoušejte tyto skvělé recepty.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang