Je to skvělý způsob, jak zužitkovat zeleninu, která zbyla z pěstitelské horečky. Ingredience lze snadno obměňovat podle ročního období – špenát nahradit nakrájeným hlávkovým zelím, kapustou, mangoldem nebo jarní zeleninou nebo místo hrášku a bobu použít zelené fazolky a fazolové lusky – obloha je neomezená!
Složení
- 1 střední cibule
- 2 řapíky celeru
- 1 střední pórek
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 3 střední brambory
- 2 cukety
- 1 kostka zeleninového vývaru nebo 1,4 litru horkého čerstvého zeleninového vývaru
- 100 g čerstvého hrášku s lusky nebo fazolí
- 200 g baby špenátu
- několik snítek čerstvé máty
Metoda
Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli na prkénku a vložte ji do velké mísy. Ořízněte a nahrubo nakrájejte celer a pórek, pak oloupejte a najemno nasekejte česnek a vše přidejte k cibuli.
Postavte velký hrnec na střední teplotu a přidejte 2 lžíce olivového oleje. Jakmile se olej rozpálí, přidejte všechnu nakrájenou zeleninu, snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte s odklopenou pokličkou 10 až 15 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
Oloupejte brambory, poté je nakrájejte na hrubé 2 cm kousky a vložte do prázdné mísy. Cuketu nakrájejte na zhruba dvoucentimetrové kousky a vložte ji do mísy k bramborám. Naplňte a dejte vařit vodu v rychlovarné konvici.
Jakmile je zelenina uvařená, přidejte brambory, cukety a malou špetku mořské soli a černého pepře. Kostku bujónu rozdrobte do odměrky a opatrně doplňte vroucí vodou do objemu 1,4 litru a míchejte, dokud se nerozpustí. Horký vývar opatrně nalijte do hrnce.
Zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte 15 až 20 minut nebo dokud nejsou brambory uvařené. Přidejte hrášek nebo fazole a špenát a vařte další 4 minuty, nebo dokud hrášek nezměkne.
Hrnec opatrně přendejte na žáruvzdornou plochu a nechte ho minutu nebo dvě odstát, aby přestal bublat. Opatrně rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Ochutnejte a přidejte malou špetku soli a pepře.
Natrhejte a nahrubo nasekejte lístky máty, stonky vyhoďte. Polévku opatrně naberte do misek a posypte mátou.
TIP: Pokud se Vám na zahrádce urodilo spoustu řapíkatého celeru, přečtěte si, jak zpracovat řapíkatý celer.