Wakame je druh jedlé mořské řasy, která se v tradiční asijské kuchyni používá již po staletí. Wakame řasa pochází z pobřeží Japonska, Číny a Koreje a jedná se o druh hnědé mořské řasy, která je dnes běžně dostupná v mnoha supermarketech a obchodech se zdravou výživou. Jak připravit wakame salát?
Shrnutí obsahu
Wakame je druh hnědé mořské řasy, která se pěstuje a konzumuje především v Japonsku a Koreji.
Patří mezi oblíbené mořské řasy spolu s nori a kombu a často bývá součástí tradičních japonských jídel, jako je polévka misoširu nebo ramen.
Wakame je považovaná za superpotravinu, protože obsahuje mnoho živin a minerálů.
Wakame lze rozmixovat a přidat do omáček, dipů a dresinků. Dodá jim tak jedinečnou chuť a texturu.
Rehydratovaná wakame se skvěle hodí do salátů. Můžete ji kombinovat s čerstvou zeleninou, tofu, rybami a mořskými plody. Populární je japonský salát Goma wakame s arašídovou omáčkou.
Wakame také skvěle doplňuje luštěniny, jako jsou fazole a čočka. Dodá jim extra chuť a výživnou hodnotu.
Wakame se nejčastěji používá do polévek, jako je misoširu nebo ramen. Řasa dodá polévkám jemnou slanou chuť a extra porci živin. Jaké je další použití wakame?
Wakame a její použití
Řasa wakame je mimořádně výživná potravina, která obsahuje několik vitamínů a minerálů, například vápník, železo, hořčík a vitamíny A, C a E.
Má mírně nasládlou a slanou chuť, takže se skvěle hodí do různých pokrmů. Wakame je také skvělým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví trávicího traktu.
Pokud jde o vaření s wakame, možnosti jsou neomezené. Lze jej použít jako přílohu, přidat do salátů, polévek a dušených pokrmů nebo dokonce použít jako obal na ryby či tofu. Lze z něj také připravit závitky na sushi a nudlové pokrmy.
Při nákupu wakame hledejte sušené proužky mořské řasy, které lze před použitím rehydratovat ve vodě. Wakame lze sehnat také nakládané, marinované nebo dokonce syrové. Je důležité si uvědomit, že syrové wakame by se nikdy nemělo jíst, protože může obsahovat škodlivé bakterie.
Celkově je wakame řasa chutným a výživným doplňkem každého jídla. Jedná se o univerzální přísadu, kterou lze použít do různých pokrmů, takže je skvělým způsobem, jak jídlu dodat další chuť a výživné látky.
Wakame salát – recept na salát z mořských řas
Wakame salát je tradiční japonské jídlo, které je osvěžující a zdravé. Připravuje se z řasy wakame, což je druh jedlých mořských řas s vysokým obsahem živin a minerálů. Wakame salát se často podává jako příloha nebo předkrm a může být skvělým doplňkem jídla.
Wakame salát z mořských řas – ingredience:
- 1 šálek sušeného wakame
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sezamových semínek
- 1 zelená cibule
Postup:
- Nejprve namočte sušené wakame na pět minut do vody. Poté wakame slijte a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Poté v malé misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, cukr a sezamová semínka. Poté směs nalijte na wakame a míchejte, dokud se vše rovnoměrně nepokryje. Nakonec přidejte zelenou cibulku a míchejte, dokud není vše rovnoměrně rozprostřeno.
- Asijský salát z mořských řas je nyní připraven k podávání. Je to skvělá příloha k jakémukoli jídlu a také báječný způsob, jak obohatit svůj jídelníček o trochu chuti a výživy.
Wakame salát je skvělý způsob, jak získat denní dávku mořských řas, a je to také skvělý způsob, jak si vychutnat lehký a zdravý pokrm.
Při přípravě wakame salátu dbejte na výběr čerstvých a kvalitních surovin. Pokud je to možné, vždy volte organické suroviny. Kromě toho můžete do wakame salátu přidat řadu dalších ingrediencí, například okurky, mrkev a rajčata. Ty dodají vašemu pokrmu trochu křupavosti a chuti.
Wakame salát – recept s quinoou
Tento recept na veganský salát wakame se snadno připravuje a je plný výživných látek. Kombinace chutí, textur a barev z něj dělá skvělý pokrm pro lehký oběd nebo lehkou večeři.
Wakame salát s quinoou – ingredience:
- 1 šálek sušeného wakame
- 1 šálek vařené quinoy
- 2 šálky čerstvé zeleniny (například špenátu nebo rukoly)
- 1/4 šálku loupaného edamame (mladé zelené fazolky z nedozrálých sójových bobů)
- 1/2 šálku nakrájené mrkve
- 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku opražených sezamových semínek
- 1/4 šálku plátkovaných mandlí
- 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce rýžového octa
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička medu
Postup:
- Sušené wakame namočte na 10 minut do misky se studenou vodou. Sceďte a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte uvařenou quinou, čerstvou zeleninu, edamame, mrkev, červenou cibuli, sezamová semínka, mandle a koriandr.
- V malé misce vyšlehejte olivový olej, rýžový ocet, sójovou omáčku a med.
- Do velké mísy přidejte wakame a zalijte je zálivkou. Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Veganský salát wakame podávejte buď vychlazený, nebo při pokojové teplotě. Tento veganský salát může být samozřejmě podáván i jako salát k masu.
Recept na veganskou bowl s wakame řasou a rýží
Veganská jídla nemusí být nudná ani složitá na přípravu. Tato veganská miska s rýží a wakame je plná chuti a výživných látek, takže je ideálním jídlem pro náročné dny a večery.
Veganská bowl s wakame řasou a rýží – ingredience:
- 1 šálek vařené bílé nebo hnědé rýže
- 1/4 šálku sušeného wakame
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/3 šálku nakrájené šalvěje
- 1/4 šálku nasekaného koriandru
- 1 šálek vařeného edamame
- 1/2 šálku avokáda nakrájeného na kostičky
- 1/4 šálku opražených sezamových semínek
- 1/4 šálku nakrájené okurky
- 1/4 šálku mrkve nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku červené papriky nakrájené na kostičky
Veganská bowl s wakame řasou a rýží – postup:
- Ve středně velké míse smíchejte uvařenou rýži, wakame, sezamový olej, sójovou omáčku, rýžový ocet, česnekový prášek, zázvor, sůl a pepř. Promíchejte.
- V samostatné míse smíchejte šalotku, koriandr, edamame, avokádo, sezamová semínka, okurku, mrkev a případně papriku.
- Směs rýže a wakame rozdělte do čtyř misek. Každou misku doplňte zeleninou a sezamovými semínky.
- Podávejte teplé nebo studené.
Další jedlé mořské řasy
Na světě existuje řada různých druhů jedlých mořských řas. Tady je několik těch nejznámějších:
- Nori: červená řasa, běžně prodávaná v sušeném stavu a používá se na výrobu sushi.
- Kelp: Hnědá řasa, která se nejčastěji prodává v sušeném stavu a používá se jako přísada do různých druhů pokrmů. Je to také jedna z bezlepkových alternativ k nudlím.
- Kombu: řasy s výraznou chutí. Nejčastěji se nakládají nebo používají jako přísada do polévek.
- Dulse: Červená řasa měkčí konzistence. Používá se na dochucení různých pokrmů nebo se jí samotná, nejčastěji v sušeném stavu.
- Chlorella: Jedlá slaná, zelená řasa, která se nejčastěji prodává jako potravinový doplněk v práškové formě.
- Agar a karagenan: Jedná se o látky získávané z řas. Vzhledem ke své želatinové konzistenci se používají jako zahušťovadla a přísady do potravin v potravinářském průmyslu.
- Spirulina: jedlé, slané řasy modrozelené barvy, které se často prodávají jako doplněk stravy (ve formě tablet, vloček nebo prášku).