Připravte se na podzim s tímto zázvorovým chlebem s polevou a kořením. Je to opravdová lahůdka, ať už jste vegani, nebo ne.
Doba přípravy a vaření
Příprava: 15 minut
Vaření: 45 – 50 minut
Porce: 8 – 10
Výživové hodnoty
- kcal 353
- tuk 11 g
- nasycené mastné kyseliny 1 g
- sacharidy 61 g
- cukry 40 g
- vláknina 1 g
- bílkoviny 3 g
- sůl 0,4 g
Složení
- 100 ml rostlinného oleje
- 275 g hladké mouky
- 150 g hnědého cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 50 g zázvoru jemně nastrouhaného, plus 1 lžička zázvorového sirupu
- 150 g moučkového cukru
- ½ citronu, odšťavněného
- 4 zkrystalizované kousky stonkového zázvoru, nakrájené na plátky
Postup
KROK 1
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Vymažte 900 g bochníkovou formu (rozměry zhruba 20 x 10 x 5 cm) a vyložte ji dlouhým pruhem pečicího papíru. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a mletý zázvor. Přilijte olej, nastrouhaný stonkový zázvor a 170 ml studené vody a pomocí dřevěné lžíce vyšlehejte dohladka.
KROK 2
Směs nalijte do připravené formy a pečte ve středu trouby 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chléb 5 minut vychladnout ve formě a poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
KROK 3
Prosejeme moučkový cukr do mísy, přidáme zázvorový sirup a vmícháme tolik citronové šťávy, aby vznikla hustá, tekutá poleva. Chléb položte na talíř nebo stojan, odstraňte pečicí papír a bochník polijte polevou. Okamžitě rozmístěte stonky zázvoru. Chléb nakrájejte na silné plátky a podávejte.