Veganský zázvorový chléb

Veganské recepty

Připravte se na podzim s tímto zázvorovým chlebem s polevou a kořením. Je to opravdová lahůdka, ať už jste vegani, nebo ne.

Doba přípravy a vaření

Příprava: 15 minut
Vaření: 45 – 50 minut
Porce: 8 – 10

Výživové hodnoty

  • kcal 353
  • tuk 11 g
  • nasycené mastné kyseliny 1 g
  • sacharidy 61 g
  • cukry 40 g
  • vláknina 1 g
  • bílkoviny 3 g
  • sůl 0,4 g
Zázvorový koláč je velmi podobný banánovému koláči, nebo chlebu.

Složení

  • 100 ml rostlinného oleje
  • 275 g hladké mouky
  • 150 g hnědého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 50 g zázvoru jemně nastrouhaného, plus 1 lžička zázvorového sirupu
  • 150 g moučkového cukru
  • ½ citronu, odšťavněného
  • 4 zkrystalizované kousky stonkového zázvoru, nakrájené na plátky

Postup

KROK 1
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Vymažte 900 g bochníkovou formu (rozměry zhruba 20 x 10 x 5 cm) a vyložte ji dlouhým pruhem pečicího papíru. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a mletý zázvor. Přilijte olej, nastrouhaný stonkový zázvor a 170 ml studené vody a pomocí dřevěné lžíce vyšlehejte dohladka.

KROK 2
Směs nalijte do připravené formy a pečte ve středu trouby 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chléb 5 minut vychladnout ve formě a poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.

KROK 3
Prosejeme moučkový cukr do mísy, přidáme zázvorový sirup a vmícháme tolik citronové šťávy, aby vznikla hustá, tekutá poleva. Chléb položte na talíř nebo stojan, odstraňte pečicí papír a bochník polijte polevou. Okamžitě rozmístěte stonky zázvoru. Chléb nakrájejte na silné plátky a podávejte.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang