V této veganské variantě tradičního vánočního dortu nahraďte vejce chia semínky. Kokosový olej dodá dortu skvělou chuť a vláčnost.
Příprava
- doba přípravy: 30 minut
- doba pečení: 2 hodiny 10 minut
- počet porcí: 12 až 15 kousků
Ingredience
- 1 kg směsi sušeného ovoce (směs rozinek, sultánek, rybízu, třešní, brusinek, sušených švestek nebo fíků)
- kůra a šťáva z 1 pomeranče
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 150 ml rumu
- 250 g kokosového oleje
- 200 g hnědého cukru
- 4 lžíce chia semínek
- 175 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky směsi koření
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 100 g plátků mandlí
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
Sušené ovoce, kůru a šťávu, rum, kokosový olej a cukr dejte do velkého hrnce rozpáleného na střední teplotu. Vše dobře promíchejte, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Směs přelijte do velké mísy a nechte 30 minut chladnout.
Troubu předehřejte na 150 °C (130 °C s ventilátorem). Hlubokou dortovou formu o průměru 20 cm vyložte dvojitou vrstvou papíru na pečení, poté ji zvenku obalte dvojitou vrstvou novin a pro jistotu ji převažte provázkem.
Smíchejte chia semínka se 150 ml vody. Nechte 5 minut odstát, dokud nevznikne hustá hmota s gelovou konzistencí. Do ovocné směsi přidejte zbývající ingredience spolu se směsí chia semínek a dobře promíchejte.
Vyklopte do připravené formy, lžící zarovnejte povrch a pečte ve středu trouby po dobu 2 hodin. Vyjměte koláč z trouby, špejlí do něj udělejte otvory a přelijte ho 2 lžícemi rumu. Koláč nechte ve formě zcela vychladnout.
Pro uskladnění sloupněte papír na pečení a zabalte dort do potravinářské fólie. Každých 14 dní dort přikrmujte 1-2 lžícemi alkoholu. Poslední týden dort nepřikrmujte, aby povrch stihl uschnout před nanesením polevy.