Veganský vánoční dort –⁠ recept

Veganské recepty

V této veganské variantě tradičního vánočního dortu nahraďte vejce chia semínky. Kokosový olej dodá dortu skvělou chuť a vláčnost.

Příprava

  • doba přípravy: 30 minut
  • doba pečení: 2 hodiny 10 minut
  • počet porcí: 12 až 15 kousků

Ingredience

  • 1 kg směsi sušeného ovoce (směs rozinek, sultánek, rybízu, třešní, brusinek, sušených švestek nebo fíků)
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 150 ml rumu
  • 250 g kokosového oleje
  • 200 g hnědého cukru
  • 4 lžíce chia semínek
  • 175 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky směsi koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 100 g plátků mandlí
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Sušené ovoce, kůru a šťávu, rum, kokosový olej a cukr dejte do velkého hrnce rozpáleného na střední teplotu. Vše dobře promíchejte, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Směs přelijte do velké mísy a nechte 30 minut chladnout.

Troubu předehřejte na 150 °C (130 °C s ventilátorem). Hlubokou dortovou formu o průměru 20 cm vyložte dvojitou vrstvou papíru na pečení, poté ji zvenku obalte dvojitou vrstvou novin a pro jistotu ji převažte provázkem.

Smíchejte chia semínka se 150 ml vody. Nechte 5 minut odstát, dokud nevznikne hustá hmota s gelovou konzistencí. Do ovocné směsi přidejte zbývající ingredience spolu se směsí chia semínek a dobře promíchejte.

Vyklopte do připravené formy, lžící zarovnejte povrch a pečte ve středu trouby po dobu 2 hodin. Vyjměte koláč z trouby, špejlí do něj udělejte otvory a přelijte ho 2 lžícemi rumu. Koláč nechte ve formě zcela vychladnout.

Pro uskladnění sloupněte papír na pečení a zabalte dort do potravinářské fólie. Každých 14 dní dort přikrmujte 1-2 lžícemi alkoholu. Poslední týden dort nepřikrmujte, aby povrch stihl uschnout před nanesením polevy.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang