Hřejivá veganská večeře s hříbky, pórkem, mrkví a máslovou dýní, doplněná křupavými bramborami. Je nízkokalorický, nízkotučný a ideální pro chvíle, kdy se blíží večer. Pastýřský nebo také ovčákův koláč, to je shepherd´s pie.
Doba přípravy a vaření
Příprava: 30 minut
Vaření: 1 hodina a 20 minut
Při přípravě dvou velkých koláčů je doba vaření 1 hodina a 45 minut.
Výživové hodnoty na porci
- kcal 348
- tuku 11 g
- nasycené mastné kyseliny 1 g
- sacharidy 43 g
- cukry 10 g
- vláknina 13 g
- bílkoviny 11 g
- sůl 0,5 g
Složení
- 1,2 kg brambor
- 50 ml rostlinného oleje
- 30 g sušených hříbků namočených na 15 minut v horké vodě a poté scezených (tekutinu si ponechte)
- 2 velké pórky, nakrájené na kousky
- 2 malé cibule, nakrájené nadrobno
- 4 střední mrkve (asi 300 g), nakrájené na malé kostičky
- 1 kostka zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 malá máslová dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
- ½ malého balení majoránky nebo oregana, listy natrhané a nahrubo nasekané
- ½ malého balení tymiánu
- ½ malého balení šalvěje, listy natrhané a nahrubo nasekané
- 4 celerové tyčinky, nakrájené na kousky
- 400 g plechovky cizrny
- 300 g mraženého hrášku
- 300 g mraženého špenátu
- 20 ml olivového oleje
- malý balíček plocholisté petrželky, nasekaný
- rajčatový kečup, k podávání (nepovinné)
Postup
KROK 1
Neoloupané brambory vložte do velkého hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte 40 minut, dokud se slupky nezačnou rozpouštět. Scedíme je a necháme trochu vychladnout.
KROK 2
Mezitím ve velké pánvi nebo zapékací misce rozehřejte rostlinný olej. Přidejte houby, pórek, cibuli, mrkev a kostku bujónu a 5 minut mírně vařte za častého míchání. Pokud se začnou přichytávat, snižte teplotu a častěji míchejte a seškrabujte kousky ze dna. Zelenina by měla být měkká, ovšem ne kašovitá.
KROK 3
Přidejte česnek, rajčatový protlak, papriku, dýni a bylinky. Promíchejte a trochu zvyšte teplotu, vařte 3 minuty, přidejte celer, promíchejte a vařte ještě několik minut.
KROK 4
Přisypte cizrnu spolu s vodou z plechovky a rezervovaným houbovým vývarem. Přidejte hrášek a špenát a dobře promíchejte. Za občasného míchání vařte 5 minut, poté dochuťte, vypněte a odstavte. V hrnci by mělo být ještě dost tekutiny a zelenina by měla být světlá a trochu pevná.
KROK 5
Oloupejte brambory a zbavte je slupky. Rozmačkejte 200 g brambor vidličkou a vmíchejte je do zeleniny. Zbytek brambor rozlámejte na kousky, smíchejte s olivovým olejem a petrželkou a dochuťte.
KROK 6
Rozdělte náplň do koláčových misek a navrch dejte brambory. Troubu předehřejte na 180 C a koláče pečte 40-45 minut, dokud povrch nezezlátne a náplň se neprohřeje. Pokud děláte jednotlivé koláče, zkontrolujte je po 20 minutách. Nejlepší je podávat s rajčatovým kečupem – jako všechny skvělé pastýřské koláče.