Piškotový dort je neuvěřitelně univerzální záležitost, jelikož nechává velký prostor vlastní fantazii. Jeho příprava je při využití veganských ingrediencí navíc velmi snadná.
Příprava:
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 30–35 minut
- Celkem: 50–55 minut
Ingredience:
- 150 g vegan margarínu + na vymazání formy
- 300 ml rostlinného mléka, my jsme použili ovesné
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 vanilkový lusk, vyškrábaná semínka
- 300 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžička sody
Na náplň:
- 100 g vegan margarínu
- 200 g moučkového cukru + na posypání
- 4 lžíce džemu, my jsme použili jahodový
Postup:
Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě kulaté formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, který zlehka potřete margarínem.
Krok 2: Mléko smíchejte s octem a nechte chvilku odstát. Do velké mísy dejte polovinu vanilkových semínek a všechny ostatní ingredience na piškot a přilijte mléčnou směs. Pomocí ručního šlehače nebo vařečky vypracujte hladké těsto.
Krok 3: Těsto rozdělte do dvou koláčových forem a pečte 30 až 35 minut (kontrolujte pomocí špejle). Po upečení nechte piškoty trochu zchladnout a až poté je vyklopte z forem.
Krok 4: Připravte máslový krém. Vyšlehejte margarín, moučkový cukr a zbytek vanilky do světlé pěny. Učiňte tak raději ručně, aby se směs nepřešlehala. V případě potřeby můžete přidat jednu dvě lžíce mléka.
Krok 5: Jeden z vychladlých piškotů potřete džemem, následně máslovým krémem a přiklopte ho druhým piškotem. Před podáváním piškotový dort poprašte moučkovým cukrem.
Výživové údaje na jednu porci:
- 482 kcal
- tuky 21 g
- sacharidy 69 g
- cukry 45 g
- vláknina 1 g
- bílkoviny 3 g
- sůl 1,2 g