Co takhle vyzkoušet si pečení bez živočišných produktů s tímto snadným veganským dortem? Jedná se o zdravou mrkvovou dobrotu s kokosovou a kešu polevou, které si každý bude chtít dát další kousek.
Příprava
- Příprava: 35 minut
- Pečení: 25–30 minut
- Počet porcí: 12–15 kousků
Ingredience
Na polevu:
- 4 sáčky (200 g) kokosového krému
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kešu másla
- 50 g moučkového cukru
- 60 ml rostlinného mléka
Na dort:
- 250 ml kokosového oleje, rozpuštěného
- 300 g hnědého cukru
- 1½ lžičky vanilkové esence
- 210 ml rostlinného mléka
- 420 g hladké mouky
- 1½ lžičky prášku do pečiva
- 1½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice (plus trochu skořice na ozdobu)
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- kůra z 1 pomeranče
- 4 středně velké mrkve, nastrouhané
- 75 g nasekaných vlašských ořechů (plus trochu na ozdobu)
Postup
Začneme přípravou polevy. Kokosový krém se dohladka rozmixuje se 2 lžícemi horké vody a citronovou šťávou. Přidá se kešu máslo a poté se zašlehá moučkový cukr a rostlinné mléko. Šleháme, dokud se všechny suroviny úplně nespojí. Směs dáme chladit do lednice.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažeme trochou rozpuštěného kokosového oleje a dno vyložíme papírem na pečení.
V dalším kroku je potřeba vyšlehat olej s cukrem a přidat vanilku a mléko. V samostatné míse se smíchá mouka, prášek do pečiva, jedlá soda, koření a pomerančová kůra. To všechno se přidá do mokré směsi a pečlivě promíchá.
Nakonec se přisype nastrouhaná mrkev a ořechy. Směs vlijeme do připravených forem a pečeme 25 až 30 minut. Zda je těsto hotové, okusíme zapíchnutím špejle do středu dortu. Než budeme pokračovat, necháme korpusy vychladnout.
Koláče spojíme polovinou polevy. Poté vršek dortu potřeme zbylou polevou (pokud je poleva příliš tuhá, lze přidat trochu rostlinného mléka). Nakonec ozdobíme ořechy a trochou skořice.