Veganský květákový sýr –⁠ recept

Veganské recepty

Vychutnejte si zapečený květák přelitý hedvábnou, bohatou sýrovou omáčkou bez mléka a posypaný zlatavou strouhankou. Ani si nevšimnete, že je zcela rostlinný.

  • doba přípravy: 15 minut
  • doba pečení: 45 minut
  • počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1 velký květák, nakrájený na růžičky, stonky nasekané a listy oddělené
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 50 g veganského másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžičky hořčičného prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 800 ml sójového mléka
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • 75 g kváskového chleba rozmělněného na strouhanku
  • 75 g veganského čedaru, nastrouhaného

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem). Ve velkém pekáči promíchejte růžičky a stonky květáku s olejem a dobře okořeňte. Pečte 25 až 30 minut, dokud květák téměř nezměkne, pak přidejte listy a pečte dalších 5 minut.

Pro přípravu omáčky rozpusťte ve velkém hrnci veganský máslový blok, přidejte mouku, hořčičný prášek, cibuli a česnekový prášek a vařte 2 až 3 minuty. Postupně přidejte sójové mléko a dobře prošlehejte.

Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a pak vařte 4 až 5 minut, dokud omáčka nezhoustne a mírně se nezredukuje. Přidejte lahůdkové droždí, dobře okořeňte a prošlehejte.

Do mísy vyklopte kváskovou strouhanku a veganský sýr a promíchejte. Dobře dochuťte. Vyjměte květák z trouby, přelijte ho lžící omáčky a promíchejte. Posypte sýrovou strouhankou a vraťte do trouby na 10 minut, dokud nezačne bublat a nezezlátne.

Podávejte jako přílohu nebo hlavní jídlo se zeleným salátem.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang