Vychutnejte si zapečený květák přelitý hedvábnou, bohatou sýrovou omáčkou bez mléka a posypaný zlatavou strouhankou. Ani si nevšimnete, že je zcela rostlinný.
- doba přípravy: 15 minut
- doba pečení: 45 minut
- počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 velký květák, nakrájený na růžičky, stonky nasekané a listy oddělené
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 50 g veganského másla
- 50 g hladké mouky
- 2 lžičky hořčičného prášku
- 2 lžičky cibulového prášku
- 2 lžičky česnekového prášku
- 800 ml sójového mléka
- 5 lžic lahůdkového droždí
- 75 g kváskového chleba rozmělněného na strouhanku
- 75 g veganského čedaru, nastrouhaného
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem). Ve velkém pekáči promíchejte růžičky a stonky květáku s olejem a dobře okořeňte. Pečte 25 až 30 minut, dokud květák téměř nezměkne, pak přidejte listy a pečte dalších 5 minut.
Pro přípravu omáčky rozpusťte ve velkém hrnci veganský máslový blok, přidejte mouku, hořčičný prášek, cibuli a česnekový prášek a vařte 2 až 3 minuty. Postupně přidejte sójové mléko a dobře prošlehejte.
Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a pak vařte 4 až 5 minut, dokud omáčka nezhoustne a mírně se nezredukuje. Přidejte lahůdkové droždí, dobře okořeňte a prošlehejte.
Do mísy vyklopte kváskovou strouhanku a veganský sýr a promíchejte. Dobře dochuťte. Vyjměte květák z trouby, přelijte ho lžící omáčky a promíchejte. Posypte sýrovou strouhankou a vraťte do trouby na 10 minut, dokud nezačne bublat a nezezlátne.
Podávejte jako přílohu nebo hlavní jídlo se zeleným salátem.