Připravte si tento jablečný koláč s mandlemi, kterým naplníte dortovou formu. Je to ideální pochoutka pro všechny, kdo dodržují bezlaktózovou nebo veganskou dietu, a výborně se hodí k odpolednímu čaji či šálku kávy. Pokud máte doma nadbytek hrušek, nahraďte jablka hruškami a připravte si výborný hruškový koláč.
Příprava
- doba přípravy: 20 minut
- doba pečení: 1 hodina 20 minut
- počet porcí: 8 kousků
Ingredience
- 150 g rozpuštěné bezlaktózové pomazánky
- 300 ml ovesného mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 350 g hladké mouky plus 1 lžíce na obalení jablek
- 100 g moučkového cukru
- 100 g hnědého cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mandlového extraktu
- 300 g jablek Granny Smith, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na 2cm kostky
- 2 lžíce plátků mandlí
Postup
Pomazánkovým máslem vymažte dortovou formu o průměru 20 cm a vyložte ji papírem na pečení. Troubu předehřejte na 180 °C (160 °C s ventilátorem). Ovesné mléko nalijte do džbánu, přidejte citronovou šťávu a nechte 5 minut odstát při pokojové teplotě.
Mouku, oba cukry a prášek do pečiva dejte do velké mísy, zalijte ztuhlou směsí ovesného mléka a mandlovým extraktem, poté přidejte máslo a ½ lžičky soli. Vše společně vyšlehejte elektrickým šlehačem.
Jablka vyklopte do druhé velké mísy, posypte je další lžící mouky a promíchejte. Pomocí stěrky vmíchejte jablka do koláčového těsta, pak směs přelijte do připravené formy a posypte mandlemi.
Pečte ve středu trouby 1 hodinu až 1 hodinu a 20 minut, nebo dokud není jablečný koláč zlatavý a pevný na dotek. Nechte několik minut vychladnout ve formě. Podávejte teplé nebo je vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.