Extra chutný veganský koláč plný dýně a aromatického koření, který zlepší náladu během podzimních dnů. Jeho příprava je zdlouhavější, nicméně chvilka čekání v tomto případě rozhodně stojí za to.
Příprava:
- Příprava: 40–60 minut
- Pečení: 35 minut
- Celkem: 75–95 minut
Ingredience:
- 2 dýně (asi 2 kg), oloupané a nakrájené na kousky (účelem je získat cca 1,2 kg dýně k použití)
- olej
- hladká mouka na poprášení pracovní desky
- 350 g vegan křehkého těsta
- 100 ml javorového sirupu
- 200 g cukru muscovado
- 1 lžička soli
- 1 lžička muškátového oříšku
- 3 lžičky skořice
- 4 lžíce kukuřičné mouky
- 600 ml ovesného, mandlového nebo sójového mléka
- 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Množství je na 8 porcí.
Postup:
Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájenou dýni dejte na plech s trochou oleje. Pečte, dokud není měkká tak, aby se dala jednoduše rozmačkat vidličkou (cca 40 minut až 1 hodinu). Nechte ji vychladnout.
Krok 2: Na lehce pomoučené pracovní desce si rozválejte křehké vegan těsto na plát silný cca 3 mm. Přendejte jej do koláčové formy o průměru 23 cm. Přebytečné těsto ořízněte a přitlačte ke kraji formy tak, aby zhruba 1 cm těsta přesahoval přes okraj. Dejte do lednice na 20 minut.
Krok 3: Zvyšte teplotu trouby na 200 °C. Na těsto položte pečicí papír a zatěžkejte ho fazolemi nebo rýží. Pečte 15 minut, dokud těsto na kraji formy nezezlátne, a poté odstraňte fazole i pečicí papír. Pečte dalších 5 až 10 minut, dokud těsto není zcela propečené.
Krok 4: Pečenou dýni, javorový sirup, cukr, sůl, koření, kukuřičnou mouku a mléko dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přes síto přelijte do malé pánve a za stálého míchání vařte 5 minut, dokud směs nezhoustne.
Krok 5: Koláčové těsto naplňte dýňovou směsí a vraťte ho do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte 30 minut, dokud náplň neztuhne. Po upečení nechte koláč zlehka vychladnout. Poprašte ho moučkovým cukrem a podávejte.
Výživové údaje na jednu porci:
- 383 kcal
- tuky 10 g
- sacharidy 65 g
- cukry 42 g
- vláknina 4 g
- bílkoviny 6 g
- sůl 0,9 g