Veganský čokoládový koláč s rebarborou

Veganské recepty

V tomto bohatém, dekadentním koláči, který je krásně vyšperkován pikantní rebarborou, ani nepoznáte, že v něm není kravské mléko.

Nutriční hodnoty na porci

  • kalorie 344
  • tuk 17 g
  • nasycené mastné kyseliny 5 g
  • cukry 70 g
  • bílkoviny 5 g
  • sacharidy 78 g

Složení

  • 150 ml sójového mléka
  • 4 kardamomové lusky
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 250 g hořké veganské čokolády (70 %)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • TĚSTO
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 125 g sójového margarínu (studeného) plus další na vymazání
  • REBARBORA
  • 400 g rebarbory
  • 25-40 g cukru
  • 1 kapka zázvorového kordialu
  • 1 pomeranč

Metoda

Předehřejte troubu na 180 °C. Lehce vymažte 25 cm koláčovou formu s volným dnem.

Mouku, moučkový cukr a zázvor prosejte do velké mísy. Margarín nahrubo nasekejte, přidejte a rychle vetřete do suchých ingrediencí. Přidejte tolik studené vody, abyste mohli směs spojit do bochníku. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut chladit.

Po vychladnutí těsto rozválejte na tloušťku ½ cm a vyložte jím formu. Přebytečné těsto ořízněte a propíchejte vidličkou. Vraťte na 30 minut do chladničky. Těsto pečte přikryté 15 minut. Odstraňte víko a pečte dalších 10 až 15 minut, dokud těsto není zlatavě hnědé a propečené.

Na náplň dejte sójové mléko do malého hrnce s 200 ml vody, rozdrťte a přidejte kardamomové lusky a cukr a zahřejte na mírném ohni. Kukuřičnou mouku dejte do malé misky s několika lžícemi teplé sójové směsi a rozmíchejte dohladka, pak ji za stálého míchání vraťte do hrnce a přiveďte k varu. Vyjměte kardamomové lusky.

Čokoládu nalámejte do misky a zalijte horkou sójou. Promíchejte, aby se spojila. Přidejte vanilkový extrakt a špetku mořské soli, nalijte do korpusu a nechte 5 až 6 hodin chladit.

Rebarboru uvaříme tak, že ji nakrájíme na 5 cm kousky a vložíme do hrnce se 2 nebo 3 lžícemi cukru, podle toho, jak je rebarbora ostrá. Přidejte kordial, pomerančovou kůru a šťávu a přikryjte.

Pečte 20 až 25 minut nebo dokud rebarbora není měkká, avšak stále drží tvar. Nechte vychladnout. Tenké plátky koláče podávejte s rebarborou.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang