Veganský čokoládový dort

Veganské recepty

Jednoduchý veganský čokoládový dort, který se hodí i pro speciální příležitosti. Svěží chuť mu dodává lehký krém a sezónní ovoce.

Příprava:

  • Příprava: 35 minut
  • Pečení: 20 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience:

  • 150 g vegan margarínu + na vymazání formy
  • 300 ml rostlinného mléka (např. ovesného)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 lžička sody
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na máslový krém:

  • 200 g vegan margarínu
  • 400 g moučkového cukru
  • 5 lžic kakaa
  • 1 lžíce rostlinného mléka (např. ovesného)

Zdobení:

  • hrst čerstvého sezónního ovoce (třešní, ostružin, fíků…)

Množství je na 10 až 12 porcí.

Postup:

Krok 1: Troubu předehřejte na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C). Strany dvou čtvercových forem o rozměrech 20×20 cm vymažte vegan margarínem a dna vyložte pečicím papírem.

Krok 2: Rostlinné mléko smíchejte s octem. Do velké mísy dejte všechny ostatní přísady, zalijte je mléčnou směsí a dobře vyšlehejte dohladka. Směs rozdělte do připravených forem a pečte 25-30 minut. Stav korpusu ke konci pečení kontrolujte pomocí špejle. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku.

Krok 3: Připravte krém. Čokoládu nalámejte do žáruvzdorné misky a nechejte ji rozpustit ve vodní lízni nebo v mikrovlnné troubě. Poté počkejte 5 minut, až trochu zchladne. Dřevěnou lžící vyšlehejte vegan margarín a moučkový cukr a poté přidejte prosáté kakao se špetkou soli. Přilijte rozpuštěnou čokoládu a mléko a pokračujte v míchání, dokud nevznikne hladká hmota.

Krok 4: Obě vychladlé části spojte polovinou máslového krému a zbytek rozetřete po povrchu a po stranách. Ozdobte čerstvým ovocem dle vlastního výběru.

Výživové údaje na jednu porci:

  • 606 kcal
  • tuky 30 g
  • sacharidy 75 g
  • cukry 53 g
  • vláknina 4 g
  • bílkoviny 6 g
  • sůl 1,2 g

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang