Jednoduchý veganský čokoládový dort, který se hodí i pro speciální příležitosti. Svěží chuť mu dodává lehký krém a sezónní ovoce.
Příprava:
- Příprava: 35 minut
- Pečení: 20 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience:
- 150 g vegan margarínu + na vymazání formy
- 300 ml rostlinného mléka (např. ovesného)
- 1 lžíce jablečného octa
- 300 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 4 lžíce kakaa
- 1 lžička sody
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na máslový krém:
- 200 g vegan margarínu
- 400 g moučkového cukru
- 5 lžic kakaa
- 1 lžíce rostlinného mléka (např. ovesného)
Zdobení:
- hrst čerstvého sezónního ovoce (třešní, ostružin, fíků…)
Množství je na 10 až 12 porcí.
Postup:
Krok 1: Troubu předehřejte na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C). Strany dvou čtvercových forem o rozměrech 20×20 cm vymažte vegan margarínem a dna vyložte pečicím papírem.
Krok 2: Rostlinné mléko smíchejte s octem. Do velké mísy dejte všechny ostatní přísady, zalijte je mléčnou směsí a dobře vyšlehejte dohladka. Směs rozdělte do připravených forem a pečte 25-30 minut. Stav korpusu ke konci pečení kontrolujte pomocí špejle. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku.
Krok 3: Připravte krém. Čokoládu nalámejte do žáruvzdorné misky a nechejte ji rozpustit ve vodní lízni nebo v mikrovlnné troubě. Poté počkejte 5 minut, až trochu zchladne. Dřevěnou lžící vyšlehejte vegan margarín a moučkový cukr a poté přidejte prosáté kakao se špetkou soli. Přilijte rozpuštěnou čokoládu a mléko a pokračujte v míchání, dokud nevznikne hladká hmota.
Krok 4: Obě vychladlé části spojte polovinou máslového krému a zbytek rozetřete po povrchu a po stranách. Ozdobte čerstvým ovocem dle vlastního výběru.
Výživové údaje na jednu porci:
- 606 kcal
- tuky 30 g
- sacharidy 75 g
- cukry 53 g
- vláknina 4 g
- bílkoviny 6 g
- sůl 1,2 g