Veganské lasagne

Veganské recepty

Veganské lasagne se snadným základem z ragú, které lze použít i pro veganské boloňské špagety a veganskou musaku.

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny a 25 minut
  • Náročnost: snadné
  • Porce: 6 porcí

Ingredience

  • 30 g sušených hříbků
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, jemně nakrájené
  • 2 kousky řapíkatého celeru, jemně nasekané
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • několik snítek tymiánu
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 100 ml veganského červeného vína (nepovinné)
  • 250 g sušené zelené čočky
  • 2 x 400 g plechovky celých švestkových rajčat
  • 250 g balení kaštanových hub, nakrájených na kousky
  • 250 g balení žampionů portobello, nakrájených na plátky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička marmitu
  • 6 lžic hladké mouky
  • 900 ml sójového mléka
  • 1 celý muškátový oříšek, na strouhání
  • 12 listů lasagní
  • 2-3 lžíce lahůdkového droždí (nepovinné, dodá sýrovou chuť)
  • zelený salát, k podávání

Postup

  • KROK 1 – Sušené hříbky přelijte 800 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát, dokud nejsou hydratované. Mezitím nalijte do velkého hrnce 1½ lžíce oleje, přidejte cibuli, mrkev, celer a špetku soli. Za stálého míchání vařte 10 minut doměkka. Vyjměte hříbky z tekutiny, ponechte si houbový vývar a nahrubo je nasekejte. Obojí dejte stranou.
  • KROK 2 – Do pánve přidejte česnek a tymián. Vařte 1 minutu, pak vmíchejte rajčatový protlak a vařte další minutu. Přilijte červené víno, pokud ho používáte, vařte, dokud se tekutina téměř nezredukuje, pak přidejte čočku, houbový vývar a plechovku rajčat. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit s přiklopenou pokličkou.
  • KROK 3 – Mezitím rozehřejte velkou pánev. Přidejte 1½ lžíce oleje a vyklopte na pánev všechny houby včetně rehydratovaných. Smažte, dokud se neodpaří všechna voda a houby nebudou sytě zlatohnědé. Přilijte sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte a pak houby přidejte do hrnce s čočkou.
  • KROK 4 – Vmíchejte Marmite a za občasného míchání pokračujte ve vaření ragú na mírném ohni po dobu 30-45 minut, dokud se čočka neuvaří a omáčka nezhoustne a nezredukuje se, v případě potřeby přidejte další vodu. Odstraňte snítky tymiánu a podle chuti okořeňte.
  • KROK 5 – Troubu předehřejte na 180C°/160°C s ventilátorem/plyn. Bílou omáčku připravíte tak, že na pánvi rozehřejete 3 lžíce olivového oleje, přisypete mouku a pár minut povaříte, aby se zbavila chuti syrové mouky, a pak pomalu přilijete sójové mléko. Vařte, dokud nevznikne krémová omáčka, asi 10 minut. Podle chuti dochuťte a přidejte muškátový oříšek.
  • KROK 6 – Na dno nádoby v troubě rozetřete třetinu ragú, na něj položte 6 plátů lasagní, poté další třetinu veganské bílé omáčky a pak další třetinu ragú. Navrch položte zbývající pláty lasagní, pak zbývající ragú a nakonec potřete zbytkem bílé omáčky. Pokud používáte lahůdkové droždí, posypte je a pečte 45 minut až 1 hodinu, dokud nejsou těstoviny uvařené.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang