Veganské lasagne se snadným základem z ragú, které lze použít i pro veganské boloňské špagety a veganskou musaku.
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny a 25 minut
- Náročnost: snadné
- Porce: 6 porcí
Ingredience
- 30 g sušených hříbků
- 6 lžic olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, jemně nakrájené
- 2 kousky řapíkatého celeru, jemně nasekané
- 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- několik snítek tymiánu
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 100 ml veganského červeného vína (nepovinné)
- 250 g sušené zelené čočky
- 2 x 400 g plechovky celých švestkových rajčat
- 250 g balení kaštanových hub, nakrájených na kousky
- 250 g balení žampionů portobello, nakrájených na plátky
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička marmitu
- 6 lžic hladké mouky
- 900 ml sójového mléka
- 1 celý muškátový oříšek, na strouhání
- 12 listů lasagní
- 2-3 lžíce lahůdkového droždí (nepovinné, dodá sýrovou chuť)
- zelený salát, k podávání
Postup
- KROK 1 – Sušené hříbky přelijte 800 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát, dokud nejsou hydratované. Mezitím nalijte do velkého hrnce 1½ lžíce oleje, přidejte cibuli, mrkev, celer a špetku soli. Za stálého míchání vařte 10 minut doměkka. Vyjměte hříbky z tekutiny, ponechte si houbový vývar a nahrubo je nasekejte. Obojí dejte stranou.
- KROK 2 – Do pánve přidejte česnek a tymián. Vařte 1 minutu, pak vmíchejte rajčatový protlak a vařte další minutu. Přilijte červené víno, pokud ho používáte, vařte, dokud se tekutina téměř nezredukuje, pak přidejte čočku, houbový vývar a plechovku rajčat. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit s přiklopenou pokličkou.
- KROK 3 – Mezitím rozehřejte velkou pánev. Přidejte 1½ lžíce oleje a vyklopte na pánev všechny houby včetně rehydratovaných. Smažte, dokud se neodpaří všechna voda a houby nebudou sytě zlatohnědé. Přilijte sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte a pak houby přidejte do hrnce s čočkou.
- KROK 4 – Vmíchejte Marmite a za občasného míchání pokračujte ve vaření ragú na mírném ohni po dobu 30-45 minut, dokud se čočka neuvaří a omáčka nezhoustne a nezredukuje se, v případě potřeby přidejte další vodu. Odstraňte snítky tymiánu a podle chuti okořeňte.
- KROK 5 – Troubu předehřejte na 180C°/160°C s ventilátorem/plyn. Bílou omáčku připravíte tak, že na pánvi rozehřejete 3 lžíce olivového oleje, přisypete mouku a pár minut povaříte, aby se zbavila chuti syrové mouky, a pak pomalu přilijete sójové mléko. Vařte, dokud nevznikne krémová omáčka, asi 10 minut. Podle chuti dochuťte a přidejte muškátový oříšek.
- KROK 6 – Na dno nádoby v troubě rozetřete třetinu ragú, na něj položte 6 plátů lasagní, poté další třetinu veganské bílé omáčky a pak další třetinu ragú. Navrch položte zbývající pláty lasagní, pak zbývající ragú a nakonec potřete zbytkem bílé omáčky. Pokud používáte lahůdkové droždí, posypte je a pečte 45 minut až 1 hodinu, dokud nejsou těstoviny uvařené.