Vegani si pizzu Margherita nemusejí nechat ujít. Tento recept kombinuje klasické chutě italského komfortního jídla s použitím rostlinných náhražek.
Příprava
Příprava: 15 minut
Vaření: 15 minut
Plus kynutí
Výživové hodnoty na porci
- kcal 688
- tuk 20 g
- nasycené mastné kyseliny 11 g
- sacharidy 107 g
- cukry 4 g
- vláknina 5 g
- bílkoviny 18 g
- sůl 2 g
Složení
- 500 g silné bílé chlebové mouky plus další na poprášení
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 ½ lžíce olivového oleje a další navíc
- 100 ml passaty
- 1 lžíce čerstvé bazalky, nasekané (nebo ½ lžičky sušeného oregana)
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 200 g veganského sýra typu mozzarella, nastrouhaného
- 2 rajčata nakrájená na tenké plátky
- čerstvé lístky bazalky nebo oregana, chilli olej a veganský parmazán k podávání (nepovinné)
Postup
Mouku, droždí a cukr dejte do velké mísy. Odměřte 150 ml studené vody a 150 ml vroucí vody do džbánku a smíchejte je dohromady – to znamená, že voda má pro droždí dobrou teplotu. Do teplé vody přidejte olej a 1 lžičku soli a pak ji nalijte na mouku.
Lžící dobře promíchejte a pak začněte směs v míse hníst, dokud se nevytvoří měkké a mírně lepivé těsto. Pokud je příliš suché, přidejte trochu studené vody.
Pracovní plochu posypte trochou mouky a těsto hněťte 10 minut. Vraťte ho zpět do mísy a přikryjte potravinovou fólií potřenou několika kapkami olivového oleje. Necháme kynout na teplém místě 1 hodinu nebo dokud se těsto nezdvojnásobí.
Troubu předehřejte na 200 stupňů a na horní rošt položte plech, aby se zahřál. Jakmile těsto vykyne, několikrát do něj udeřte pěstí a pak jej znovu prohněťte na pomoučeném povrchu. Mělo by být pružné a mnohem méně lepivé. Odložte stranou, zatímco budete připravovat omáčku.
Všechny ingredience na rajčatovou omáčku dejte do mísy, osolte, opepřete a případně přidejte špetku cukru a dobře promíchejte. Odložte stranou.
Těsto rozdělte na 2 nebo 4 díly (podle toho, zda chcete dělat velké nebo malé pizzy), vytvarujte kuličky a každý díl uválejte válečkem nebo rukama na co nejtenčí plát. Ujistěte se, že je těsto dobře poprášené moukou, aby se nelepilo. Další plech poprašte moukou a pak na něj položte pizza těsto.
Na těsto rozetřete 4-5 lžic rajčatové omáčky a přidejte několik nakrájených rajčat a nastrouhaný veganský sýr. Pokapejte trochou olivového oleje a pečte v troubě na předehřátém plechu 10-12 minut nebo dokud se těsto nenafoukne a veganský sýr se nerozpustí a nezačne bublat a zlátnout.
Pizzu podávejte s lístky čerstvé bazalky nebo chilli olejem a těsně po upečení posypte veganským parmazánem.