Podávejte tento krémový veganský rýžový nákyp s mandlovým mlékem pro větší oříškovou chuť a kompotem bez přidaného cukru jako zdravější alternativou džemu.
- doba přípravy: 15 minut
- doba vaření: 2 hodiny
- počet porcí: 4 porce
Ingredience
Základní ingredience:
- 100 g mléčné rýže
- 1 lžíce javorového sirupu
- ½ lžíce vanilkové pasty nebo ½ vanilkového lusku bez semínek
- 650 ml neslazeného mandlového mléka a další kapka na podávání (nepovinné)
Ingredience na kompot:
- 2 zralé hrušky, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kousky
- 250 g mraženého nebo čerstvě rozmixovaného lesního ovoce
- 1 středně velký pomeranč, odšťavněný, kůra oloupaná na proužky pomocí škrabky na zeleninu
Postup
Troubu předehřejte na 150 °C (130 °C s ventilátorem). Rýži několik vteřin proplachujte v sítu pod proudem studené vody a poté ji vyklopte do 850 ml zapékací misky. Vmíchejte javorový sirup, vanilku, proužek pomerančové kůry a mandlové mléko.
Pečte odkryté na prostřední polici trouby 2 hodiny, dokud rýže nezměkne, nevstřebá se většina mléka a směs nebude krémová. Mezitím dejte hrušky, lesní ovoce a pomerančovou šťávu do malé pánve rozehřáté na střední teplotu.
Vařte 10 až 15 minut, dokud se bobule nerozpadnou a nezredukují a hrušky nezměknou. V případě potřeby přidejte během vaření trochu vody, aby vznikl džemovitý kompot. Nechte mírně vychladnout, poté podávejte.