Veganská hrachová polévka –⁠ recept

Veganské recepty

Velmi hustá vegetariánská polévka z hrachu. Může chvíli trvat, než zelenina a hrách změknou, ale je v podstatě nemožné ji převařit; stačí ji občas zamíchat a případně přidat vodu. Koření lze změnit podle chuti.

Příprava

  • doba přípravy: 10 minut
  • doba vaření: 3 hodiny
  • počet porcí: 10

Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 bobkový list
  • 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 šálky sušeného půleného hrachu
  • ½ šálku ječmene
  • 1 ½ lžičky soli
  • 7 ½ šálku vody
  • 3 mrkve, nakrájené na kousky
  • 3 řapíky celeru, nakrájené
  • 3 brambory nakrájené na kostičky
  • ½ šálku nasekané petrželky
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Postup

Ve velkém hrnci na středním plamenu restujte na oleji cibuli, bobkový list a česnek 5 minut nebo dokud cibule nezesklovatí. Přidejte hrách, ječmen, sůl a vodu. Přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Za občasného míchání vařte 2 hodiny.

Přidejte mrkev, celer, brambory, petržel, bazalku, tymián a mletý černý pepř. Vařte další hodinu, nebo dokud hrášek a zelenina nezměknou.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang