Využijte dýňovou sezónu na začátku podzimu s touto zdravou veganskou dýňovou polévkou. Opražte dýňová semínka a použijte je jako přílohu.
Tuto báječnou dýňovou polévku si nemusíte připravovat jen na podzim v době dýňové sezóny. Pokud uschováte dýni do mrazáku, můžete z ní vařit po celý rok.
- doba přípravy: 25 minut
- doba vaření: 40 minut
- počet porcí: 6 porcí
Ingredience
Základní ingredience:
- 1 střední nebo velká dýně (asi 1,5 kg)
- 1 lžíce řepkového oleje
- ½ lžičky mletého nového koření
- 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 až 1,2 l veganského vývaru
- 1 lžíce veganské bílé miso pasty
- 3 lžíce sójové smetany nebo kokosového jogurtu
Ingredience na ozdobu:
- 3 lžíce kokosových vloček
- 3 lžíce dýňových semínek
- 1 červená chilli paprička, zbavená slupky a nakrájená nadrobno
- ½ malého svazku koriandru, nasekaného
- 1 limetka, zbavená kůry a odšťavněná
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem). Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na 3 cm kousky (semínka si nechte na ozdobu). Dýni vyklopte na plech, pokapejte polovinou oleje, posypte kořením a dobře promíchejte.
Okořeňte a pečte 30 minut dozlatova a doměkka. Mezitím na suché pánvi na mírném ohni několik minut opékejte kokosové vločky, až lehce zezlátnou. Vyjměte je z pánve, nechte vychladnout a vmíchejte dýňová semínka, chilli, koriandr a limetkovou kůru.
Ve velké pánvi na mírném ohni rozehřejte zbývající olej a 5 minut na něm smažte cibuli, dokud nezměkne, ale nezezlátne. Přidejte zázvor a česnek a smažte další minutu, pak přilijte 1 litr vývaru a miso. Do pánve vložte opečenou dýni a přiveďte k varu.
Odstavte z ohně a polévku rozmixujte dohladka. Pokud dáváte přednost řidší polévce, přidejte zbylý vývar. Polévku znovu přiveďte k varu, dobře ji dochuťte a vmíchejte limetkovou šťávu. Podávejte ji ozdobenou sójovou smetanou a připravenou směsí.
TIP: Milovníci krémových zeleninových polévek jistě ocení také chřestový krém.