Veganská boloňská omáčka

Veganské recepty

Vyzkoušejte naši vydatnou veganskou boloňskou omáčku a připravte si rychlou, zdravou a sytou večeři. Náš jednoduchý těstovinový pokrm obsahuje čtyři z pěti denních dávek a je dokonce nízkotučný.

Veganskou boloňskou omáčku můžete stejně jako řadu dalších omáček bez masa podávat k široké škále nejrůznějších druhů těstovin. Je jen na vás, zda ji použijete na špagety, lasagne nebo jiný těstovinový pokrm.

Výživové hodnoty na porci

  • kcal 599
  • tuk 8 g
  • nasycené mastné kyseliny 1 g
  • sacharidy 97 g
  • cukry 12 g
  • vláknina 13 g
  • bílkoviny 25 g
  • sůl 0.3 g

Složení

  • 15 g sušených hříbků
  • 1 ½ lžíce olivového oleje
  • ½ cibule nakrájené nadrobno
  • 1 mrkev nakrájená nadrobno
  • 1 celerová tyčinka, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 snítky tymiánu
  • ½ lžičky rajčatového protlaku
  • 50 ml veganského červeného vína (nepovinné)
  • 125 g sušené zelené čočky
  • 400 g plechovky celých rajčat
  • 250 g žampionů, nakrájených na plátky
  • ½ lžičky sójové omáčky
  • 270 g špaget
  • hrst čerstvých bazalkových listů

Postup

KROK 1
Sušené hříbky přelijte 400 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Mezitím nalijte do velkého hrnce 1 lžíci oleje, přidejte cibuli, mrkev, celer a špetku soli. Za stálého míchání vařte 10 minut doměkka. Vyjměte hříbky z vody, ponechte si houbový vývar a houby nahrubo nasekejte. Obojí dejte stranou.

KROK 2
Do pánve přidejte česnek a tymián. Povařte 1 minutu, pak vmíchejte rajčatový protlak a vařte další minutu. Přilijte červené víno a vařte, dokud se téměř nevypaří, pak přidejte čočku, houbový vývar a rajčata. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte dusit pod pokličkou.

KROK 3
Mezitím rozehřejte velkou pánev. Přidejte zbývající olej a poté na něj vyklopte hříbky. Smažte, dokud se neodpaří všechna voda a houby nezískají zlatavou barvu. Přilijte sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte a pak houby nasypte do čočkové směsi.

KROK 4
Za občasného míchání pokračujte ve vaření ragú na mírném až středním ohni po dobu 30-45 minut, dokud se čočka neuvaří a omáčka nezhoustne, v případě potřeby přidejte další vodu. Odstraňte snítky tymiánu a podle chuti okořeňte.

KROK 5
Špagety vařte ve velkém hrnci s osolenou vodou o 1 minutu kratší dobu, než je uvedeno na obalu. Těstoviny slijte, ponechejte si naběračku vody, pak je vhoďte do omáčky a pomocí trochy škrobové tekutiny ragú mírně rozpusťte, aby se těstoviny na omáčku přichytily. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a trochou černého pepře.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang