Vyzkoušejte naši vydatnou veganskou boloňskou omáčku a připravte si rychlou, zdravou a sytou večeři. Náš jednoduchý těstovinový pokrm obsahuje čtyři z pěti denních dávek a je dokonce nízkotučný.
Veganskou boloňskou omáčku můžete stejně jako řadu dalších omáček bez masa podávat k široké škále nejrůznějších druhů těstovin. Je jen na vás, zda ji použijete na špagety, lasagne nebo jiný těstovinový pokrm.
Výživové hodnoty na porci
- kcal 599
- tuk 8 g
- nasycené mastné kyseliny 1 g
- sacharidy 97 g
- cukry 12 g
- vláknina 13 g
- bílkoviny 25 g
- sůl 0.3 g
Složení
- 15 g sušených hříbků
- 1 ½ lžíce olivového oleje
- ½ cibule nakrájené nadrobno
- 1 mrkev nakrájená nadrobno
- 1 celerová tyčinka, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 2 snítky tymiánu
- ½ lžičky rajčatového protlaku
- 50 ml veganského červeného vína (nepovinné)
- 125 g sušené zelené čočky
- 400 g plechovky celých rajčat
- 250 g žampionů, nakrájených na plátky
- ½ lžičky sójové omáčky
- 270 g špaget
- hrst čerstvých bazalkových listů
Postup
KROK 1
Sušené hříbky přelijte 400 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Mezitím nalijte do velkého hrnce 1 lžíci oleje, přidejte cibuli, mrkev, celer a špetku soli. Za stálého míchání vařte 10 minut doměkka. Vyjměte hříbky z vody, ponechte si houbový vývar a houby nahrubo nasekejte. Obojí dejte stranou.
KROK 2
Do pánve přidejte česnek a tymián. Povařte 1 minutu, pak vmíchejte rajčatový protlak a vařte další minutu. Přilijte červené víno a vařte, dokud se téměř nevypaří, pak přidejte čočku, houbový vývar a rajčata. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte dusit pod pokličkou.
KROK 3
Mezitím rozehřejte velkou pánev. Přidejte zbývající olej a poté na něj vyklopte hříbky. Smažte, dokud se neodpaří všechna voda a houby nezískají zlatavou barvu. Přilijte sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte a pak houby nasypte do čočkové směsi.
KROK 4
Za občasného míchání pokračujte ve vaření ragú na mírném až středním ohni po dobu 30-45 minut, dokud se čočka neuvaří a omáčka nezhoustne, v případě potřeby přidejte další vodu. Odstraňte snítky tymiánu a podle chuti okořeňte.
KROK 5
Špagety vařte ve velkém hrnci s osolenou vodou o 1 minutu kratší dobu, než je uvedeno na obalu. Těstoviny slijte, ponechejte si naběračku vody, pak je vhoďte do omáčky a pomocí trochy škrobové tekutiny ragú mírně rozpusťte, aby se těstoviny na omáčku přichytily. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a trochou černého pepře.