Zmrzlina je oblíbená pochoutka mezi dětmi i dospělými. Veganská zmrzlina se dá vyrobit doma nebo si na ni lze zajít do města. Kam pro ni a jak si udělat vlastní zmrzlinu? Z jakých ingrediencí je zmrzlina pro vegany?
Dnes existuje mnoho variant zmrzlin. Kromě ovocných jsou to třeba makové, oříškové či fazolové, špenátové apod. Lidé zkrátka rádi experimentují a fantazii se meze nekladou. Těch veganských je také plno a vychutnat si je může úplně každý.
Domácí vegan zmrzlina
Základem pro klasickou zmrzlinu je smetana a mléko, proto je zapotřebí zvolit alternativu. Nejlepší je kokosové mléko a smetana. Vybrat se dá samozřejmě i sójová nebo oříšková varianta. Pak už stačí jen ovoce, případně sladidlo nebo bylinky na dochucení.
Veganská zmrzlina je sladká pochoutka, protože ovoce samo o sobě má dost cukrů. Kdo si život rád přisladí ještě o trochu víc, pak může použít agávový sirup, kokosový cukr nebo xylitol či stévii. Chutnat bude i zmrzlina bez cukru. Zmrzlinu můžete posypat oblíbenými přísadami, např. ořechy v karamelu nebo brusinkovou marmeládou.
I když ovoce je dobré vybírat sezóně, takové banány si člověk může pořídit vždy. Zmrzlina z banánů nazývaná také jako nana cream je sladký a chutný dezert. Postup na přípravu je sepsaný níže.
Jaké další dezerty si mohou vegani vychutnat? Za vyzkoušení stojí malinová buchta, francouzské toasty, veganský dort, řepové brownies nebo meruňkový dort.
Tolik pochoutek pro milovníky dezertů by se našlo. Nicméně dnes je řeč o veganské zmrzlině, a také o její výrobě doma. Jaké jsou recepty na zmrzlinu pro vegany?
Vegan zmrzlina recept
První z receptů na veganskou domácí zmrzlinu je velmi jednoduchý. Základ tvoří vanilka. Výslednou chuť ovlivní vybrané ovoce i kokosové mléko. Zkuste ji servírovat s kakaovou buchtou.
Ingredience:
- 650 ml kokosového mléka v plechovce
- 800 ml rostlinného mléka
- 12 lžic kukuřičného škrobu
- 8 lžic agávového sirupu
- vanilkový lusk
- špetka soli
- ovoce mražené nebo čerstvé
Postup:
Mléka slejeme dohromady. Polovinu přivedeme k varu a do druhé poloviny přimícháme škrob, sirup, sůl a vanilkový lusk. Tuto směs nalejeme do horkého mléka a mícháme do zhoustnutí. Hotovou směs přelijeme do nádoby s víkem a dáme zamrazit. Zmrzlinu můžeme servírovat jen tak nebo posypat ovocem.
Zmrzlina bez cukru pro vegany
Velmi jednoduchý recept je na ovocnou dřeň. Recept je snadný, zdravý a vhodný pro vegany i malé děti.
Ingredience:
- 1 kg jahod
- špetka soli
Postup:
Suroviny rozmixujeme a přelijeme do formiček na nanuky. Necháme zamrazit a pak už si jen vychutnáváme rychlou zdravou zmrzlinu.
Domácí vegan zmrzlina ze zmrzlinovače
Kdo vlastní přístroj na výrobu zmrzliny, může se pokusit o profesionálnější postup. Recept na vanilkovo-oříškovou vegan zmrzlinu lze zkusit samozřejmě i bez zmrzlinovače. Podávejte s domácí vegan borůvkovou buchtou.
Ingredience:
- 1 šálek kešu oříšků namočených přes noc ve vodě (scezených)
- 2 plechovky kokosového mléka
- 1 vanilkový lusk
- 2/3 hrnku cukru
- 1/2 lžičky mořské soli
Postup:
Ve vysokorychlostním mixéru rozmixujeme namočené kešu ořechy, kokosové mléko, vanilkový lusk, cukr a sůl, dokud nebudou zcela hladké. Mixujeme cca 2-4 minuty při vysoké rychlosti. Směs by měla být 100% hladká, takže klidně mixujte déle, dokud si nebudete jisti, že jsou všechny kešu rozmixované.
Poté nalijeme směs do nádoby nebo necháme v mixéru a zakryjeme. Umístíme do lednice na 4 hodiny na nejchladnější místo. Po vychlazení si nastavíme zmrzlinový stroj a umístíme mrazicí základnu zmrzlinovače do stroje. Přelijeme zmrzlinovou směs a stáčíme do husté a hladké konzistence.
Měkkou servírovanou zmrzlinu vložíme do nádoby a uhladíme. Poté vložíme do mrazáku na alespoň 4 hodiny a snažíme se vydržet ji nesníst dříve.
Nana cream
Již zmiňovaný nana cream je zmrzlina z mražených banánů, kterou lze dochutit bylinkami, dalším ovocem, oříšky nebo oříškovým máslem.
Ingredience:
- 3 přezrále banány
- 1 lžíce agávového sirupu
- 1 lžíce arašídového másla
- 300 g ovoce (jahody, borůvky, maliny)
- hrst máty nebo bazalky
Postup:
Oloupané banány nakrájíme na plátky nebo kostičky a vložíme do sáčku nebo misky. Necháme zamrazit přes noc. Druhý den vhodíme mražené banány do vysokorychlostního mixéru a přidáme zbylé ingredience. Zde je dobré chvíli počkat, aby zmražené banány, případně další ovoce, polevilo a dobře se rozmixovalo. Necháme pracovat mixér dokud nezískáme krémovou konzistenci. A to je vše. Můžeme servírovat.
Kde koupit vegan zmrzlinu
Kdo nechce zmrzlinu vyrábět doma, může si na ní zajít ven nebo si ji domů pořídit. Veganská kuchyně se už rozšířila i v Čechách a je tedy z čeho vybírat.
Mezi známé pražské podniky s kvalitní veganskou zmrzlinou patří Angelato, Puro, Creme de la Creme, Ovocný Světozor, Zmrzlinář nebo Vegan ice cream & coffee. V Brně pak třeba Gelatovárna nebo Božský kopeček. Jistě se jich najde mnohem více.
Veganskou zmrzlinu si lze koupit také v supermarketu. Stačí se zaměřit na značky jako Alpro, Optimistic. Zmrzliny pro vegany prodává i značka Magnum nebo Ben a Jerry’s.