Zakysaná smetana ve veganské podobě se poměrně těžko shání. Proto přijde vhod tento recept na domácí zakysanou smetanu, kterou zvládne i kuchař začátečník. Zakysanou smetanou lze nahradit například krémový sýr či mozzarellu, její příprava je navíc otázkou necelé čtvrthodinky.
Příprava:
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 0 minut
- Celkem: 10 minut
Ingredience:
- 1 hrnek kešu oříšků, namočených na cca 4 hodiny (pokud nemáte výkonný mixér)
- ½ hrnku vody
- 1 polévková lžíce citronové šťávy (+ na dochucení)
- 1 lžička jablečného octa
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky dijonské hořčice
Z uvedeného množství připravíme zhruba hrnek veganské zakysané smetany.
Postup:
Krok 1: Do mixéru dejte kešu oříšky, vodu, citronovou šťávu, ocet, sůl a hořčici. Mixujte, dokud směs nebude hladká a krémová. Pokud se vám nedaří směs rozmixovat nebo byste raději řidší konzistenci, přidávejte po troškách cca ½ šálku vody navíc.
Krok 2: Ochutnejte a případně přidejte více citronové šťávy nebo soli. Podávejte ihned, nebo zakysanou smetanu uložte do lednice na později.
Veganská zakysaná smetana vydrží v chladu asi 5 dní. Postupem času trochu zhoustne, v případě potřeby ji lze zředit troškou vody.
Výživové údaje na jednu porci (2 lžíce):
- 99 kcal
- tuky 7,8 g
- sacharidy 5,5 g
- bílkoviny 3,3 g