Vynikající veganský ramen, jehož příprava zabere necelou půlhodinu. Sušené houby shiitake mu dodají na zajímavosti, miso pasta zase zaručí tzv. „umami“ chuť.
Příprava:
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru, nakrájený na plátky + kousek k podávání
- 1½ lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce tahini
- 15 g sušených hub shiitake
- 1 l kvalitního veganského vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 200 g tofu nakrájeného na kostičky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce oleje
- 100 g (2 hnízda) ramen nebo rýžových nudlí
- 1 hlávka pak choi, rozčtvrcená
- 2 jarní cibulky, jemně nakrájené, bílá a zelená část odděleně
- 25 g fazolových lusků (uvařených či orestovaných)
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na jemné nudličky
- sezamový olej, sriracha, čerstvý koriandr, drcené arašídy, nadrcené řasy nori a chilli k podávání (volitelné)
Množství je na 2 porce.
Postup:
Krok 1: Do hrnce dejte drcený česnek, zázvor, miso pastu, tahini, houby, vývar a sójovou omáčku. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a nechte 5 minut probublávat, dokud zázvor nezměkne. Sceďte do čisté pánve a vše, co zůstalo v cedníku, vyhoďte.
Krok 2: Tofu obalte v kukuřičném škrobu a orestujte ho na rozpáleném oleji z obou stran. Nudle vařte o 1 minutu kratší dobu, než je uvedeno na obalu, aby zůstaly takzvaně na skus.
Krok 3: Do vývaru přidejte pak choi a bílé části jarní cibulky a 1–2 minuty prohřívejte, dokud zelenina nezvadne.
Krok 4: Rozdělte nudle do dvou hlubokých misek a přelijte je vývarem se zeleninou a houbami. Navrch dejte tofu, fazolové lusky, mrkev, zázvor, zelené části jarních cibulek a kapku sezamového oleje, případně dozdobte dalšími surovinami uvedenými v seznamu ingrediencí.
Výživové údaje na jednu porci:
- 556 kcal
- tuky 19 g
- sacharidy 69 g
- cukry 9 g
- vláknina 9 g
- bílkoviny 22 g
- sůl 3,9 g