Vegan ramen s tofu a houbami shiitake

Veganské recepty

Vynikající veganský ramen, jehož příprava zabere necelou půlhodinu. Sušené houby shiitake mu dodají na zajímavosti, miso pasta zase zaručí tzv. „umami“ chuť.

Příprava:

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 25 minut

Ingredience:

  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru, nakrájený na plátky + kousek k podávání
  • 1½ lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce tahini
  • 15 g sušených hub shiitake
  • 1 l kvalitního veganského vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 200 g tofu nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g (2 hnízda) ramen nebo rýžových nudlí
  • 1 hlávka pak choi, rozčtvrcená
  • 2 jarní cibulky, jemně nakrájené, bílá a zelená část odděleně
  • 25 g fazolových lusků (uvařených či orestovaných)
  • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na jemné nudličky
  • sezamový olej, sriracha, čerstvý koriandr, drcené arašídy, nadrcené řasy nori a chilli k podávání (volitelné)

Množství je na 2 porce.

Postup:

Krok 1: Do hrnce dejte drcený česnek, zázvor, miso pastu, tahini, houby, vývar a sójovou omáčku. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a nechte 5 minut probublávat, dokud zázvor nezměkne. Sceďte do čisté pánve a vše, co zůstalo v cedníku, vyhoďte.

Krok 2: Tofu obalte v kukuřičném škrobu a orestujte ho na rozpáleném oleji z obou stran. Nudle vařte o 1 minutu kratší dobu, než je uvedeno na obalu, aby zůstaly takzvaně na skus.

Krok 3: Do vývaru přidejte pak choi a bílé části jarní cibulky a 1–2 minuty prohřívejte, dokud zelenina nezvadne.

Krok 4: Rozdělte nudle do dvou hlubokých misek a přelijte je vývarem se zeleninou a houbami. Navrch dejte tofu, fazolové lusky, mrkev, zázvor, zelené části jarních cibulek a kapku sezamového oleje, případně dozdobte dalšími surovinami uvedenými v seznamu ingrediencí.

Výživové údaje na jednu porci:

  • 556 kcal
  • tuky 19 g
  • sacharidy 69 g
  • cukry 9 g
  • vláknina 9 g
  • bílkoviny 22 g
  • sůl 3,9 g

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang