Vegan katsu curry – křupavé tofu v panko strouhance

Veganské recepty

Veganská verze katsu curry s křupavým tofu v panko strouhance. Nejlépe chutná s rýží, čerstvými bylinkami, okurkou a mrkví.

Vegan katsu curry připravíte zhruba během jedné hodiny, a určitě se nejedná o náročný recept. Pro jeho přípravu se ideálně hodí tofu natural.

Příprava:

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem 65 minut

Ingredience:

  • 2 lžíce oleje
  • 200 g vařené rýže (my jsme použili basmati)
  • ¼ velké okurky, oloupané a nakrájené na nudličky
  • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na nudličky
  • hrst čerstvé máty nebo koriandru, případně obojího
  • limetka k podávání

Na curry omáčku:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 velká mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 velký stroužek česneku, drcený
  • 2cm kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný nebo jemně nasekaný
  • ½ polévkové lžíce kari koření
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • sůl

Na katsu:

  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 280–300 g tofu
  • 200 g panko strouhanky z vegan toustového chleba

Uvedené ingredience vyjdou na 2 běžné porce.

Postup:

Krok 1: Nejprve připravte curry omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a přihoďte cibuli a mrkev. Restujte, dokud zelenina nezměkne a nezačne karamelizovat. Přidejte česnek a zázvor a ještě asi minutu opékejte, pak vmíchejte kari a kurkumu. Jakmile se koření rozvoní, přidejte kokosové mléko, javorový sirup a 100 ml vody. Osolte štědrou špetkou soli, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 20 minut. Pokud by směs byla příliš hustá, dolijte ještě trochu vody.

Krok 2: Tofu rozkrojte napůl. Obě půlky poté opatrně rozkrojte na čtyři trojúhelníky. V misce smíchejte kukuřičnou mouku se 3 lžícemi vody. Do druhé misky nasypte panko strouhanku. Ponořte kousek tofu do moučné směsi a pak do strouhanky tak, aby byl dokonale obalený. Pokud strouhanka nedrží, přidejte do moučné směsi ještě trochu mouky a zkuste to znovu.

Krok 3: Když je mrkev měkká, rozmixujte curry omáčku tyčovým mixérem. Pokud je příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, javorový sirup nebo trochu limetkové šťávy.

Krok 4: Na pánvi rozehřejte olej a tofu na něm opékejte 4 až 5 minut z každé strany dozlatova. Rýži rozdělte do misek a polijte ji curry omáčkou. Přidejte křupavé tofu, okurku, mrkev a bylinky. Podávejte s kouskem limetky.

Výživové údaje na jednu porci:

  • 1 124 kcal
  • tuky 48 g
  • sacharidy 129 g
  • cukry 18 g
  • vláknina 12 g
  • bílkoviny 37 g
  • sůl 1,9 g

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang