Veganská verze katsu curry s křupavým tofu v panko strouhance. Nejlépe chutná s rýží, čerstvými bylinkami, okurkou a mrkví.
Vegan katsu curry připravíte zhruba během jedné hodiny, a určitě se nejedná o náročný recept. Pro jeho přípravu se ideálně hodí tofu natural.
Příprava:
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem 65 minut
Ingredience:
- 2 lžíce oleje
- 200 g vařené rýže (my jsme použili basmati)
- ¼ velké okurky, oloupané a nakrájené na nudličky
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na nudličky
- hrst čerstvé máty nebo koriandru, případně obojího
- limetka k podávání
Na curry omáčku:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 velká mrkev, nakrájená na kousky
- 1 velký stroužek česneku, drcený
- 2cm kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný nebo jemně nasekaný
- ½ polévkové lžíce kari koření
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- 200 ml kokosového mléka
- 2 lžičky javorového sirupu
- sůl
Na katsu:
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 280–300 g tofu
- 200 g panko strouhanky z vegan toustového chleba
Uvedené ingredience vyjdou na 2 běžné porce.
Postup:
Krok 1: Nejprve připravte curry omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a přihoďte cibuli a mrkev. Restujte, dokud zelenina nezměkne a nezačne karamelizovat. Přidejte česnek a zázvor a ještě asi minutu opékejte, pak vmíchejte kari a kurkumu. Jakmile se koření rozvoní, přidejte kokosové mléko, javorový sirup a 100 ml vody. Osolte štědrou špetkou soli, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 20 minut. Pokud by směs byla příliš hustá, dolijte ještě trochu vody.
Krok 2: Tofu rozkrojte napůl. Obě půlky poté opatrně rozkrojte na čtyři trojúhelníky. V misce smíchejte kukuřičnou mouku se 3 lžícemi vody. Do druhé misky nasypte panko strouhanku. Ponořte kousek tofu do moučné směsi a pak do strouhanky tak, aby byl dokonale obalený. Pokud strouhanka nedrží, přidejte do moučné směsi ještě trochu mouky a zkuste to znovu.
Krok 3: Když je mrkev měkká, rozmixujte curry omáčku tyčovým mixérem. Pokud je příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, javorový sirup nebo trochu limetkové šťávy.
Krok 4: Na pánvi rozehřejte olej a tofu na něm opékejte 4 až 5 minut z každé strany dozlatova. Rýži rozdělte do misek a polijte ji curry omáčkou. Přidejte křupavé tofu, okurku, mrkev a bylinky. Podávejte s kouskem limetky.
Výživové údaje na jednu porci:
- 1 124 kcal
- tuky 48 g
- sacharidy 129 g
- cukry 18 g
- vláknina 12 g
- bílkoviny 37 g
- sůl 1,9 g