Veganské burrito s černými fazolemi, rýží a zeleninou je chutný a výživný oběd, který lze snadno sbalit například i na cesty. Pochutnají si na něm hlavně milovníci mexické kuchyně.
Vegan burrito potěší zejména milovníky mexické a jihoamerické kuchyně, pro které může představovat skvělý nápad na chutný oběd bez masa. Jeho příprava vám zabere pouhých pár desítek minut, a stoprocentně si na něm pochutnáte.
Příprava:
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 40 minut
Ingredience:
- 4 tortilly, mohou být i domácí tortilly
- 2 velké hrsti špenátových listů, nasekaných
- 1 avokádo, nakrájené na tenké plátky (volitelné)
- pikantní omáčka k podávání
Na fazole:
- 1 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 polévková lžíce chipotle pasty
- 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
- 1 plechovka (400 g) černých fazolí, okapaných
- 1 svazek koriandru, nasekaný
Na rýži:
- 250 g rýže, uvařené
- šťáva z limetky
- ½ červené cibule, velmi jemně nakrájené
- 50 g lískových oříšků, nahrubo nasekaných
Suroviny vyjdou na 4 burrita.
Postup:
Krok 1: Nejprve připravte fazole. Na pánvi rozehřejte olej, přihoďte česnek a minutu restujte. Poté vmíchejte chipotle pastu. Přidejte rajčata, promíchejte a přiveďte k varu. Dochuťte solí. Vařte do zhoustnutí, přidejte fazole a krátce povařte. Nakonec vmíchejte koriandr.
Krok 2: Pokud používáte studenou uvařenou rýži, prohřejte ji, vmíchejte limetkovou šťávu, červenou cibuli a ořechy a dobře okořeňte.
Krok 3: Tortilly poklaďte špenátem, přidejte plátky avokáda, rýži a nakonec směs fazolí. Dle chuti dochuťte pikantní omáčkou. Přehněte dvě protější strany dovnitř a srolujte. Burrito můžete podávat hned, nebo ho dát do lednice na později.
Výživové údaje na jednu porci:
- 513 kcal
- tuky 16 g
- sacharidy 71 g
- cukry 7 g
- vláknina 9 g
- bílkoviny 16 g
- sůl 1,7 g