Vegan burrito s černými fazolemi a rýží

Veganské recepty

Veganské burrito s černými fazolemi, rýží a zeleninou je chutný a výživný oběd, který lze snadno sbalit například i na cesty. Pochutnají si na něm hlavně milovníci mexické kuchyně.

Vegan burrito potěší zejména milovníky mexické a jihoamerické kuchyně, pro které může představovat skvělý nápad na chutný oběd bez masa. Jeho příprava vám zabere pouhých pár desítek minut, a stoprocentně si na něm pochutnáte.

Příprava:

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 40 minut

Ingredience:

  • 4 tortilly, mohou být i domácí tortilly
  • 2 velké hrsti špenátových listů, nasekaných
  • 1 avokádo, nakrájené na tenké plátky (volitelné)
  • pikantní omáčka k podávání

Na fazole:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 polévková lžíce chipotle pasty
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • 1 plechovka (400 g) černých fazolí, okapaných
  • 1 svazek koriandru, nasekaný

Na rýži:

  • 250 g rýže, uvařené
  • šťáva z limetky
  • ½ červené cibule, velmi jemně nakrájené
  • 50 g lískových oříšků, nahrubo nasekaných

Suroviny vyjdou na 4 burrita.

Postup:

Krok 1: Nejprve připravte fazole. Na pánvi rozehřejte olej, přihoďte česnek a minutu restujte. Poté vmíchejte chipotle pastu. Přidejte rajčata, promíchejte a přiveďte k varu. Dochuťte solí. Vařte do zhoustnutí, přidejte fazole a krátce povařte. Nakonec vmíchejte koriandr.

Krok 2: Pokud používáte studenou uvařenou rýži, prohřejte ji, vmíchejte limetkovou šťávu, červenou cibuli a ořechy a dobře okořeňte.

Krok 3: Tortilly poklaďte špenátem, přidejte plátky avokáda, rýži a nakonec směs fazolí. Dle chuti dochuťte pikantní omáčkou. Přehněte dvě protější strany dovnitř a srolujte. Burrito můžete podávat hned, nebo ho dát do lednice na později.

Výživové údaje na jednu porci:

  • 513 kcal
  • tuky 16 g
  • sacharidy 71 g
  • cukry 7 g
  • vláknina 9 g
  • bílkoviny 16 g
  • sůl 1,7 g

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang