Co je tofu? Jak a z čeho se vyrábí tofu? Jak nejlépe připravit tofu? Jaký je rozdíl mezi uzeným tofu a marinovaným tofu? Odpovědi na otázky a ty nejlepší recepty z tofu přináší tento článek.
Tofu je zjednodušeně řečeno sójový sýr nebo sójový tvaroh. Je tedy ideální ingrediencí vegetariánské a veganské kuchyně. Lze jej jednoduše koupit v každém supermarketu a také vyrobit doma.
Co je to tofu?
Podobně jako při výrobě tempeh receptu nebo tradičního českého pokrmu svíčkové omáčky se sójovými plátky jsou i v případě tofu hlavní surovinou sójové boby, které se důkladně propláchnou, poté se namočí a nechají se bobtnat. Když jsou dostatečně nabobtnalé, umixují se s vodou. Kaše ze sóji se uvaří a pak se nechá vysrážet různými syřidly, zbaví se přebytečné vody a výsledkem je tofu natural.
Přírodní tofu si kromě lehké příchuti po syřidle zachovává neutrální chuť. Pro svou schopnost pohltit chuť ostatních použitých ingrediencí se tak využívá ve slaných i sladkých jídlech a pokaždé může chutnat jinak. Možností, jak připravit tufu, jsou stovky.
Tofu je také oblíbenou ingrediencí a polotovarem do vegetariánských a veganských výrobků. Velký úspěch mají například paštiky a pomazánky z tofu. Prodávají se i různé salámy, karbanátky, nebo tofu párečky. Tofu se dá použít také na veganskou pizzu. Párek z tofu skvěle chutná s černou čočkou na kyselo, a tofu můžete přidat také do řady teplých jídel včetně celerové polévky.
Jaké jsou druhy tofu
Základní přípravou tofu vzniká přírodní neochucené tofu známé také jako tofu natural. Přírodní tofu se dále upravuje a běžně je k sehnání v několika úpravách.
Nejčastěji supermarkety a obchody se zdravou výživou nabízejí tyto druhy tofu:
- přírodní tofu
- uzené tofu
- marinované tofu
- česnekové tofu
- bylinkové tofu
- tofu s mořskou řasou
Přírodní tofu je nejchutnější čerstvé. Dá se bez problému sehnat na vietnamských tržnicích, například v pražské Sapě. Uchovává se ve vodě a je určeno k rychlé spotřebě.
Ochucené tofu se může lišit konzistencí a jemností. Uzené tofu od firmy Sunfood má pevnější konzistenci a hodí se na recepty na smažené tofu. Naopak značka Lunter, prodávaná především v supermarketech, má měkčí konzistenci a jemnější chuť a hodí se tak hlavně do pomazánek z uzeného tofu.
TIP: S uzeným tofu lze servírovat soba nudle. Originální recept na domácí soba nudle je jednoduchý a je k tomu třeba jen pár surovin: pohanková mouka, voda a citrónová šťáva.
Proč jíst tofu?
Vynikající vlastností tofu je především vysoký obsah bílkovin. Tím je velmi vhodný i pro keto dieta recepty. Sojové bílkoviny obsažené v tofu jsou velmi dobře stravitelné. Proto se často o tofu mluví jako o náhradě masa. Díky vysokému množství proteinu je tofu vhodná strava při posilování
Tofu neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako je tomu u živočišných produktů. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Proto je pro zdraví mnohem vhodnější.
V tofu je jen nízké procento tuků (cca 2,5 %) a sacharidů (mezi 6 – 7 %). Stále častěji se tak vyskytuje v redukčních jídelníčcích i mezi zastánci dnes oblíbených nízkosacharidových diet. Zastoupeny jsou v něm také vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.
Sója dále obsahuje velmi diskutované fytoestrogeny, které mají schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu. U žen se podílí na snížení rizika rakoviny prsu a snižují vedlejší projevy přechodu. Tofu slouží jako prevence před osteoporózou.
Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:
- 471 kJ / 112 kcal
- 15,5 g bílkovin
- 2,4 g tuků
- 6,9 g sacharidů
Díky nízké energetické hodnotě patří tofu k potravinám, které lze bez problému konzumovat v rámci redukčních diet. Jak zhubnout na břiše? Jak zeštíhlit stehna? Jak zhubnout rychle a snadno? Například používáním tofu namísto masa a uzenin. Tofu je ideální jako zdravá dietní večeře.
Nejznámější značky tofu
Nejčastěji se v tuzemských obchodech objevují tyto značky tofu:
- dmBio – privátní značka řetězce drogerií DM, tofu je vakuované a může se skladovat i mimo lednici
- Lunter – slovenská firma (dříve jako AlfaBio) je rozšířená především v supermarketech, například v Lidlu
- Soyka – výrobce se širokým sortimentem výrobků z rakouské bio sóji, k dostání v bezobalových prodejnách a některých zdravých výživách
- Sunfood – tradiční česká značka se širokým záběrem veganských potravin, k sehnání v supermarketu Albert pod privátní značkou Nature’s Promise a ve zdravých výživách
- Take It Veggie – privátní značka supermarketu Kaufland
- Veto – tradiční česká firma věnující se sójovým výrobkům již od devadesátých let
- Vitall – česká firma vyrábějící různé varianty tofu, k dostání ve zdravých výživách a supermarketu Tesco
Každá značka vyrábí tofu trochu jiné chuti a konzistence. Je dobré ochutnat více variant a vybrat si tu nejlepší. Výborná pomazánka je z jemnějších kousků tofu. Naopak smažené tofu se lépe připravuje z pevnějších kostek, stejně jako tofu s kuskusem.
Jak připravit tofu
Nejlepší recepty z tofu pochází ze zemí jeho původu. Příprava tofu má dlouhou tradici v regionu východní a jihovýchodní Asie, proto je dobré hledat recepty na jídla s tofu například ve Vietnamu, Thajsku, Japonsku a Číně. Pro inspiraci je zde několik oblíbených tofu receptů nejn z Asie.
Za vyzkoušení stojí např. recept na vietnamskou polévku pho s tofu, houbami a zeleninou, Pad Thai s tofu nebo krémové dýňové rizoto s tofu. K uzenému tofu se výborně hodí červená čočka jako příloha.
Jasmínová rýže na kari s tofu a zeleninou
Tofu, rýže a kari jsou typické suroviny v kuchyni jihovýchodní Asie. Kokosové mléko výborně zjemní a spojí chutě pikantního koření. Jasmínová rýže na kari s tofu a zeleninou je skvělý recept pro horké letní dny. Za vyzkoušení stojí i tofu s pórkem na kari.
Ingredience:
- 100 g jasmínové rýže
- 1 balení tofu natural
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 červená chilli paprička
- 100 ml kokosového mléka
- 1 lžička sušeného koriandru
- 1/2 červené cibule
- 1 lžička sušené thajské bazalky
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 stroužek česneku
- čerstvá thajská bazalka na ozdobu
Postup:
Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu. Česnek, tofu, cibuli a chilli papričku nakrájíme na malé kousky, papriky na proužky.
Na kokosovém oleji osmahneme pokrájenou červenou cibulku s česnekem, přidáme kari pastu a tofu a smažíme dozlatova. Poté přidáme papriky a chilli papričku, promícháme a zalijeme kokosovým mlékem.
Přidáme bazalku a koriandr a asi deset minut necháme probublávat na mírném ohni. Jasmínovou rýži a tofu můžeme podávat zvlášť, anebo je promíchat v pánvi a servírovat jako kari rizoto. Na závěr zdobíme čerstvou thajskou bazalkou.
Thajská polévka z tofu na zeleném kari
Thajské zelené kari je asijská klasika, která je výborná pro zimní i letní měsíce. Zelené kari zahřeje a zapálí a pestrost a svěžest asijských bylinek celý pokrm vybalancují a odlehčí.
Ingredience:
- 3-4 lžíce zelené kari pasty
- 1-2 stonky čerstvé citronové trávy
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 500 g tofu
- 200 g zeleného nebo fialového lilku
- 200 g bambusových výhonků
- 1/2 ks červené, zelené nebo oranžové papriky
- 70 g mladých hrachových lusků
- 3 lžíce veganské rybí omáčky (příp. mořská sůl dle chutě)
- 1-2 lžíce třtinového nebo palmového cukru
- 5 ks limetkových (kafrových) listů
- 1 hrst čerstvého koriandru
- červené pálivé papričky
Postup:
Tofu nakrájíme na menší kostky a usmažíme ho na oleji ze všech stran dozlatova, aby se tofu zpevnilo a zachovalo tvar. Bambusové výhonky řádně omyjeme a převaříme několik minut ve vařící vodě. Zbavíme se tak trpké chuti a především kyanidu, který bývá přítomný v syrovém bambusu. Po převaření nakrájíme výhonky na tenké plátky o délce cca 5 cm.
Lilek nakrájíme na kostky a namočíme ho do nálevu ze studené vody, lžíce octa a lžíce soli, aby neztmavnul. Červenou papriku nakrájíme na proužky a mladé hrachové lusky stačí jen zbavit stopky a omýt.
Do hrnce nalijeme 150 ml kokosového mléka a při střední teplotě necháme probublávat, dokud se mléko nezredukuje a nezhoustne. Poté přimícháme zelenou kari pastu. Citronovou trávu rozdrtíme plochou stranou nože a tlakem dlaně a přidáme do hrnce.
Až se zelené kari v kokosovém mléce krásně rozvoní, dolijeme zbytek kokosového mléka a zeleninový vývar. Dochutíme rybí omáčkou a cukrem.
Přidáme předem osmažené tofu kostky a po zhruba 5 minutách vaření bez pokličky přidáváme bambusové výhonky a lilek. Po dalších zhruba 2 minutách přidáváme mladé hrachové lusky, papriku a limetkové listy. Povaříme tak, aby byla zelenina uvařená, a zároveň stále trochu křupala.
Přidáme koriandr a pokrájené chilli papričky. Můžeme dochutit rybí omáčkou, cukrem a solí. Podáváme jen tak nebo s jasmínovou rýží.
Smažené tofu s rýžovými nudlemi
Rychlý, jednoduchý a lehký recept na večeři nebo na lehký letní oběd.
Ingredience:
- 400 g rýžových nudlí
- 2 menší mrkve
- 1 pórek
- 100 g jidášových uch
- 1 chilli paprička
- 1 kořen zázvoru (asi 5 cm velký kus)
- 200 g přírodního tofu
- slunečnicový olej
- 50 ml sójové omáčky
- 50 ml veganské rybí omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
Postup:
Nudle připravíme podle návodu. Mezitím namočíme do horké vody Jidášova ucha, necháme je nabobtnat. Mrkev, pórek, chilli a zázvor očistíme, nakrájíme na tenké plátky, mrkev na nudličky. Z hub odstraníme pevné středy a nakrájíme je na tenké plátky.
Na oleji orestujeme chilli se zázvorem, přidáme zeleninu, houby a na kostičky nakrájené tofu. Krátce orestujeme, pak vmícháme nudle a dochutíme solí, pepřem, omáčkami a citronovou šťávou.
Jak připravit uzené tofu
Uzené tofu je výjimečný výrobek. Jedná se o ochucenou kostku tofu, která se nejdříve několik hodin suší a potom udí ve speciálním udicím zařízení.
Uzené tofu má výraznější chuť než přírodní neochucené tofu a je ideální na nejrůznější pomazánky. Skvěle se hodí také osmažené s cibulkou do klasických českých receptů jako vegetariánská alternativa slaniny.
Recepty s uzeným tofu by neměly chybět v žádné vegetariánské a veganské kuchyni. Mezi zajímavý recept patří např. veganské halušky s tofu.
Pomazánka z uzeného tofu a její variace
Výborná pomazánka z tofu poslouží jako zdravá snídaně či večeře. Zároveň je skvělým nápadem na občerstvení na večírky a jako pohoštění pro návštěvy. Pomazánka z uzeného tofu se dá dochutit na mnoho způsobů.
Ingredience:
- 2 ks cibule
- sezamový olej
- mořská sůl
- 200 g uzeného tofu
- 100 ml vody
- naťová petrželka na ozdobu
Variace na dochucení:
- pomleté oříšky
- česnek
- křen
- chilli pasta
- čerstvé bylinky
- sójová omáčka
- mořská řasa
Postup:
Všechny ingredience rozmixujeme do hladké konzistence. Podáváme s celozrnným nebo žitným pečivem a posypeme zelenou petrželkou.
Do pomazánky z uzeného tofu můžeme přidat i další ingredience a získat tak pokaždé jinou chuť.
TIP: Je vhodné i k přípravě pohankového rizota s kousky uzeného tofu.
Pohanka s uzeným tofu a cibulkou
Tofu je sice ingredience asijského původu, dá se však připravit i typicky českým způsobem. V kombinaci s pohankou slibuje zdravý a vydatný oběd plný vitamínu a minerálů.
Ingredience:
- 1 balíček uzeného tofu
- 1 hrnek pohanky
- 1 cibule
- 1 petržel
- 1/4 bulvy celeru
- olej
- sůl, cibulová nať na ozdobu
Postup:
Pohanku propláchneme a uvaříme v poměru 1:2 zrn k vodě. Nejprve přivedeme lehce osolenou vodu k varu, pak do ní přidáme pohanku a vaříme zhruba 15 minut.
Mezitím osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, s malými kostičkami petržele, celeru a uzeného tofu. Směs je hotová, když získá zlatou barvu a vypečenou a křupavou konzistenci.
Směs z pánve promícháme s uvařenou pohankou, posypeme cibulovou natí a podáváme se zeleninovou oblohu.
Jak připravit marinované tofu
Marinované tofu je velmi oblíbené pro svou výraznější chuť. Hodí se například do salátů, a také do pomazánek z tofu. Lze jej pořídit v supermarketech a ve zdravých výživách. Stojí za to vyzkoušet i vlastní marinádu a vyrobit marinované tofu z oblíbených ingrediencí. Fantazii se meze nekladou.
Ledový salát s marinovaným tofu
Suroviny k tomuto salátu jsou k dostání téměř po celý rok a tak si jej můžeme připravit vlastně kdykoliv. Poslouží jako lehká večeře anebo jako příloha k hlavnímu jídlu.
Ingredience:
- 300 g ledového salátu
- 300 g rajčat
- 200 g marinovaného tofu
- 100 g zelené papriky
- 50 g pórku
- 20 g čerstvé bazalky (popř. trošku sušené)
- 10 g panenského olivového oleje
- sojová omáčka „Johsen Shoyu“, „Tamari“
- 2 lžíce umeocta
- mořská sůl
Postup:
Ledový salát nakrájíme na obdélníčky, pak ho teprve rozebereme a promyjeme. Přebytečnou vodu necháme okapat. Rajčata nakrájíme na srpečky, marinované tofu na kostičky, zelenou papriku na proužky a pórek na kolečka. Všechny suroviny si připravíme do mísy a promícháme.
Zvlášť si připravíme dresing z olivového oleje, umeocta, pár kapek sojové omáčky „Johsen Shoyu“ a namixované čerstvé bazalky. Salát přelijeme připraveným dresingem, zlehka osolíme, rychle promícháme a hned podáváme.
Tofu na gril
Marinované tofu je vhodné také na gril. Můžeme je grilovat jen tak a podávat s grilovanou zeleninou a čerstvým salátem anebo zkusit například recept s mandlovými plátky.
Grilované tofu je vhodné nejen pro vegetariány a vegany, dá se dobře kombinovat i s masem a uzeninami.
Grilované tofu s mandlovými plátky
Ingredience:
- 2 balíčky marinovaného tofu
- 1-2 stroužky česneku
- grilovací koření
- olivový olej
- mandlové plátky
- čerstvé bylinky
Postup:
Tofu vyjmeme z obalu a necháme okapat. V mističce rozmícháme grilovací koření s olejem a podle chuti můžeme přidat nasekané čerstvé bylinky a prolisovaný česnek.
Připravíme si kusy alobalu, každý plátek tofu dáme zvlášť a z obou stran potřeme ochuceným olejem. Posypeme mandlovými plátky a důkladně zabalíme.
Tofu s mandlovými plátky dáme na gril a asi 10 minut grilujeme, příležitostně otočíme.
Grilované tofu s mandlovými plátky ihned podáváme přímo v alobalu. Můžeme doplnit studenou omáčkou a čerstvou zeleninou.
Odkud pochází tofu?
Sója pochází z Asie a podle čínské tradice sójové boby patřily k pěti posvátným čínským plodinám už za císaře Šeng-Nunga v 3. tisíciletí př. n. l. V sedmém století se pěstování sóji rozšířilo i do Japonska. Dnes patří k tradičním jídlům také ve Vietnamu, Koreji nebo Thajsku. Odtud také pochází tradiční tofu recepty.
Do Evropy se sója dostala až kolem 16. století a posléze se rozšířila i na severoamerický kontinent. Co je to tofu a jak připravit tofu však západní svět nevěděl takřka do poloviny 20. století. Příprava tofu se do Evropy rozšířila díky rostoucímu zájmu o zdravou výživu a vegetariánství.