Thajská rajčatová polévka – recept na nejlepší thajskou polévku

Veganské recepty

Rajčatová polévka je italská klasika. Thajská rajčatová polévka je variantou, která zahřeje daleko více než ta italská, a to z důvodu přidání pikantních přísad. Jak si uvařit pravou thajskou rajčatovou polévku ve veganské verzi? 

Byť se to může zdát neobvyklé, do polévky lze přidat rýžové nudle. Na rozdíl od thajské rajčatové polévky jsou součástí italské tomatové polévky krutony jako u české česnečky nebo hrachové polévky, nakrájená mozzarella, prosciutto nebo mořské plody. Thajská rajčatová polévka je vynikající převážně díky pikantní chuti chilli a zázvoru.

Thajská rajčatová polévka nabízí unikátní chuť.

Recept na thajskou polévku

Mnozí se thajské rajčatové polévce vyhýbají, protože znají verzi řídké polévky s rajčatovým protlakem a rýží. Tomu se dá předejít a za použití správných ingrediencí a kuchařských technik vykouzlit pravé potěšení na hlubokém talíři. 

První vychytávkou je řádné opečení. Suroviny získají zlatavou barvu a zvýrazní se jejich chuť.

Druhým tipem je odpaření. V některých restauracích vaří rajčatovou polévku i několik hodin než se odpaří zhruba 1/3 objemu vody. Nechce-li člověk investovat tolik času, bohatě stačí jemné probublávání v řádu 20 minut navíc

Ingredience na výrobu thajské polévky s kokosovým mlékem

Na výrobu 2 porcí thajské kokosové polévky jsou třeba tyto ingredience:

  • 1 cibule
  • 450 g rajčat
  • 3 stroužky česneku 
  • 125 ml zeleninového vývaru 
  • 125 ml kokosového mléka
  • kokosový olej
  • zázvor (nemusí být)
  • chilli pasta (nemusí být)
  • sůl
  • třtinový cukr

Přidáním kokosového oleje se zvýší benefity thajské rajčatové polévky. Kokosový olej je totiž dobrým pomocníkem při péči o tělo. Chrání pokožku před sluncem, vyživuje vlasy a dokonce i bělí zuby. Navíc snižuje cholesterol v krvi.

Rajče obsahuje vitamíny A, B a C, mají málo kalorií a tuků a neobsahují ani cholesterol. Hodí se jako skvělá potravina pro lidi, kteří se snaží shodit přebytečná kila. Mimo to má v sobě rajče také antioxidant zvaný lykopen, který chrání před nádorovým onemocněním. 

Rajče je plné vitamínů. Obsahuje zejména vitamíny A, B a C.

Jestliže člověka nudí klasická verze rajčatové polévky, může ji ochutit o zázvor a chilli pastu. Tím vznikne recept na pikantní thajskou polévku, která zahřeje v zimních dnech a dodá sílu. 

Postup přípravy

Výroba rajčatové polévky s kokosovým mlékem zabere cca 20 minut. Hodnotitelé ji průměrně oceňují 4,7 hvězdičkami z 5.

Thajská jídla jsou tradičně lehká, za to pikantní a hodně kořeněná. Mezi nejoblíbenější a zároveň nejpoužívanější koření patří šalotka, citrónová tráva a galangal

Nejprve nakrájíme cibuli na malé kousky. Roztopíme kokosový olej v hrnci a přidáme do něj cibuli. K cibuli po chvíli dáme oloupaný zázvor

Po cca 5 minutách přidáme nasekaný česnek. Množství přidání chilli pasty je na každém. Čím více, tím pálivější. 

V předposlední fázi přidáme rajčata (oloupaná), kokosové mléko a zeleninový vývar. Posolíme a pocukrujeme.

Nakonec vše rozmixujeme mixérem. Hrnec s polévkou necháme chvíli na plotně. 

Thajskou polévku lze ozdobit bazalkou nebo natí z koriandru. Preferovanou variantou je ale servírování s měsíčkem limetky na vrchu polévky. 

Thajskou rajčatovou polévku s kokosovým mlékem oceňují hodnotitelé 4,7 hvězdičkami z 5.

Přílohou thajské rajčatové polévky mohou být zeleninové hranolky. Na přípravu stačí jen 3 kusy mrkve a 3 kusy petržele, které se nakrájí na proužky. Ty se pomažou rostlinným olejem a vloží se na 15 – 20 minut do trouby na 180 °C. 

Kdo má chuť na zeleninovou polévku s rajčaty v osvěžující studené verzi, může vyzkoušet španělské gazpacho. To potěší strávníky zejména v horkých letních dnech.

TIP: Doporučujeme vyzkoušet i další exotické speciality jako jsou například marocká harira polévka, vietnamská polévka pho (i kuřecí Pho lze připravit i ve veganské variantě) nebo africkou arašídovou polévku.

Je rajče zelenina nebo ovoce?

Zajímavé je zařazení rajčete. Patří mezi ovoce nebo zeleninu? Rajské jablko, jak je nazýváno i dnes, prohlásil soud v USA v 19. století za zeleninu. Bylo tomu patrně i z důvodu ekonomické stránky. V tomto období byla totiž pouze zelenina zatížena dovozním clem. Evropský parlament řešil tuto otázku v roce 2011. Došel k závěru, že se překvapivě jedná o ovoce, jelikož je to vytrvalý keř plodící rajské jablko.

Pěstitelé v tom však mají jasno. Dle nich se pořád jedná o zeleninu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang