Těstoviny se špenátem jsou klasickým italským pokrmem, který je plný živin, chuti a spousty lahodných látek. Ať už ho připravíte ze špaget, fettuccine nebo oblíbeného druhu nudlí, tento pokrm bude jistě hitem.
Kombinace různých druhů těstovin a špenátu je zdravý a chutný způsob, jak získat denní dávku zeleniny. Špenát je dobrým zdrojem vitaminů A a C, železa a vápníku. Má také nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což z něj činí skvělou volbu pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravěji.
V tomto článku se podíváme na recepty na bezmasá jídla z těstovin, jako jsou například špagety se špenátem. Jak připravit ty nejlepší zapečené těstoviny a těstoviny bez masa (v pokrmech s masem např. králík se špenátem). Mezi neveganské úpravy těstovin patří např. špagety s tuňákem, zapečené těstoviny a těstoviny aglio olio, špenát se také využívá při přípravě kuřecího masa se špenátem, rolády se špenátem nebo k cuketovým lasagním bez masa.
Také poradíme, jak zužitkovat čerstvý špenát například ve špenátových těstovinách. V případě, že jste milovníky plněných těstovin, zkuste ravioli. Zbylý špenát můžete zase přidat do špenátového quiche.
TIP: Pokud se stravujete vegetariánsky, doporučujeme vyzkoušet nejlepší recepty s cottage, který se k těstovinám také skvěle hodí, stejně jako domácí lučina z tvarohu a jogurtu.
Recepty se špenátem – špenátové těstoviny
Tento rychlý a snadný recept na domácí těstoviny lze vyrobit bez strojku na nudle nebo vajec v několika jednoduchých krocích.
Ingredience na špenátové těstoviny
- 150 g celozrnné nebo špaldové mouky
- 150 g semolinové mouky nebo použijte více běžné mouky
- ½ lžičky soli
- 150 ml vody
- 2 lžičky olivového oleje
- 80 g čerstvého nebo mraženého špenátu
Špenátové těstoviny – postup
- Uvařte čerstvý špenát, dokud nezvadne, asi 1-2 minuty (nebo rozmrazte mražený špenát). Poté ho vymačkejte a rozmixujte spolu s asi 1/3 až 1/2 hrnku vody.
- V míse smíchejte mouku, semolinu a sůl. Vytvořte důlek. Přilijte špenátovou směs a olivový olej a promíchejte, dokud se dobře nespojí.
- Přeneste na pracovní plochu a hněťte hladké a měkké těsto, asi 8-10 minut (pokud je těsto příliš mokré, přidejte více mouky, pokud je příliš suché, přidejte více vody).
- Vytvarujte do kuličky, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte 1/2 hodiny chladit v lednici.
- Po vychladnutí těsto nakrájejte na 2 stejné díly.
- Jednu část položte na pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku (nebo strojku na těstoviny, pokud jej máte) ji tence rozválejte.
- Posypte ho ještě moukou (aby se nelepilo) a volně srolujte. Velmi ostrým nožem nakrájejte roládu na proužky. Prsty nudle rozviňte a volně je položte do několika svazků, abyste vytvořili nudlová hnízda.
- Stejně pokračujte s další porcí těsta.
- Pro vaření přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Přidejte těstoviny a vařte je do změknutí, asi 3-4 minuty.
- Podávejte s oblíbeným pestem nebo omáčkou.
Bezmasá jídla z těstovin – zapečené těstoviny se špenátem a smetanou – recept
Tyto veganské těstoviny se špenátem a dýní jsou rychlou večeří bez masa, na které si pochutná celá rodina.
Ingredience na zapečené těstoviny se špenátem a smetanou
- 300 g špaldových penne nebo jiných těstovin
- 150 g čerstvého nebo rozmrazeného a vymačkaného špenátu
- 450 g dýně hokkaido nakrájené na malé kostičky, případně můžete použít i jinou dýni
- 80 g kešu oříšků nebo kešu másla nebo rostlinné smetany na vaření
- 360 ml zeleninového vývaru
- 1-2 lžičky řepkového oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2-3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 2,5 lžíce lahůdkového droždí
- 2-3 lžičky citronové šťávy nebo octa
- Sůl a pepř podle chuti
- ½ lžičky chilli nebo mleté papriky volitelně
Na ozdobení:
- 35 g veganského strouhaného sýra
- 45 g veganské fety
- 2 lžíce veganského parmezánu
- Čerstvá petrželka nebo jiné bylinky
Zapečené těstoviny se špenátem a smetanou – postup
- Na omáčku nejprve dejte do hrnce 200 g kostek dýně, kešu oříšky a zeleninový vývar. Přikryjte a vařte asi 10-15 minut, nebo dokud vše nezměkne.
- Poté vše (včetně tekutiny) přendejte do mixéru. Přidejte vločky lahůdkového droždí, chilli nebo paprikový prášek a citronovou šťávu a mixujte do krémové konzistence, přičemž podle potřeby přidejte trochu vody, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.
- Mezitím na malé pánvi rozehřejte olej a asi 2-3 minuty na něm osmahněte cibuli. Poté přidejte česnek a smažte další minutu. Nyní přidejte zbytek kostek dýně a smažte je asi 5 minut, dokud nejsou trochu měkčí (v případě potřeby můžete do pánve přidat trochu vody).
- Mezitím uvařte těstoviny v hrnci s osolenou vodou asi 6 minut (o 2-3 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu).
- Když kostky dýně trochu změknou, přidejte špenát, pánev přiklopte a minutu vařte, dokud špenát nezvadne. Hojně osolte a opepřete.
- Těstoviny slijte a přidejte na pánev. Zalijte je dýňovou omáčkou a promíchejte.
- Dýňové a špenátové těstoviny dejte do zapékací misky a posypte je veganským strouhaným sýrem a veganskou fetou.
- Zapékejte v předehřáté troubě při 180 °C asi 15-20 minut, dokud se sýr nerozpustí.
- Vyjměte z trouby a ozdobte veganským parmazánem a čerstvou petrželkou. Ihned podávejte.
Recept na špenát – čerstvý špenát jako příloha
Tento rychlý špenátový pokrm můžete podávat jako přílohu, nebo jako teplý předkrm.
Ingredience na špenát jako přílohu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce piniových oříšků
- 2 lžíce rozinek
- 500 g listů baby špenátu
- 2 lžičky balzamikového octa
Špenát jako příloha – postup
- Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte piniové oříšky a osmažte je dozlatova.
- Přidejte rozinky a krátce je osmahněte, poté přidejte špenátové listy a na poměrně silném ohni je otáčejte, dokud listy nezvadnou.
- Poté je pokapejte balzamikem, dochuťte, prohřejte a ihned podávejte.
Recept na těstoviny bez masa – špagety se špenátem
Tento lahodný recept na těstoviny se špenátovým krémem je velmi rychlý a snadný na výrobu z jednoduchých ingrediencí. Špenátovou omáčku na těstoviny můžete podávat s libovolnými těstovinami, my jsme zvolili špagety.
Ingredience na špagety se špenátem
- 400 g mraženého špenátu
- 1 lžíce oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 3-4 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 1 hrnek ovesné nebo jiné rostlinné smetany, nebo plnotučného kokosového mléka
- ½ hrnku ovesného, sójového, kokosového nebo mandlového mléka
- 1-2 lžíce kešu mouky nebo hladké či bezlepkové mouky
- 2 lžíce lahůdkového droždí nebo veganského parmezánu
- 2 lžičky zeleninového vývaru v prášku
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 špetka muškátového oříšku, nepovinně
- 350 g těstovin
Volitelně k podávání:
- Rajčata pečená v troubě
- Veganský parmezán
- Opražené piniové oříšky
- Čerstvé bylinky, např. bazalka nebo petrželka
Špagety se špenátem – postup
- Těstoviny uvařte v hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu al dente a pokud chcete, připravte rajčata pečená v troubě.
- Na velké pánvi rozehřejte olej. Cibuli osmahněte po dobu 2-3 minut. Poté přidejte česnek a smažte další minutu.
- Vmíchejte mouku, lahůdkové droždí, prášek zeleninového bujónu a ovesnou smetanu a krátce přiveďte k varu. Poté přidejte špenát a přikryté vařte asi 5 minut, dokud nezvadne. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Podle chuti dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Nakonec na malé pánvi krátce opražte piniové oříšky.
- Jakmile jsou těstoviny „al dente“, slijte vodu z vaření a ihned podávejte s veganskou smetanovou špenátovou omáčkou.
- Podávejte s rajčaty opečenými v troubě, veganským parmazánem, opečenými piniovými oříšky a čerstvými bylinkami.
Recept na těstoviny s veganskou ricottou
Snadný recept na těstoviny, který připravíte za 40 minut. Použijte veganskou ricottu z kešu ořechů nebo tofu.
Ingredience na těstoviny s veganskou ricottou
- 18 velkých těstovin ve tvaru mušlí
- 2 hrnky veganské ricotty (kešu ricotta nebo tofu ricotta – recept viz níže)
- 280 g mraženého špenátu, rozmrazeného a osušeného, nebo 140 g čerstvého špenátu, spařeného v páře
- 1-2 sklenice hotové rajčatové omáčky na těstoviny
K podávání:
- Čerstvé nasekané oregano nebo bazalka
- Veganský parmezán
Těstoviny s veganskou ricottou – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
- Smíchejte kešu ricottu se špenátem a dejte stranou.
- Na dno zapékací misky nalijte celou sklenici omáčky na těstoviny a rovnoměrně ji rozetřete do všech okrajů. Případně nalijte polovinu omáčky, na to položte těstovinové mušle a navrch nalijte druhou polovinu.
- Lžící opatrně naplňte mušle ricottovo-špenátovou směsí a vkládejte do zapékací misky na omáčku.
- Přikrytou zapékací misku vložte na 15 minut do středu trouby, omáčka by měla bublat. Odstraňte kryt, snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 10 až 15 minut.
- Podávejte s čerstvými nasekanými bylinkami dle výběru a pořádně posypané veganským parmazánem.
Kešu ricotta
Smíchejte 1,5 hrnku namočených kešu ořechů s 0,5 hrnkem vody, šťávou z 1 citronu, 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí a česnekem v mixéru a mixujte do krémové konzistence připomínající ricottu. Získáte asi 2 hrnky ricotty. Dejte do chladu, aby směs lehce ztuhla a uchovávejte v lednici 5-6 dní.
Tofu ricotta
V mixéru smíchejte 400 g pevného tofu, 1-2 lžíce lahůdkového droždí, 2 čajové lžičky bílé miso pasty, 0,5 lžičky sušeného česneku, sůl a pepř podle chuti a šťávu z 1 citronu. Mixujte do krémové konzistence, případně dochuťte podle vaší chuti.
Na závěr
Ať už je připravíte jakkoli, těstoviny se špenátem budou jistě hitem. Jejich příprava je rychlá a snadná a kombinace těstovin a špenátu vytváří jídlo plné živin, na kterém si pochutná každý. Až budete příště hledat chutnou variantu večeře, vyzkoušejte těstoviny se špenátem.