Tahini pasta a sezamová tahini pasta jsou nezbytnými ingrediencemi v kuchyni každého vegana. Tyto rostlinné pasty jsou nejen chutné, ale také nabité živinami a zdravými tuky, což je pro vegany důležité. V tomto článku se podíváme na to, co tahini pasta a sezamová tahini pasta jsou, jak se připravují a jak je používat v různých jídlech.
Tahini pasta a sezamová tahini pasta jsou vyrobeny z pražených a mletých sezamových semen. Tahini pasta se vyrábí z bílých sezamových semen, zatímco sezamová tahini pasta se vyrábí z hnědých sezamových semen. Tyto pasty jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a minerály, jako je hořčík, železo a vápník.
Tahini pasta
Použití tahini pasty a sezamové tahini pasty je v kuchyni vegana velmi rozmanité. Mohou být použity jako náplň do wrapů a tortil ke zdravé večeři, jako omáčka ke grilovaným zeleninám, do humusu nebo jako základ pro dipy a salátové dresinky. Tyto pasty také mohou být použity jako náhrada másla nebo margarínu v pečení.
Příprava tahini pasty a sezamové tahini pasty je velmi snadná. Stačí jen smíchat sezamová semena s olejem a rozmixovat je v mixéru nebo v mlýnku na kávu, dokud nevznikne hladká pasta. Je také možné přidat další přísady, jako je česnek nebo citronová šťáva, pro lepší chuť.
Co je tahini
Tahini je blízkovýchodní pokrm vyrobené z opečeného mletého loupaného sezam, které se podává samostatně (jako dip) nebo jako hlavní přísada do humusu, baba ghanoush a halvy.
Tahini se používá v kuchyních Levanty a východního Středomoří, na jižním Kavkaze a také v některých částech severní Afriky. Sezamová pasta (i když se nenazývá tahini) se používá také v některých východoasijských kuchyních.
Tahini recept
Tahini má bohatou oříškovou chuť, která se skvěle hodí do dresinků, dipů a pomazánek, jako je například hummus. V některých obchodech může být trochu drahá, a vzhledem k tomu, že je tak snadné si ji vyrobit doma, napadlo nás, že se o ni s vámi podělíme. Vše, co potřebujete, je jedna ingredience a kuchyňský robot.
Domácí tahini ingredience
- 3 šálky syrových sezamových semínek
Tahini pasta – postup
- Sezamová semínka opékejte na velké pánvi na středním plameni, dokud lehce nezezlátnou. Neustále míchejte. Semínka se dále „opékají“, i když je sundáte z ohně, proto dávejte pozor, abyste je nepřepražili.
- Vychladlá opražená semínka přendejte do kuchyňského robotu (ideálně 600W nebo výkonnějšího) a mixujte 5 až 7 minut.
- Klíčem k hladkému a řídkému tahini je dát mu čas, takže mixujte dál. Přendejte do nádoby a vychutnejte si!
Tahini pasta recept
Domácí tahini je tak snadné vyrobit. Náš recept je rychlý a připravuje tahini, které chutná mnohem lépe než cokoli, co můžete koupit v obchodě.
Tahini pasta ingredience
- 1 šálek sezamových semínek, nejlépe loupaných
- 2 až 4 lžíce neutrálního ochuceného oleje, například z hroznových jader, rostlinného nebo lehkého olivového oleje
- špetka soli, nepovinně
Tahini pasta recept
- Sezamová semínka přidejte do širokého suchého hrnce na středně nízkou teplotu a za stálého míchání opékejte, dokud semínka nezískají vůni a velmi lehkou barvu (ne hnědou), 3 až 5 minut. Pozor, sezamová semínka se mohou rychle spálit.
- Přeneste opražená semínka na plech nebo velký talíř a nechte je zcela vychladnout.
- Do mísy kuchyňského robotu přidejte sezamová semínka a zpracujte je na drobivou pastu, asi 1 minutu.
- Přidejte 3 lžíce oleje a zpracovávejte další 2 až 3 minuty, přičemž několikrát přestaňte seškrabovat dno a stěny kuchyňského robotu. Zkontrolujte konzistenci tahini. Měla by být hladká, ne zrnitá, a měla by být sypká. Možná bude třeba zpracovávat ještě další minutu nebo přidat další lžíci oleje.
- Tahini ochutnejte a podle chuti osolte. Zpracovávejte ji 5 až 10 sekund, aby se promíchala.
- Tahini skladujte zakryté v lednici po dobu jednoho měsíce. Možná si všimnete, že se časem oddělí, podobně jako přírodní arašídové máslo. Pokud se tak stane, před použitím tahini pořádně promíchejte.
Sezamová pasta – tahini pasta – recept
Tento domácí recept na tahini je snadný na přípravu a obsahuje pouze jednu ingredienci – loupaná sezamová semínka – a je mnohem lepší než kupovaný v obchodě. Použijte sezamovou pastu k přípravě hummusu, tahini omáčky nebo si s ní posypte avokádový toast
Sezamová pasta ingredience
- 3 šálky loupaných sezamových semínek
- štědrá špetka soli nebo podle chuti
- 1 a 1/2 – 2 lžíce oleje (sezamový, lehký olivový, avokádový, řepkový atd.)
- 1/2 – 1 lžička česnekového prášku
Sezamová pasta – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Semínka položte na pekáč nebo plech s okrajem a pečte je asi 10 až 15 minut, přičemž je každých pár minut přemístěte, aby se semínka na dně nespálila.
- Jakmile semínka opečete a trochu vychladnou, vložte je do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru (přidejte volitelně sůl/česnekový prášek) a zpracujte je do krémové konzistence, přičemž několikrát přestaňte seškrabávat po stranách. V závislosti na vašem vybavení bude proces mixování trvat přibližně 5-10 minut.
- Uchovávejte ve spíži 1 měsíc (možná i déle) ve vzduchotěsné nádobě. Pro dosažení maximální čerstvosti skladujte v lednici až 6 měsíců.
Sezamová pasta tahini – recept
Tato sezamová pasta tahini z pouhých dvou ingrediencí je veganská a bezlepková, má lahodně bohatou a opečenou chuť a skvěle se hodí na přípravu sezamových latté nebo lahodných dipů a pečení.
Sezamová pasta tahini – ingredience
- 500 g černých sezamových semínek
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1/8 lžičky soli nepovinně
Sezamová pasta tahini – postup
- Nejprve rozmixujte černá sezamová semínka ve vysokorychlostním kuchyňském robotu/mixéru tak, abyste získali drobivou pastu.
- Poté přilijte sezamový olej a znovu mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Čím déle budete mixovat, tím bude pasta řidší.
- Tu pak můžete skladovat ve vzduchotěsné skleněné nádobě a uchovávat v lednici až měsíc.
Tahini recepty
Tahini pastu můžete použít do celé řady nejrůznějších receptů. Tahini najde své využití například v tahini dresinku, stejně jako v nejrůznějších omáčkách a dipech. Tahini pastu zaručeně uplatníte také při přípravě řepných placiček.
Tahini pasta a sezamová tahini pasta jsou zdravé a chutné ingredience, které by neměly chybět v kuchyni žádného vegana. Tyto pasty jsou velmi všestranné a mohou být použity v mnoha jídlech a tahini receptech.
Příprava tahini pasty a sezamové tahini pasty je velmi snadná, takže si je můžete připravit doma a ušetřit tak peníze.