Super jednoduché a zdravé veganské palačinky. Kdo by řekl, že celozrnné palačinky bez vajec mohou být tak nadýchané a chutné? Nejsou potřeba žádná vejce ani vaječné náhražky.
Příprava
Celkový čas: 20 minut
Porce: 6 palačinek
Ingredience
- 1 šálek celozrnné mouky
- 1 prášek do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 šálek mandlového mléka
- 2 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu nebo cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- další olej na vymazání pánve/pekáče, pokud je to nutné
Postup
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse ušlehejte mléko, olej, javorový sirup a vanilkový extrakt, dokud se důkladně nespojí. Pokud kokosový olej při kontaktu se studeným mlékem ztuhne, stačí jej jemně zahřát v mikrovlnné troubě, dokud opět nezkapalní.
Tekutou směs vlijte do suché směsi. Míchejte, dokud se nespojí, aby zůstalo jen pár hrudek (nemíchejte příliš, jinak budou palačinky tvrdé). Pokud chcete vmíchat zcela nepovinné přísady (např. čokoládové lupínky nebo borůvky), opatrně je vmíchejte nyní. Těsto nechte 5 minut odpočívat, aby byly palačinky pěkně nadýchané.
Rozehřejte těžkou litinovou pánev na středně nízkou teplotu. Palačinky můžete začít připravovat, jakmile je povrch pánve dostatečně horký, aby při kontaktu s ní zasyčela kapka vody. V případě potřeby lehce potřete povrch pánve dalším olejem.
Vylijte těsto na teplou pánev. Pečte 2 až 3 minuty, dokud se na povrchu palačinky nevytvoří malé bublinky a obraťte ji. Pečte na opačné straně 1 až 2 minuty, nebo dokud nezískají zlatavou barvu.
Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby přidejte více oleje. V této fázi může být nutné teplotu zvýšit nebo snížit. Palačinky podávejte ihned nebo je udržujte teplé ve vyhřáté troubě.