Plnohodnotné jídlo bez lepku, bez mléka, plně veganské dle receptu Jamieho Olivera!
NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI
- Kalorie 248
- Tuk 10,3 g
- Nasycené mastné kyseliny 2 g
- Cukry 5 g
- Bílkoviny 13 g
- Sacharidy 25 g
Složení
- 350 g tvrdého tofu
- 2 lžičky arašídového oleje
- 2 lžíce sezamových semínek
- ½ lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 stroužek česneku
- 1 čerstvá červená chilli paprička
- 5 cm dlouhý kousek zázvoru
- 320 g chřestu
- 150 g fazolových lusků
- 200 g rýžových nudlí, k podávání (nepovinné)
Metoda
Tvrdé tofu položte na talíř vyložený pečicím papírem a zakryjte další vrstvou papíru – ten pomůže nasáknout část vlhkosti. Odložte stranou, dokud nebude připraveno k použití.
Na středně rozpálenou velkou pánev opatrně nakrájejte tofu na čtvrtiny a poté každý kousek opět rozkrojte na čtyři. Do pánve přidejte 1 lžičku arašídového oleje, poté přidejte tofu a nechte je 10 až 15 minut opékat, nebo dokud nezezlátne, přičemž v polovině doby je obraťte. Vyjměte do mísy.
Na pánvi opražte 2 lžíce sezamových semínek a poté je vhoďte do tofu, aby se obalilo.
V malé misce smíchejte ½ lžíce kukuřičné mouky, 2 lžíce sójové omáčky a 1 lžíci bílého vinného octa, dokud se nespojí.
Oloupejte a najemno nasekejte 1 stroužek česneku a ořízněte a najemno nakrájejte 1 čerstvou červenou chilli papričku. Oloupejte 5 cm kousek zázvoru a nakrájejte ho na kousky. Z chřestu odlomte dřevnaté konce a nakrájejte ho na šikmé plátky.
Postavte pánev wok na vysokou teplotu a přidejte 1 lžičku arašídového oleje. Jakmile se rozpálí, vmíchejte česnek, chilli a zázvor, poté chřest a 150 g fazolových lusků. Za stálého míchání vařte několik minut nebo dokud vše nebude voňavé a zlatavé.
Vmíchejte směs kukuřičné mouky, snižte teplotu na střední a vařte 4 až 5 minut nebo dokud omáčka nezhoustne, případně přidejte trochu vody. Zeleninu podávejte spolu s tofu, případně s dalšími plátky červené chilli papričky a vařenými rýžovými nudlemi.