Šlehaný krém z kokosového mléka (veganská šlehačka)

Veganské recepty

Je mnoho lidí a) veganů b) vyhýbajících se mléčným výrobkům c) s intolerancí laktózy nebo d) všechno dohromady. Tento recept zajistí, že nepřijdou o jednu z nejlepších částí dezertu: šlehačku! Mějte v lednici plechovku nebo dvě kokosového mléka, abyste byli vždy připraveni připravit tento recept.

Varianty této základní verze jsou bohaté: přidejte citrusovou kůru, prášek matcha (zelený čaj), kakao, mandlový extrakt, koření na dýňový koláč. Naplánujte si to dopředu, protože kokosové mléko se musí přes noc zchladit. Tento krém se také skvěle hodí k  lehkým zákuskům jako jsou třeba makronky.

Příprava

Celkem: 8 hodin 10 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 plechovka neslazeného kokosového mléka
  • 2 lžíce bílého cukru nebo podle chuti
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup

Plechovku kokosového mléka dejte do chladničky na 8 hodin nebo přes noc. Kovovou mísu na míchání a šlehače vložte 1 hodinu před přípravou šlehačky do chladničky nebo mrazničky.

Otevřete plechovku kokosového mléka a dávejte pozor, abyste ji neprotřepali. Vydlabejte tuhý kokosový krém do studené mísy na míchání. Zbylou tekutinu si uschovejte pro další použití.

Vyšlehejte kokosový krém elektrickým mixérem s vychlazenými šlehači na střední rychlost; poté přepněte na vysokou rychlost. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky, 7 až 8 minut. Do kokosového krému přidejte cukr a vanilkový extrakt; šlehejte ještě 1 minutu. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další cukr.

Podávejte ihned. Pokud musíte šlehačku skladovat, uchovávejte ji v chladničce ve skleněné nádobě nebo v zavařovací sklenici až 3 dny. Před podáváním smetanu znovu jemně protřepejte nebo vyšlehejte, aby se nadýchala.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang