„Sezame, otevři se!“ chtělo by se zvolat. Jenže sezam, respektive povědomí o jeho vlastnostech a použití v kuchyni, se již otevřel. A to i těm, kteří žijí v oblastech, v nichž se přirozeně nevyskytuje ani nepěstuje.
Sezam indický je plodinou především Středního východu. Pěstuje se však také v Asii, východních částech Afriky a tropických oblastech Ameriky. Jedná se o jednoletou bylinu, která dorůstá výšky až 2 metrů. Kvete různobarevnými květy a semena rostou v tobolkách.
Obvykle známe sezam jako bílá až nažloutlá semínka (bílý sezam), setkat se však můžeme také se sezamem černým. Bílý a černý sezam se od sebe liší hlavně chutí – černý sezam je více kořeněný a chuťově výraznější.
Semena obsahují až 50 % oleje, vysoké množství sacharidů, bílkovin a minerálních látek, jako jsou vápník, draslík, hořčík, železo, zinek nebo fosfor.
Sezam se používá k posypu pečiva a k výrobě tradičních pokrmů – například chalvy, sezamové pasty tahini, baklavy, hummusu nebo lilkového pokrmu baba ganoush.
Můžeme jej také přidávat do zeleninových pokrmů, salátů či karbanátků nebo z něj vyrobit mléko. Často bývá součástí dresinků, zálivek, sladkého pečiva a pokrmů asijské kuchyně.
Pro svůj vysoký obsah vápníku, hořčíku a železa se sezam doporučuje těhotným a kojícím ženám, chudokrevným osobám či osobám postiženým osteoporózou, vegetariánům a veganům, sportovcům a těžce pracujícím.
Díky přítomnosti vitamínů řady B a karotenoidů je skvělým lékem proti depresím, což oceníme nejen v podzimním a zimním období. Ceněný je i sezamový olej, který je výbornou součástí salátů a dalších pokrmů. Pomáhá játrům, ledvinám a dalším orgánům.
Připravte si domácí orientální pochoutku baba ganoush
K přípravě budete potřebovat:
- 4 lilky
- 3 stroužky česneku (propasírované)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce tahini (sezamové pasty)
- šťávu z citrónu
- 1 lžičku římského kmínu
- chilli
- mořskou sůl
- koriandr na servírování
- špetku kopru
Lilky pořádně omyjte, propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby (předehřáté na 200 stupňů) na asi 30 minut.
Že jsou hotové, poznáte jednoduše – změknou a svrasknou se. Až se tak stane, vytáhněte je z trouby, rozkrojte na půlky a vydlabejte dužinu. Slupky vyhoďte.
Dužinu spolu s česnekem, citronovou šťávou, koprem, olivovým olejem, chilli, kmínem, tahini a solí vložte do mixéru a rozmixujte na jemno.
Dejte do misky, posypte koriandrem a zakápněte olivovým olejem.
Polníčkový salát se sezamem
Jednoduchý osvěžující salát si připravíte smícháním:
- baby špenátu
- sezamových semínek
- nakrájených mandlí
- jahod
- dýňového oleje
Baby špenát a jahody omyjte, nakrájejte, vložte do mísy, přidejte sezamová semínka a mandle a zakápněte dýňovým olejem.