Salát z červené řepy – recepty

Veganské recepty
Salat z cervene repy

Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin, které můžete do své stravy zařadit. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, které pomáhají posilovat imunitní systém a chrání před různými chorobami. Navíc má vynikající chuť a díky své barvě dokáže oživit každé jídlo.

Červená řepa se dá použít jako vynikající přísada do mnoha teplých pokrmů. Její sladká chuť a barva dodají pokrmům nejen zajímavou chuťovou, ale i vizuální přitažlivost. Můžete ji přidat do rizota, zeleninových polévek, pečených brambor a mnoha dalších jídel, a vykouzlit tak báječnou zdravou večeři nebo bezmasý oběd. Podává se i jako příloha k rybám (např. pečená tilápie).

Salat z cervene repy
Salát z červené řepy chutná výborně s čerstvými bylinkami.

Červená řepa – červená řepa recepty

Červená řepa se skvěle hodí i do studených salátů. Její chuť se krásně snoubí s různými druhy listové zeleniny, ořechů a semínek. Salát z červené řepy je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a lehké jídlo. Na závěr nezapomeňte doplnit nějakým dresingem na salát.

Pro vegany je červená řepa skvělou volbou, protože je plná živin a není potřeba k ní přidávat žádné živočišné produkty. Můžete ji použít do různých salátů, ale také do veganských burgerů, kde dodá jídlu sladkou chuť a krásnou barvu.

Až si budete příště lámat hlavu, co z červené řepy připravit, uvařit si můžete třeba krémovou polévku z červené řepy nebo bramborový salát z červené řepy či těstovinový salát bez masa.

Pro ty, kteří se snaží omezit příjem cukru, je červená řepa skvělou náhradou za cukr v pečení. Můžete ji použít jako přísadu do dortů jako je třeba Red Velvet, do muffinů nebo smoothie, kde dodá jídlu sladkou chuť a navíc je zdravá volba pro celou rodinu.

Salát z červené řepy – recept

Osvěžující a snadný veganský salát z červené řepy s vlašskými ořechy z vařené červené řepy proložené čerstvými bylinkami, balzamikovou zálivkou na salát  a opraženými vlašskými ořechy.

Salát z červené řepy – ingredience

  • 3 velké červené řepy s ořezanými listy, omyté a vydrhnuté
  • 2 snítky jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • ½ šálku vlašských ořechů nasekaných nahrubo a opražených na suché pánvi
  • 1 hrst petrželové natě nasekané najemno
  • 1 stroužek česneku rozdrcený
  • 1 lžíce balzamikového octa nahrazeného melasou z granátových jablek
  • 1 lžíce olivového oleje extra panenského
  • ½ lžičky soli podle chuti
  • ½ lžičky černého pepře podle chuti
  • 6 šálků vody, která postačí na uvaření řepy

Salát z červené řepy – postup

  1. Čerstvou řepu dobře omyjte, abyste ji zbavili všech nečistot. Odřízněte listy a stonky červené řepy, aniž byste řepu rozřízli. Neodřezávejte kořen, bulva červené řepy by měla zůstat neporušená, aby se z ní nevyplavovala barva.
  2. Přiveďte vodu k varu a přidejte celou řepu se slupkou. Vařte, dokud se do každé řepy nedá píchnout nožem. Přibližně 20-40 minut v závislosti na velikosti bulvy.
  3. Po uvaření vložte uvařenou řepu do mísy se studenou vodou a setřete slupku, řepu bez slupky nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
  4. Na zálivku ušlehejte balsamico, olivový olej, sůl a pepř a česnek.
  5. V salátové míse smíchejte všechny ingredience, dokud se zálivka dobře nepromíchá. Podávejte studené.
Salat z cervene repy
Salát z červené řepy můžete obohatit i o ořechy.

Nejlepší salát z červené řepy – recept

Tento nejlepší salát z červené řepy se připravuje tak, že se řepa uvaří a poté se naloží do několika aromatických ingrediencí. Tento jednoduchý recept na červenou řepu je neuvěřitelně chutný, zdravý a ideální pro každé roční období.

Nejlepší salát z červené řepy – ingredience

  • 500 g umyté červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžíce kokosového cukru nebo bio třtinového cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička koriandru
  • 2 lžíce sezamových semínek volitelně
  • 2 lžíce nasekané petrželky volitelně

Postup na nejlepší salát z červené řepy

  1. Nad hrnec naplněný 1-2 šálky vody umístěte napařovací košík, přikryjte pokličkou a vařte v páře na mírném ohni 15-20 minut. Po píchnutí nožem by měly být měkké. Pokud nejsou – vařte je v páře o 5-10 minut déle. Když je řepa měkká, dejte ji stranou, aby vychladla.
  2. Zatímco budete řepu vařit v páře, rozehřejte na velké pánvi 2 lžíce olivového oleje a na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte ji 7-10 minut, dokud nebude průsvitná a nezačne hnědnout.
  3. Jakmile vám řepa vychladne, oloupejte ji a nastrouhejte na velkých otvorech krabicového struhadla.
  4. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou řepu, osmaženou cibuli, česnek protlačený lisem na česnek, rýžový ocet, koriandr, cukr a sůl. Vše dobře promíchejte a upravte množství soli.
  5. Salát z červené řepy posypte sezamovými semínky a petrželkou, chcete-li, a pochutnejte si!

Červená řepa salát – recept

Chutný salát z červené řepy s cizrnou a špenátem – přirozeně veganský salát z červené řepy je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí ke každé večeři.

Červená řepa salát – ingredience

  • 100 g listů baby špenátu
  • 400 g konzervované cizrny
  • 250 g vařené červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička celozrnné hořčice
  • mořská sůl
  • černý pepř

Červená řepa salát – postup

  1. Na velký talíř rozprostřete baby špenát, cizrnu a vařenou červenou řepu.
  2. Namíchejte rychlý salátový dresink – jednoduše vyšlehejte olivový olej, ocet, hořčici se špetkou mořské soli a černého pepře.
  3. Těsně před podáváním salát zálivkou pokapejte.

Salát s červenou řepou – recept

Vyzkoušejte lahodný, jemný a stoprocentně veganský salát s červenou řepou na švédský způsob, který si můžete dopřát kdykoliv během roku.

Salát s červenou řepou – ingredience

  • 500 g červené řepy, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce šťávy z červené řepy
  • 1 šálek veganské smetany
  • 1 lžíce hořčice
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá petrželka

Salát s červenou řepou – postup

  1. Ve velké míse smíchejte řepu, šťávu, smetanu, hořčici, cibulový prášek, sůl, pepř a zázvor. Důkladně promíchejte.
  2. Uložte do chladničky na 1 hodinu, nebo dokud nebudete podávat.
  3. Těsně před podáváním posypejte nasekanou čerstvou petrželkou.

Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – recept

Připravte si vynikající salát z červené řepy se zakysanou smetanou. Je jen na vás, jestli si zakysanou smetanu koupíte v obchodě, nebo jestli se rozhodnete vyrobit domácí vegan zakysanou smetanu.

Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – ingredience

  • 5 šálků nakrájené oloupané syrové řepy, nakrájené na kousky
  • sůl
  • 1/2 šálku vegan majonézy
  • 1/2 šálku veganské zakysané smetany
  • 1/2 lžičky celerového semínka
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • čerstvý černý pepř
  • 1/4 šálku čerstvých nasekaných koprových lístků
  • 4 zelené cibule, bílá a zelená část, nakrájené na tenké plátky

Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – postup

  1. Řepu vložte do středně velkého hrnce a zalijte ji dvěma centimetry studené vody. Přidejte lžičku soli a přiveďte k varu. Vařte, dokud řepa nezměkne, a v případě potřeby přidejte další vodu.
  2. Řepu slijte a nechte vychladnout. Poznámka: pokud chcete řepu zchladit rychleji, opláchněte ji nejprve ve studené vodě nebo ji dokonce ponořte do ledové lázně.
  3. Majonézu, zakysanou smetanu, cibulový prášek a celerové semínko rozmixujte dohladka. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
  4. Když je řepa studená, vhoďte ji do zálivky a dbejte na to, aby byla rovnoměrně obalená. Bílá zálivka se zbarví do krásného růžového odstínu.
  5. Když je salát připraven k podávání, promíchejte ho s koprem a zelenou cibulkou. Podle chuti ještě dochuťte pepřem.
Salat z cervene repy
Do salátu z červené řepy můžete nastrouhat i křen.

Salát z červené řepy s křenem – recept

Tento vynikající a dokonale chutný veganský salát z červené řepy s křenem je prospěšnou vitamínovou bombou, která vás zaručeně postaví na nohy.

Salát z červené řepy s křenem – ingredience

  • 2 červené řepy
  • 1 jablko
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce křenového nálevu
  • 1 citron
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Mořská sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 35 g piniových oříšků
  • Hrst ploché listové petrželky

Salát z červené řepy s křenem – postup

  1. Řepu očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte do velké mísy. Jablko rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Jablko nastrouhejte nahrubo (včetně slupky).
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Jablko a cibuli vmíchejte do červené řepy.
  3. Oloupejte a rozdrťte nebo najemno nasekejte stroužek česneku. Přesuňte do malé misky. Přidejte křenovou pochoutku spolu se šťávou z citronu, 1 lžící oleje a velkou špetkou soli a pepře. Promíchejte.
  4. Přiveďte suchou pánev na středně silný oheň. Vsypte piniové oříšky a za častého míchání je 2-3 minuty smažte, dokud nezískají zlatavou barvu. Opečené ořechy nasypte do salátu z červené řepy.
  5. Petrželku nasekejte najemno a přidejte ji do salátu z červené řepy. Zalijte křenovou a citronovou zálivkou a dobře promíchejte. Podávejte se pstruhem a pórkem.

Celkově lze říci, že salát s červenou řepou je vynikající volbou pro všechny, kteří hledají zdravou a chutnou alternativu ke svým jídlům. Tento salát lze připravit v mnoha různých variacích, ale veganské recepty jsou obzvláště zdravé a plné výživných látek.

Díky svému vysokému obsahu vlákniny, antioxidantů a minerálů, jako je železo, draslík a hořčík, může tento salát pomoci zlepšit zdraví vašeho srdce, podporovat trávení a posilovat imunitní systém.

Pokud tedy hledáte způsob, jak své tělo posílit a přidat do svého jídelníčku něco nového, vyzkoušejte některý z těchto veganských receptů na salát s červenou řepou a nechte své chuťové buňky zažít novou chuťovou vlnu.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang