Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin, které můžete do své stravy zařadit. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, které pomáhají posilovat imunitní systém a chrání před různými chorobami. Navíc má vynikající chuť a díky své barvě dokáže oživit každé jídlo.
Červená řepa se dá použít jako vynikající přísada do mnoha teplých pokrmů. Její sladká chuť a barva dodají pokrmům nejen zajímavou chuťovou, ale i vizuální přitažlivost. Můžete ji přidat do rizota, zeleninových polévek, pečených brambor a mnoha dalších jídel, a vykouzlit tak báječnou zdravou večeři nebo bezmasý oběd. Podává se i jako příloha k rybám (např. pečená tilápie).
Červená řepa – červená řepa recepty
Červená řepa se skvěle hodí i do studených salátů. Její chuť se krásně snoubí s různými druhy listové zeleniny, ořechů a semínek. Salát z červené řepy je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a lehké jídlo. Na závěr nezapomeňte doplnit nějakým dresingem na salát.
Pro vegany je červená řepa skvělou volbou, protože je plná živin a není potřeba k ní přidávat žádné živočišné produkty. Můžete ji použít do různých salátů, ale také do veganských burgerů, kde dodá jídlu sladkou chuť a krásnou barvu.
Až si budete příště lámat hlavu, co z červené řepy připravit, uvařit si můžete třeba krémovou polévku z červené řepy nebo bramborový salát z červené řepy či těstovinový salát bez masa.
Pro ty, kteří se snaží omezit příjem cukru, je červená řepa skvělou náhradou za cukr v pečení. Můžete ji použít jako přísadu do dortů jako je třeba Red Velvet, do muffinů nebo smoothie, kde dodá jídlu sladkou chuť a navíc je zdravá volba pro celou rodinu.
Salát z červené řepy – recept
Osvěžující a snadný veganský salát z červené řepy s vlašskými ořechy z vařené červené řepy proložené čerstvými bylinkami, balzamikovou zálivkou na salát a opraženými vlašskými ořechy.
Salát z červené řepy – ingredience
- 3 velké červené řepy s ořezanými listy, omyté a vydrhnuté
- 2 snítky jarní cibulky nakrájené nadrobno
- ½ šálku vlašských ořechů nasekaných nahrubo a opražených na suché pánvi
- 1 hrst petrželové natě nasekané najemno
- 1 stroužek česneku rozdrcený
- 1 lžíce balzamikového octa nahrazeného melasou z granátových jablek
- 1 lžíce olivového oleje extra panenského
- ½ lžičky soli podle chuti
- ½ lžičky černého pepře podle chuti
- 6 šálků vody, která postačí na uvaření řepy
Salát z červené řepy – postup
- Čerstvou řepu dobře omyjte, abyste ji zbavili všech nečistot. Odřízněte listy a stonky červené řepy, aniž byste řepu rozřízli. Neodřezávejte kořen, bulva červené řepy by měla zůstat neporušená, aby se z ní nevyplavovala barva.
- Přiveďte vodu k varu a přidejte celou řepu se slupkou. Vařte, dokud se do každé řepy nedá píchnout nožem. Přibližně 20-40 minut v závislosti na velikosti bulvy.
- Po uvaření vložte uvařenou řepu do mísy se studenou vodou a setřete slupku, řepu bez slupky nakrájejte na kousky o velikosti sousta.
- Na zálivku ušlehejte balsamico, olivový olej, sůl a pepř a česnek.
- V salátové míse smíchejte všechny ingredience, dokud se zálivka dobře nepromíchá. Podávejte studené.
Nejlepší salát z červené řepy – recept
Tento nejlepší salát z červené řepy se připravuje tak, že se řepa uvaří a poté se naloží do několika aromatických ingrediencí. Tento jednoduchý recept na červenou řepu je neuvěřitelně chutný, zdravý a ideální pro každé roční období.
Nejlepší salát z červené řepy – ingredience
- 500 g umyté červené řepy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- ½ lžíce kokosového cukru nebo bio třtinového cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička koriandru
- 2 lžíce sezamových semínek volitelně
- 2 lžíce nasekané petrželky volitelně
Postup na nejlepší salát z červené řepy
- Nad hrnec naplněný 1-2 šálky vody umístěte napařovací košík, přikryjte pokličkou a vařte v páře na mírném ohni 15-20 minut. Po píchnutí nožem by měly být měkké. Pokud nejsou – vařte je v páře o 5-10 minut déle. Když je řepa měkká, dejte ji stranou, aby vychladla.
- Zatímco budete řepu vařit v páře, rozehřejte na velké pánvi 2 lžíce olivového oleje a na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte ji 7-10 minut, dokud nebude průsvitná a nezačne hnědnout.
- Jakmile vám řepa vychladne, oloupejte ji a nastrouhejte na velkých otvorech krabicového struhadla.
- Ve velké míse smíchejte nastrouhanou řepu, osmaženou cibuli, česnek protlačený lisem na česnek, rýžový ocet, koriandr, cukr a sůl. Vše dobře promíchejte a upravte množství soli.
- Salát z červené řepy posypte sezamovými semínky a petrželkou, chcete-li, a pochutnejte si!
Červená řepa salát – recept
Chutný salát z červené řepy s cizrnou a špenátem – přirozeně veganský salát z červené řepy je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí ke každé večeři.
Červená řepa salát – ingredience
- 100 g listů baby špenátu
- 400 g konzervované cizrny
- 250 g vařené červené řepy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička celozrnné hořčice
- mořská sůl
- černý pepř
Červená řepa salát – postup
- Na velký talíř rozprostřete baby špenát, cizrnu a vařenou červenou řepu.
- Namíchejte rychlý salátový dresink – jednoduše vyšlehejte olivový olej, ocet, hořčici se špetkou mořské soli a černého pepře.
- Těsně před podáváním salát zálivkou pokapejte.
Salát s červenou řepou – recept
Vyzkoušejte lahodný, jemný a stoprocentně veganský salát s červenou řepou na švédský způsob, který si můžete dopřát kdykoliv během roku.
Salát s červenou řepou – ingredience
- 500 g červené řepy, nakrájené na kousky
- 2 lžíce šťávy z červené řepy
- 1 šálek veganské smetany
- 1 lžíce hořčice
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- Sůl
- Pepř
- Čerstvá petrželka
Salát s červenou řepou – postup
- Ve velké míse smíchejte řepu, šťávu, smetanu, hořčici, cibulový prášek, sůl, pepř a zázvor. Důkladně promíchejte.
- Uložte do chladničky na 1 hodinu, nebo dokud nebudete podávat.
- Těsně před podáváním posypejte nasekanou čerstvou petrželkou.
Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – recept
Připravte si vynikající salát z červené řepy se zakysanou smetanou. Je jen na vás, jestli si zakysanou smetanu koupíte v obchodě, nebo jestli se rozhodnete vyrobit domácí vegan zakysanou smetanu.
Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – ingredience
- 5 šálků nakrájené oloupané syrové řepy, nakrájené na kousky
- sůl
- 1/2 šálku vegan majonézy
- 1/2 šálku veganské zakysané smetany
- 1/2 lžičky celerového semínka
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- čerstvý černý pepř
- 1/4 šálku čerstvých nasekaných koprových lístků
- 4 zelené cibule, bílá a zelená část, nakrájené na tenké plátky
Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – postup
- Řepu vložte do středně velkého hrnce a zalijte ji dvěma centimetry studené vody. Přidejte lžičku soli a přiveďte k varu. Vařte, dokud řepa nezměkne, a v případě potřeby přidejte další vodu.
- Řepu slijte a nechte vychladnout. Poznámka: pokud chcete řepu zchladit rychleji, opláchněte ji nejprve ve studené vodě nebo ji dokonce ponořte do ledové lázně.
- Majonézu, zakysanou smetanu, cibulový prášek a celerové semínko rozmixujte dohladka. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Když je řepa studená, vhoďte ji do zálivky a dbejte na to, aby byla rovnoměrně obalená. Bílá zálivka se zbarví do krásného růžového odstínu.
- Když je salát připraven k podávání, promíchejte ho s koprem a zelenou cibulkou. Podle chuti ještě dochuťte pepřem.
Salát z červené řepy s křenem – recept
Tento vynikající a dokonale chutný veganský salát z červené řepy s křenem je prospěšnou vitamínovou bombou, která vás zaručeně postaví na nohy.
Salát z červené řepy s křenem – ingredience
- 2 červené řepy
- 1 jablko
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce křenového nálevu
- 1 citron
- 1 lžíce olivového oleje
- Mořská sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 35 g piniových oříšků
- Hrst ploché listové petrželky
Salát z červené řepy s křenem – postup
- Řepu očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte do velké mísy. Jablko rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Jablko nastrouhejte nahrubo (včetně slupky).
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Jablko a cibuli vmíchejte do červené řepy.
- Oloupejte a rozdrťte nebo najemno nasekejte stroužek česneku. Přesuňte do malé misky. Přidejte křenovou pochoutku spolu se šťávou z citronu, 1 lžící oleje a velkou špetkou soli a pepře. Promíchejte.
- Přiveďte suchou pánev na středně silný oheň. Vsypte piniové oříšky a za častého míchání je 2-3 minuty smažte, dokud nezískají zlatavou barvu. Opečené ořechy nasypte do salátu z červené řepy.
- Petrželku nasekejte najemno a přidejte ji do salátu z červené řepy. Zalijte křenovou a citronovou zálivkou a dobře promíchejte. Podávejte se pstruhem a pórkem.
Celkově lze říci, že salát s červenou řepou je vynikající volbou pro všechny, kteří hledají zdravou a chutnou alternativu ke svým jídlům. Tento salát lze připravit v mnoha různých variacích, ale veganské recepty jsou obzvláště zdravé a plné výživných látek.
Díky svému vysokému obsahu vlákniny, antioxidantů a minerálů, jako je železo, draslík a hořčík, může tento salát pomoci zlepšit zdraví vašeho srdce, podporovat trávení a posilovat imunitní systém.
Pokud tedy hledáte způsob, jak své tělo posílit a přidat do svého jídelníčku něco nového, vyzkoušejte některý z těchto veganských receptů na salát s červenou řepou a nechte své chuťové buňky zažít novou chuťovou vlnu.