Salát Coleslaw originál – nejlepší recept

Veganské recepty

Salát Coleslaw je velmi oblíbený převážně v USA. V České republice se s ním lidé mohli setkat např. díky fastfoodu KFC, které ho nabízí ke kouskům kuřete. Složení dle originálního receptu, tedy syrové zelí, mrkev, celer a majonéza, z něj dělá svěží pokrm. Jak si vyrobit salát Coleslaw? Jakými surovinami si ho vylepšit?

Byť je nejvíce oblíbeným v USA, jeho původ sahá do Holandska. Do Ameriky se dostal prostřednictvím holandských přistěhovalců. Originální název tohoto salátu je koolsla, což znamená v překladu zelný salát. 

Jeho podoby se vlivem času v různých zemích proměnily. V sousedním Německu se do zelného salátu přidává ocet, olej, cibule a jablka. V Itálii naopak vařená šunka s pepřem. 

Salát Coleslaw – recepty

Příprava zelného salátu Coleslaw je snadná, nejen díky dostupnosti ingrediencí, je snadná i díky rychlosti přípravy. Kombinace zeleniny a dresinku se skvěle hodí i do obložených baget, k topinkám v troubě nebo k rybám, např. k pečené tilápii. Hodí se také k neveganským receptům, jako je např. vepřové maso naložené v medové marinádě nebo trhané hovězí v pomalém hrnci. Mezi další oblíbené saláty patří např. mangový salát či těstovinový salát bez masa.

Hlávkové zelí má v české kuchyni širokou škálu využití.

Salát Coleslaw – originální recept

Originální recept je základní variantou, jak si Coleslaw vyrobit. Do tohoto základu může člověk přidat to, co chuť o něco vylepší. Na tento recept bude potřeba následující ingredience.

  • hlávka bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/3 celeru
  • 200 ml sojanéza (vegan majonéza)
  • 100 ml rostlinné smetany
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce octa

Do zelného salátu Coleslaw můžeme přidat i zálivku. Originální recept se však změní k nepoznání a vznikne tím úplně jiný salát. Naopak vylepšit chuť pravého salátu Coleslaw lze přidáním špetky hořčice, a to té pikantní, dijonské. Oblíbeným experimentem je i přidání medu, kurkumy nebo fenyklových semínek

TIP: Coleslaw se nejčastěji podává s hovězím burgerem, hodí se také k neveganskému kuřecímu teriyaki, thajskému kuřeti, hovězím žebrům na grilu a pečenému bůčku. Skvělou alternativou k hovězímu je veganský burger, díky kterému bude oběd či večeře lehce stravitelná, a tělu dodá veškeré potřebné živiny.

Postup výroby zelného salátu Coleslaw s mrkví  

Hlávku bílého zelí nakrouháme na tenké nudličky. Poté zelí posolíme a vymačkáme z něj tekutinu, kterou v sobě má. 

Připravíme si mrkve a celer, které také nakrouháme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše, co jsme si nakrájeli, nyní smícháme a řádně promícháme. 

Mrkev obsahuje betakaroten, který je prospěšný pro lepší zrak.

V závěrečném kroku přidáme rostlinnou smetanu, vegan majonézu, ocet a dle chuti opepříme.

Salát Coleslaw je ideální pro teplé dny, protože osvěží. Nejlépe tedy chutná studený. Je dobré ho před podáním nechat pár hodin nebo přes noc vychladit v lednici. 

Salát Coleslaw z červeného zelí – recept

Byť do klasického receptu na Coleslaw patří bílé zelí, lze na výrobu použít i to červené. Na rozdíl od bílého zelí má červené výraznější chuť a talíř je pestře barevný.

Červené zelí má výraznější chuť.

Ingredience

Výhodou tohoto salátu je, že celková cena za 1 kg zelného salátu vyjde na cca 30 Kč.

  • hlávka červeného zelí
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 1 jablko
  • 1/3 celeru
  • citrónová šťáva
  • 200 ml sojanéza (vegan majonéza)
  • 100 ml rostlinné smetany
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce octa

Postup přípravy receptu je totožný s originálním receptem Coleslaw. V závěrečném kroku můžeme přidat hrst sušených brusinek. Brusinky patří mezi superpotraviny, a to díky velkému množství vitamínů, minerálů a obsahu antioxidačních účinků. Jako první pomoc slouží při infekci močových cest.

Zelný salát Coleslaw s jogurtem – recept

Nejčastěji se setkáváme s majonézou jako přísadou, která je tučnější. Pro odlehčení je lepší použít rostlinný jogurt, které tolik nezatěžuje trávení. 

Rostlinný jogurt se přidává místo majonézy. Je méně tučný.

Ingredience

Bílé zelí v porovnání s hlávkovým je odolnější a vydrží čerstvý v lednici delší dobu. Hlávkový brzy uvadne.

  • hlávka bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/3 celeru
  • 200 g rostlinného jogurtu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce octa

Po dokončení ho ještě jednou řádně promícháme a dáme odležet do lednice. Ideální čas je cca 30 minut. V lednici vydrží i 2 dny, je však třeba ho řádně promíchat a někdy i znovu ochutit.

Křenový Coleslaw – recept

V čem je křenový Coleslaw výjimečný? Právě v jeho pikantní chuti. 

Ingredience

Pokud člověku dochází nápady, jakou připravit zdravou večeři, není od věci sáhnout po receptu na Coleslaw s křenem. Je pomocníkem při rekonvalescencích nebo při léčbě dýchacích cest díky vysokému obsahu antiseptických látek.

  • hlávka bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/3 celeru
  • 6 lžic nastrouhaného křene
  • 200 g rostlinného jogurtu
  • 100 ml rostlinné smetany
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce octa
Výroba salátu Coleslaw je stále stejná. Dle chuti si ho člověk může ozvláštnit různými surovinami.

Postup přípravy u všech receptů je zkrátka stále stejný. Ozvláštnění záleží na chuti člověka. Do salátu Coleslaw lze přidat cokoliv.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang