Rýžová mouka je jedním z mnoha alternativních typů mouky, které jsou v dnešní době stále více populární. Tato bezlepková mouka je vyrobena z mletých rýžových zrn a může být použita jako náhrada za klasickou pšeničnou mouku v mnoha receptech. V tomto článku se dozvíte o přednostech a vlastnostech rýžové mouky, možnostech jejího využití a jejím přínosu pro veganskou kuchyni.
Rýžová mouka je bezlepková, což znamená, že je vhodná pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek. Má jemnou texturu, která ji dělá ideální pro pečení dezertů, jako jsou koláče, sušenky a pudinky.
Rýžová mouka je ideální pro smažení potravin, jako jsou krevety, kuřecí křídla a zelenina, protože se při vysoké teplotě nerozkládá, a je bez chuti a vůně, což ji dělá vhodnou pro použití v různých typech receptů. Použít ji můžete také na lámankový chléb, racio chlebíčky nebo třeba na mug cake v troubě.
Rýžová mouka
Rýžová mouka se používá v mnoha asijských pokrmech, jako jsou japonské zmrzliny a thajské pudinky. Je snadno stravitelná, a tím pádem vhodná pro lidi, kteří mají problémy s trávením.
Vyznačuje se dlouhou trvanlivostí, což znamená, že ji lze skladovat po delší dobu bez rizika znehodnocení.
Rýžová mouka recepty – pečení z rýžové mouky
Rýžová mouka je zcela univerzální, takže z ní můžete připravit celou řadu nejrůznějších receptů, případně ji zařadit do vašich oblíbených receptů místo tradiční pšeničné mouky.
Vyzkoušet můžete například tradiční koláčky Mochi, bezlepkové palačinky, rýžovou mouku můžete použít také na veganský koláč nebo s její pomocí zahustit rajskou polévku.
Palačinky z rýžové mouky – recept
Tento veganský recept vám zabere jen 6 minut a je ideální pro rychlou ranní snídani. Tyto palačinky z rýžové mouky jsou také bezlepkové a můžete je doplnit čímkoli, co máte rádi, včetně borůvek, javorového sirupu a dalších ingrediencí.
Palačinky z rýžové mouky – ingredience
- 1 šálek rýžové mouky
- 1 šálek rostlinného mléka
- 2 banány zralé, oloupané
- 1 lžíce oleje nebo veganského másla na pánev
Palačinky z rýžové mouky – postup
- Přidejte rýžovou mouku, rostlinné mléko a banány do mixéru a mixujte asi 30-40 vteřin nebo dokud není hmota zcela hladká.
- Pokud chcete přidat nějaké přísady, dejte palačinkové těsto do mísy a přimíchejte je (například borůvky nebo čokoládové lupínky). máslo na jeden nebo oba plátky. V případě potřeby přidejte trochu džemu nebo plátky banánu.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na středně vysoké teplotě a přidejte do ní velké množství rostlinného oleje nebo veganského másla. Po zahřátí naberte asi 1/2 šálku palačinkového těsta na každou palačinku.
- Smažte z každé strany asi 3-4 minuty nebo dokud nezezlátnou.
- Podávejte s javorovým sirupem, ovocem a libovolnými dalšími přílohami.
Koláč z rýžové mouky – recept
Tento borůvkový koláč je bohatý a krémový veganský dezert s ovocným borůvkovým kompotem. Recept je 100% bez mléka, bez lepku, bez rafinovaného cukru a bez vajec.
Koláč z rýžové mouky – ingredience
- 1 hrnek (120 g) rýžové mouky
- 1 šálek (90 g) mletých ovesných vloček, v případě potřeby bezlepkové
- 1/4 šálku (80 g) agávového nebo javorového sirupu
- 1/3 šálku (50 g) mletých ořechů nebo semínek dle výběru
- 1 lžička vanilkového extraktu
První vrstva:
- 1/2 šálku (75 g) kešu oříšků (namočených)
- 160 g hedvábného tofu nebo běžného tofu
- 1/4 šálku (60 ml) kokosového mléka (z konzervy)
- 3 lžíce (60 g) agávového nebo javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1-2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
Borůvková náplň:
- 1 šálek (150 g) čerstvých borůvek
- 3 lžíce (60 g) agávového nebo javorového sirupu
- 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 1 lžička prášku z bobulí maqui (volitelně)
Koláč z rýžové mouky – postup
- Kešu oříšky namočte přes noc nebo je vařte asi 15 minut, dokud nejsou měkké.
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Všechny ingredience na koláčovou krustu zpracujte v kuchyňském robotu, dokud těsto nebude mírně lepivé. Těsto přeneste do pergamenem vyložené (15-18 cm) koláčové formy (nebo pružinové formy). Rovnoměrně ho rozprostřete po dně formy a 5-7 cm po stranách.
- Koláčový korpus pečte 18-20 minut, poté jej nechte vychladnout při pokojové teplotě a připravte tvarohovou/krémovou koláčovou náplň.
- Pro přípravu náplně zpracujte všechny ingredience náplně ve vysokorychlostním mixéru do hladké a krémové konzistence.
- Náplň nalijte na korpus, uhlaďte stěrkou a dejte na 45-60 minut ztuhnout do mrazáku.
- Všechny ingredience na borůvkový kompot přendejte do malé pánve, přiveďte k varu a nechte směs na mírném ohni 3-5 minut vařit. Poté stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
- Borůvkový kompot nalijte na vrstvu krému a vychutnejte si tento lahodný borůvkový tvarohový koláč. Zbytky uchovávejte v lednici nebo zmrazte.
Sušenky z rýžové mouky – recept
Pokud máte rádi vanilku, tyto sušenky si zamilujete. Tyto bezlepkové sušenky jsou perfektním doplňkem k šálku čaje nebo kávy a recept lze snadno připravit jako veganský.
Sušenky z rýžové mouky – ingredience
- 100 g rýžové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 75 g rostlinného tuku
- 75 g moučkového cukru
- 1 lžíce nemléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 lžičky vody
- Rostlinný olej
Sušenky z rýžové mouky – postup
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Vnitřek velkého plechu potřete olejem nebo do něj vložte pečicí podložku.
- Mouku a prášek do pečiva dejte do mísy a promíchejte.
- Máslo nakrájejte na malé kostičky a vložte je do mísy.
- Do mísy přidejte cukr a šlehejte do hladka.
- Přišlehejte mléko a vanilkový extrakt.
- Přidejte připravenou mouku a dobře promíchejte.
- Vmíchejte vodu, abyste vypracovali vláčné těsto. Pokud je těsto velmi měkké, nechte ho 10 minut vychladnout.
- Směs rozdělte na 24-30 dílů a každý z nich rozválejte do kuličky.
- Přeneste kuličky těsta na připravený plech a mírně je zploštěte.
- Pečte 20-22 minut.
- Studené sušenky skladujte v plechovce.
Chléb z rýžové mouky – recept
Tento bezlepkový rýžový chléb je na povrchu křupavý, uvnitř měkký a dokonale vláčný. Navíc je bez kynutí, bez droždí, bez oleje, bez cukru a velmi snadný na přípravu.
Chléb z rýžové mouky – ingredience
- 225 g (1 a ½ šálku) mouky z hnědé rýže
- 150 g (1 a ¼ šálku) rýžové mouky
- 3 lžíce tapiokové mouky
- ¼ lžičky soli podle chuti
- 3 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky sody bikarbony
- 1 lžíce jablečného octa
- 375 ml (1 a ½ šálku) vody
Chléb z rýžové mouky – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Směs přeneste do bochníkové formy vyložené vymaštěným pečicím papírem.
- Na ozdobu případně rozsypte rozmixovaná semínka.
- Zapékací misku naplňte do poloviny vroucí vodou.
- Chléb umístěte na vyšší rošt trouby a zapékací misku s vodou postavte na nižší rošt.
- Pečte v troubě asi 40 minut, dokud nevykyne a zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
- Při otevírání dvířek trouby, abyste chléb vyndali, buďte velmi pozorní, protože z trouby bude unikat velké množství horké páry a mohli byste se popálit. Abyste tomu předešli, otevřete nejdříve dvířka trouby, pak ustupte, dokud z trouby neunikne všechna horká pára, a teprve potom vložte ruce dovnitř, abyste chléb vyndali. Nezapomeňte si také nasadit kuchyňské rukavice a tričko s dlouhým rukávem.
- Před krájením a uložením do skladu nechte chléb zcela vychladnout na mřížce (mnohem lépe se krájí druhý den po upečení).
- Nejlépe chutná čerstvě upečený, ale v lednici vydrží dobře přikrytý několik dní – pokud se nesní v den upečení, je nejlepší ho před konzumací opéct.
Muffiny z rýžové mouky – recept
Nejlepší bezlepkové veganské borůvkové muffiny jsou tady! Tyto muffiny jsou vyrobeny ze směsi mandlové mouky, mouky z hnědé rýže a jsou plněné chia semínky. Výsledkem je úžasná textura a přísun vlákniny. Skvěle se hodí k snídani nebo jako svačina.
Muffiny z rýžové mouky – ingredience
- 1/4 šálku kokosového oleje rozpuštěného a vychlazeného
- 1/4 šálku čistého javorového sirupu
- 1/3 šálku neslazeného jablečného pyré nebo 1 vejce
- 1/2 šálku neslazeného kokosového nebo ořechového mléka
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek bio naklíčené mouky z hnědé rýže
- 1/2 šálku blanšírované mandlové mouky
- 1/8 lžičky košer soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/3 šálku borůvek, 1/3 šálku si nechte na posypání vrchu
- 3 lžíce chia semínek
Muffiny z rýžové mouky – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a nastavte rošt trouby do střední polohy. Vyložte formu na košíčky nebo malé muffiny 10 pergamenovými vložkami. Velmi lehce je potřete nebo postříkejte extra kokosovým olejem a dejte stranou.
- Ve velké míse vyšlehejte všechny mokré přísady, dokud se dobře nespojí.
- Prosejeme suché přísady s výjimkou chia semínek. Jemně míchejte, dokud se vše dobře nespojí, ale nepřehánějte to!
- Přisypte borůvky a chia semínka.
- Každou pergamenovou vložku naplňte asi do 3/4. Nedělejte si příliš velké starosti s tím, aby byla příliš vysoká. Muffiny příliš nevykynou. Těsto by se mělo rovnoměrně rozdělit mezi 10 linek.
- Pečte při 180 °C zhruba 22-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Bezlepková a snadno stravitelná rýžová mouka je skvělou alternativou pro lidi s alergiemi na pšenici nebo citlivým trávením. S recepty na rýžovou mouku můžete připravit mnoho lahodných jídel, od klasických palačinek a pizzové kůrky až po tradiční asijské pokrmy, jako jsou nudle a krokety.
Pokud hledáte nové způsoby, jak přidat zdravou, bezlepkovou mouku do své kuchyně, měli byste určitě vyzkoušet některé z těchto receptů na rýžovou mouku.