Rychlá Chana Masala

Veganské recepty

Chana masala je jednou z nejoblíbenějších položek v indických restauracích. Je to vydatný, omáčkový pokrm z cizrny a rajčat s hřejivým kořením. Vsadíme se, že ingredience na přípravu této snadné domácí verze už máte ve spíži!

Rychlý a snadný recept na chana masala podávaný s rýží basmati. Tento pikantní, vydatný indický pokrm z cizrny je veganský a bezlepkový. Nezapomeňte si ingredience připravit předem, protože pak recept rychle odsýpá.

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Celková doba: 35 minut
  • Porce: 4

SUROVINY

  • 1 šálek nevařené hnědé rýže basmati na podávání
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 středně velká paprička jalapeño, mletá (odstraňte žebra a semínka, abyste zkrotili pálivost)
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • podle chuti 5 stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých (asi 1 polévková lžíce)
  • 1 polévková lžíce oloupaného a mletého čerstvého zázvoru (asi 1 cm velký kousek)
  • 1 ½ čajové lžičky garam masaly*
  • 1 ½ čajové lžičky mletého koriandru
  • ¾ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • špetka kajenského pepře
  • 1 velká plechovka drcených rajčat pečených na ohni nebo celých loupaných rajčat i se šťávou
  • 2 plechovky cizrny (nebo 3 šálky vařené cizrny), propláchnuté a scezené
  • Plátky citronu na ozdobu
  • Čerstvý koriandr na ozdobu

INSTRUKCE

Uvařte rýži: Na sporáku přiveďte k varu velký hrnec vody a rýži propláchněte v cedníku. Když se začne voda vařit, vsypte rýži a promíchejte ji. Rýži vařte 30 minut, poté vypněte oheň a rýži slijte. Vraťte rýži do hrnce a hrnec přikryjte. Rýži nechte 10 minut vařit v páře. Odstraňte pokličku, rýži načechrejte vidličkou a podle chuti ji osolte mořskou solí.

Uvařte chana masalu: Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně nízké teplotě. Přidejte cibuli, papričku a sůl. Vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.

Přidejte česnek a zázvor a vařte, dokud se ingredience nerozvoní, asi 30 sekund až 1 minutu. Vmíchejte garam masalu, koriandr, kmín, kurkumu, sůl a kajenský pepř a za stálého míchání vařte další minutu. Přidejte rajčata a jejich šťávu. Pokud používáte celá rajčata, rozbijte je hřbetem dřevěné lžíce.

Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte cizrnu. Směs přiveďte k varu. Vařte podle potřeby na mírném ohni 10 minut nebo déle, aby se rozvinuly chutě. Podle chuti případně dosolte. Pokud není pokrm dostatečně pikantní, přidejte ještě špetku kajenského pepře.

Podávejte na rýži basmati a ozdobte plátkem nebo dvěma citrony a posypte čerstvými lístky koriandru.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang