Růžičková kapusta – nejlepší recept, jak dlouho vařit

Veganské recepty
Ruzickova kapusta nejlepsi recept

Růžičková kapusta umí být mnohem chutnější, než si možná někteří z nás jako děti představovali. Jedná o lahodnou a zdraví prospěšnou potravinu, kterou lze připravit na spoustu různých způsobů. Jak dlouho vařit růžičkovou kapustu? A jaké jsou nejlepší recepty?

Shrnutí obsahu

Růžičková kapusta je oblíbená podzimní zelenina, která se vyznačuje sladkou a oříškovou chutí a je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu.

Díky své všestrannosti se dá využít v mnoha receptech, od polévek a omáček po hlavní chody a přílohy.

Růžičková kapusta se dá vařit, dusit, péct, smažit, grilovat i zamrazit.

Kapustu lze dochutit solí, pepřem, majoránkou, tymiánem, rozmarýnem nebo muškátovým oříškem.

Růžičková kapusta patří do skupiny kapustovitých (Brassica oleracea) odrůd Gemmifera a pěstuje se pro své jedlé pupeny. Listová zelenina má obvykle 1,5-4,0 cm v průměru a připomíná miniaturní kapustu.

Růžičková kapusta je již dlouho oblíbená v belgickém Bruselu, odkud pochází anglická varianta jejího názvu – brussels sprout. Růžičkovou kapustu lze zapéct, osmahnout, přidat ji do polévky z růžičkové kapusty, kapustové polévky krémové nebo jí doplnit rychlou omáčkoukuřecími čtvrtkami v troubě, na kterých si pochutná každý, kdo má rád maso.

Hrachová polévka je také skvělou volbou v každém ročním období, neboť je výživná a velice zdravá.

Ruzickova kapusta recept
Růžičková kapusta je zdravá a chutná zelenina.

Jak dlouho vařit růžičkovou kapustu?

Doba vaření růžičkové kapusty závisí na několika faktorech:

  • Velikost růžiček: Menší růžičky se uvaří rychleji než velké.
  • Způsob vaření: Vaření ve vodě trvá déle než vaření v páře.
  • Požadovaná konzistence: Křupavá kapusta se vaří kratší dobu než měkká kapusta.

Obecné návody, jak dlouho vařit růžičkovou kapustu, jsou následující:

  • Vaření ve vodě:
    • Menší růžičky: 7-10 minut
    • Větší růžičky: 10-15 minut
  • Vaření v páře:
    • Menší růžičky: 5-7 minut
    • Větší růžičky: 7-10 minut

Tipy pro správně uvařenou kapustu:

  • Vložte ji do vroucí osolené vody a vařte bez pokličky.
  • Měkká kapusta by měla být křupavá, avšak ne tvrdá.
  • Dlouhé vaření způsobí, že kapusta ztratí barvu, chuť a nutriční hodnoty.

Pokud si nejste jisti, zda je kapusta uvařená, zapíchněte do ní vidličku. Pokud vidlička projde snadno, kapusta je hotová.

Růžičková kapusta – recept

Připravte si báječnou pečenou růžičkovou kapustu na veganský způsob. Uvidíte, že tento lahodný pokrm zachutná i těm, kteří obvykle růžičkové kapustě příliš neholdují.

Růžičková kapusta – ingredience:

  • 454 g růžičkové kapusty
  • 15 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 g mletého černého pepře
  • 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 2 g nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • Sůl podle chuti

Růžičková kapusta – postup:

  1. Smíchejte 1 lžičku oleje, česnek a rozmarýn a nechte 15-30 minut odležet.
  2. V míse smíchejte zbývající olej, růžičkovou kapustu, sůl a pepř. Rozložte kapustu na plech v jedné vrstvě.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C. Růžičkovou kapustu pečte 35 minut. Asi po 15 minutách pečení posypte růžičkovou kapustu česnekem a rozmarýnem napuštěným olejem a lehce promíchejte. Pokračujte v pečení.
  4. Podávejte teplé nebo studené.

Kapusta růžičková – recept

Kapusta růžičková se dá připravit na spoustu velmi lahodných způsobů. Přesvědčte se sami na vlastní kůži díky tomuto receptu.

Kapusta růžičková – ingredience:

  • 500 g růžičkové kapusty, rozkrojené na poloviny
  • 15 g osoleného rostlinného másla
  • 1 lžíce rostlinného medu
  • 25 g opražených mandlí ve vločkách

Kapusta růžičková – postup:

  1. Vyklopte růžičkovou kapustu do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zalijte ji 1 lžící vody. Přikryjte a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon 4 minuty, dokud téměř nezměkne.
  2. Nechte okapat. V chladu vydrží až 24 hodin. Nejprve je nechte vychladnout.
  3. Přidejte vegan máslo a med. Dobře dochuťte. V mikrovlnné troubě ohřívejte ještě 1 minutu, posypte mandlemi a podávejte.
Ruzickova kapusta recept
Růžičkovou kapustu můžete připravit i v mikrovlnce.

Kapustičky – nejlepší recept

Pokud hledáte nový způsob, jak si pochutnat na růžičkové kapustě, nehledejte nic jiného než tento chutný recept na veganskou růžičkovou kapustu! Je rychlý a snadný na přípravu a přidání tahini vytvoří krásnou chuť, která doplní vaše jídla.

Růžičková kapusta recept – ingredience:

  • 2 vrchovaté šálky syrové růžičkové kapusty
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce výživného droždí (plus další na posypání)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 205 °C a vyložte plech pergamenem nebo nepřilnavým sprejem.
  2. V malé misce smíchejte tahini, vodu, olej, výživné droždí, citronovou šťávu, papriku, česnekový prášek a sůl a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
  3. Ve středně velké míse promíchejte růžičkovou kapustu s omáčkou, dokud nebudou kousky téměř úplně pokryté.
  4. Vyložte růžičkovou kapustu na plech a posypte ji dalším výživným droždím, solí a pepřem. Poté vložte na 30 až 35 minut do trouby a v polovině pečení ji obraťte, aby byla rovnoměrně upečená. Po lehkém opečení ji vyjměte z trouby.

Recept růžičková kapusta

Vyzkoušet můžete také tento recept. Růžičková kapusta, kterou si podle něj připravíte, má jemně pikantní chuť chilli.

Růžičková kapusta ingredience:

  • 600 g růžičkové kapusty, odříznuté od základu
  • 60 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
  • 1-2 lžičky chilli vloček
  • 1 citron, oloupaná kůra a šťáva

Recept růžičková kapusta:

  1. Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou. Přidejte růžičkovou kapustu a vařte ji 4-5 minut, dokud nezměkne, poté ji slijte, nechte trochu vychladnout a pak ji nakrájejte na poloviny na výšku.
  2. Mezitím na velké pánvi na středním plameni rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a smažte ho asi 4 minuty, dokud nezezlátne, ale nespálí se. Česnek vyjměte děrovanou lžící a vyhoďte.
  3. Do oleje přidejte chilli vločky a velkou špetku soli, pak do pánve vložte klíčky řeznou stranou dolů a nechte je asi 10 minut vařit. Nepokoušejte se s nimi hýbat – díky tomu získají barvu.
  4. Přidejte zbylý olivový olej a citronovou šťávu a vařte ještě několik minut.
  5. Vyklopte je na velký servírovací talíř, posypte citronovou kůrou a dochuťte. Vydrží v nízké troubě 20 minut, než připravíte vše ostatní.
Ruzickova kapusta recept
Při přípravě růžičkové kapusty si můžete vyhrát s kombinacemi koření.

Dušená kapusta recept

Dušená kapusta recept patří mezi klasiky nejedné kuchyně. Připravte si díky tomuto postupu vynikající dušenou kapustu.

Dušená kapusta ingredience:

  • 750 g růžičkové kapusty, oříznuté a rozkrojené napůl
  • 1 lžíce nesoleného veganského másla
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Postup:

  1. Ve velkém hrnci s parním košem přiveďte na prudkém ohni k varu jeden centimetr vody. Přidejte růžičkovou kapustu, přikryjte ji a vařte v páře, dokud nezměkne, ale zůstane jasně zelená, 4 až 5 minut.
  2. Vyjměte parní koš z hrnce a zakryjte jej pokličkou nebo jej přikryjte fólií, aby zůstal teplý.
  3. V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte olej a česnek a za častého míchání vařte, dokud česnek nezačne hnědnout, asi 60 sekund.
  4. Okamžitě vypněte oheň a do pánve přidejte růžičkovou kapustu, sůl a pepř. Promíchejte a ihned podávejte.

Zadělávaná kapusta – recept

Láká vás spíše příprava zadělávané kapusty? Vyzkoušejte tento recept s blazamikem a medem. Tato zadělávaná kapusta vás příjemně překvapí svou nevšední kombinací chutí.

Zadělávaná kapusta – ingredience:

  • 1 kg růžičkové kapusty
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky rostlinného medu

Postup:

  1. Do středu trouby umístěte rošt a troubu zahřejte na 200 °C. Mezitím ořežte spodní část klíčků, pokud se vám zdají suché nebo zažloutlé, a oloupejte volné vnější listy.
  2. Každou růžičkovou kapustu rozkrojte přes stonek napůl.
  3. Růžičkovou kapustu položte na plech s okrajem. Přidejte olej a promíchejte. Osolte a opepřete a znovu promíchejte. Uspořádejte je řeznou stranou dolů.
  4. Pečte za stálého míchání v polovině pečení, dokud nejsou listy tmavě hnědé a křupavé a spodní strana kapusty hnědá, celkem 25 až 30 minut.
  5. Pokapejte zadělávanou kapustu balzamikovým octem a medem a promíchejte. Ihned podávejte.

Polévka z malých kapustiček – recept

Dalším způsobem, jak si chutně, zdravě a jednoduše připravit růžičkovou kapustu, je tato skvělá polévka z malých kapustiček. Tato polévka z růžičkové kapusty vás spolehlivě zasytí a potěší vás také svou jemnou, krémovou chutí. Polévku z malých kapustiček můžete uchovávat až dva dny v chladničce.

Polévka z malých kapustiček ingredience:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 1 kg růžičkové kapusty
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 šálku veganské smetany

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte cibuli do měkka. Přidejte růžičkovou kapustu a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15-20 minut nebo dokud není kapusta uvařená.
  2. Polévkovou směs rozmixujte v kuchyňském robotu nebo ji propasírujte přes síto.
  3. Krémovou kapustovou polévku znovu ohřejte a podávejte se smetanou.

Růžičková kapusta

Předchůdci moderní růžičkové kapusty se pravděpodobně pěstovali již ve starověkém Římě. Růžičková kapusta, jak ji známe dnes, se pěstovala pravděpodobně již ve 13. století na území dnešní Belgie.

První písemná zmínka pochází z roku 1587. V 16. století se růžičková kapusta těšila oblibě v jižním Nizozemsku, odkud se nakonec rozšířila do chladnějších částí severní Evropy.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang