Řepa na sladko? Zní to neobvykle, ovšem i zelenina může být ve sladké verzi moc dobrá. Zkuste recept na zdravé a chutné řepové brownies.
Ingredience:
Řepový korpus:
- 450 g oloupané řepy
- 290 g špaldové či jiné mouky
- 100 g panely (přírodní sladidlo) nebo 50 g agávového sirupu
- 1 balení prášku do pečiva bez fosfátů nebo 2 lžičky sody
- 200 ml rostlinného mléka (sojové, rýžové, mandlové, ovesné)
- 50 ml slunečnicového oleje
- troška skořice
- troška soli
- lesní ovoce
- 2 lžičky jablečného octa
- čokoláda na vaření
- kokosový olej
- ovoce na ozdobu
Smíchejte všechny sypké ingredience. Povařte řepu doměkka a rozmixujte ji s rostlinným mlékem. Pak do ní přidejte olej a jablečný ocet a vše smíchejte dohromady. Směs nalijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte 35 minut na 180 stupňů.
TIP: Červená řepa je univerzální ingrediencí, jak do dezertů, tak jako hlavní chod, pomazánka, polévka, smoothie nebo svačinka. Pečená červená řepa na sto způsobů je toho důkazem.
Poleva:
Rozpusťte velkou čokoládu na vaření a 2 lžíce kokosového oleje. Směs vylijte na upečený řepový korpus a posypte ji ovocem, než ztuhne.
TIP: Koho láká zkusit kombinaci brownies a zmrzliny? Tento čokoládový moučník bude výborně chutnat s vanilkovou veganskou zmrzlinou.
Jedná se o poměrně zdravou variantu dezertu. Kdo by si naopak chtěl dopřát sladší, avšak stále skvělou veganskou bombu, která navíc na podzim zahřeje, může vyzkoušet například vegan skořicové šneky.