Ramen – recepty

Veganské recepty

Polévka ramen je v Japonsku oblíbeným pokrmem, který se rozšířil po celém světě. Jedná se o druh nudlové polévky připravované z pšeničných nudlí, aromatického vývaru a různých příloh. Může se podávat teplá i studená a je skvělým jídlem pro každou denní dobu.

Polévka Ramen pochází z Číny a v Japonsku je již po staletí základním jídlem. Obvykle se podává v misce a skládá se z vývaru (jak udělat vývar), pšeničných nudlí a různých příloh, jako jsou mořské řasy, šalotky a v případě, že nejste vegan, tak ještě vařená vejce. K ramenu se skvěle hodí domácí asijské nudle.

Japonské recepty na ramen se mění v závislosti na regionu a mohou obsahovat také různé druhy zeleniny, hub a bílkovin, u veganů tofu.

Japonská polévka ramen

Polévka ramen se může podávat teplá nebo studená, v závislosti na ročním období a preferencích. Při podávání teplé polévky se vývar obvykle vaří se zeleninou a dalšími přísadami, zatímco studená polévka ramen se podává s vychlazeným vývarem a zálivkou.

Teplý ramen se také podává s různými kořeními, jako je chilli olej, sezamový olej a sójová omáčka, zatímco studený ramen se obvykle podává s omáčkou na namáčení.

Rychlý japonský recept – polévka rámen

Vychutnejte si tento veganský ramen recept a připravte si chutnou večeři uprostřed týdne za pouhých 25 minut. Sušené houby a pasta miso dodají vývaru spoustu umami chuti.

Ingredience na rychlou japonskou polévku rámen

  • 2 stroužky česneku
  • Kousek zázvoru velikosti palce, nakrájený na plátky, a několik plátků nakrájených na jemné nudličky k podávání (nepovinné)
  • 1 a ½ lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce neri goma (bílá sezamová pasta) nebo tahini
  • 15 g sušených hub shiitake
  • 1 litr kvalitního zeleninového (veganského) vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 200 g tvrdého tofu nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžíce rostlinného nebo slunečnicového oleje
  • 100 g ramen nebo rýžových nudlí
  • 1 hlavička pak choi, rozčtvrcená
  • 2 jarní cibulky, jemně nakrájené, bílá a zelená část odděleně
  • 25 g fazolových lusků
  • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na jemné nudličky
  • Volitelně k podávání: sezamový olej, sriracha, nasekaný koriandr, drcené arašídy, rozdrcené listy nori nebo sušená chilli vlákna (silgochu)

Rychlá japonská polévka rámen – postup

  1. Česnek rozdrťte a pak ho dejte do hrnce se zázvorem, misem, neri goma, houbami, vývarem a sójou. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a nechte 5 minut probublávat, dokud zázvor nezměkne. Sceďte do čisté pánve a vše, co zůstalo v cedníku, vyhoďte.
  2. Mezitím připravte tofu. Vhoďte ho do kukuřičné mouky a na pánvi rozehřejte olej. Smažte několik minut z každé strany a při otáčení dávejte pozor, aby se nerozpadlo.
  3. Nudle vařte o 1 minutu kratší dobu, než je uvedeno na obalu, aby si zachovaly kousavost. Sceďte je a nechte na pánvi s trochou vody na vaření, aby se neslepily.
  4. Do vývaru přidejte pak choi a bílé části jarní cibulky a jemně 1-2 minuty prohřívejte, dokud zelenina nezvadne.
  5. Rozdělte nudle do dvou hlubokých misek, přelijte je vývarem a zeleninou. Navrch dejte tofu, fazolové lusky, mrkev a zázvor, zelené části jarních cibulek a kapku sezamového oleje, případně další přílohy.
Miska horkého ramenu je to pravé na zahřátí v chladném počasí.

Ramen nudle – jednoduchý rychlý recept

Tyto super krémové veganské nudle ramen připravíte za pouhých 15 minut a tento jednoduchý recept chutná jako ramen, který si objednáte v japonské restauraci.

Ingredience na ramen nudle

  • 220 g neuvařených nudlí ramen nebo nudlí podle vlastního výběru
  • 2 lžíce bílého nebo rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky nebo kokosového aminosu
  • 1 lžíce rostlinného nebo sezamového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce sladidla podle výběru
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 hrnky mléka podle výběru nebo kokosového mléka
  • 1/4 hrnku mandlového nebo arašídového másla (v případě použití kokosového mléka lze vynechat)
  • Volitelně 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • Volitelně sriracha nebo pálivá omáčka podle chuti
  • K podávání: vařená zelenina nakrájená na kostičky, tofu nebo bílkovina dle výběru, nakrájená šalotka, limetka a sezamová semínka
  • Nepovinně hrst pak choy nebo špenátu

Ramen nudle – postup

  1. Ve středně velkém hrnci uvařte vodu. Přidejte ramen a vařte odkryté dvě minuty nebo do změknutí. Nechte okapat.
  2. Mezitím v samostatném hrnci prošlehejte všechny zbývající přísady kromě příloh a zeleniny a zahřejte je na mírném ohni.
  3. Jakmile je ramen scezen, smíchejte ho s krémovým vývarem. Přidejte zeleninu, pokud ji používáte, a zahřívejte, dokud nezavadne.
  4. Porce rozdělte do misek. Ozdobte podle libosti a podávejte.
Bohaté přílohy ke klasickému ramenu patří.

Jednoduchá polévka ramen – recept

Úžasný veganský ramen z 10 ingrediencí, houbového vývaru z jednoho hrnce, křupavého tofu a miso-pražené zeleniny. Vydatné, syté a chutné rostlinné jídlo.

Ingredience na jednoduchou polévku ramen

  • 1 lžíce avokádového oleje
  • 5 stroužků česneku, nahrubo nasekaných
  • 8 cm kousek zázvoru (oloupaný a nakrájený na kostičky)
  • 1 středně velká žlutá cibule (nahrubo nakrájená)
  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky (plus další podle chuti)
  • 14 g sušených hub shiitake
  • 1 polévková lžíce bílé nebo žluté miso pasty
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 220 g nudlí ramen

K podávání:

  • 1/2 hrnku nasekané jarní cibulky (na ozdobu)
  • 280 g extra pevného tofu (osmaženého na malé kostky)
  • Glazovaná mrkev
  • Glazované baby pak choi

Jednoduchá polévka ramen – postup

  1. Zahřejte velký hrnec na středním plameni.
  2. Po zahřátí přidejte olej, česnek, zázvor a cibuli. Za občasného míchání smažte 5-8 minut nebo dokud cibule nezíská lehce připečený nádech (zhnědlé okraje).
  3. Přidejte 1 hrnek (240 ml) zeleninového vývaru, abyste odmastili dno pánve. Metličkou (nebo dřevěnou lžící) seškrábněte všechny kousky, které se mohly přilepit na dno, aby se zvýšila chuť vývaru.
  4. Přidejte zbývajících 5 hrnků zeleninového vývaru, tamari nebo sójovou omáčku a sušené houby – promíchejte.
  5. Na mírném ohni přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a přikryjte. Za občasného míchání vařte na mírném ohni nejméně 1 hodinu, maximálně 2-3 hodiny. Čím déle se vaří, tím více se chuť prohloubí a rozvine.
  6. Ochutnejte vývar a podle potřeby upravte koření, případně přidejte více sójové omáčky nebo sezamového oleje. V této době přidejte miso pastu.
  7. Když zbývá 30 minut do podávání, připravte si požadované přílohy.
  8. Naplňte velký hrnec nebo hrnec vodou a přiveďte k varu. Po dosažení varu přidejte nudle ramen a vařte podle pokynů na obalu – asi 4-5 minut. Slijte vodu a dejte stranou.
  9. Sceďte vývar a houby si nechte na podávání. (Cibuli a zázvor si v případě potřeby nechte také na podávání.
  10. Při podávání rozdělte nudle ramen do čtyř misek. Doplňte scezeným vývarem a požadovanými přílohami, například mrkví, bok choy, jarní cibulkou nebo opečeným tofu.
  11. Podávejte s chilli česnekovou omáčkou, která dodá jídlu pálivost.

Závěrem

Polévka ramen je skvělým jídlem pro každou denní dobu. Snadno ji připravíte a lze ji přizpůsobit různými druhy zálivek a příchutí. Je to také skvělý způsob, jak získat zdravé a syté jídlo v krátkém čase. Ramen může být skvělým jídlem sama o sobě nebo ji lze podávat jako přílohu k jiným jídlům.

Ať už hledáte rychlý oběd nebo večeři, polévka ramen je skvělou volbou. Je chutná, sytá a lze ji přizpůsobit jakýmkoli dietním omezením nebo preferencím. Polévka ramen je skvělým způsobem, jak získat chutné a výživné jídlo v krátkém čase.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang