Pórková polévka je pokrm, který zasytí a přitom prohřeje. Byť se jedná o hutnější polévku, je dietní. Velkou výhodou je i její složení. O hlavní příjem vitamínů a minerálů se postará pórek. Česká pórková polévka je na výrobu jednoduchá a levná. Jak na rychlou pórkovou polévku?
Pórek se pěstuje již od starověku. Nejvíce si ho oblíbili Řekové a Egypťané. Dle dochovaných pramenů ho za účelem silného hlasu konzumoval císař Nero.
Recept na pórkovou polévku
Pórková polévka je skvělou variantou při redukční dietě, a to z důvodu nízkého obsahu kalorií. Cca 90 % jeho hmotnosti tvoří voda.
Pórek patří do stejné skupiny zeleniny jako česnek a cibule. Oproti nim má však daleko jemnější chuť. Obsahuje antibakteriální účinky. Kromě toho je bohatý i na kyselinu listovou, která slouží k tvorbě červených krvinek. Ženy ho ocení zejména díky výskytu selenu a zinku, které zkvalitňují pokožku a vlasy.
Za vyzkoušení také stojí recept na vietnamskou polévku pho. Je voňavá, horká, plná zeleniny, bylinek a koření, trochu ostrá a dostatečně sytá. A co třeba krémová mrkvová polévka se zázvorem nebo hustá polévka z červené čočky? Ta se dá připravit hned na několik způsobů.
Ingredience
Pro přípravu 4 porcí vegan pórkové polévky je třeba:
- 1 ks pórku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- kmín
- sůl
- pepř
- 700 ml vody
- 700 ml vývaru (nemusí být)
- 3 ks brambor (nemusí být)
- 200 ml rostlinné smetany (nemusí být)
Vodu lze nahradit zeleninovým vývarem. Základními ingrediencemi na výrobu zeleninového vývaru jsou mrkev, celer, cibule, pórek, petržel a koření. Zeleninový vývar slouží nejen k posílení organismu při nemoci a kocovině stejně jako česnečka, nicméně je i zdravou večeří, na které si pochutná celá rodina.
Jednoduchá pórková polévka – postup přípravy
Výroba pravé pórkové polévky zabere 20–30 minut. Nejdůležitější je sledovat, co se děje s pórkem. Pokud je dost měkký, je ideální čas ho začít servírovat.
Nejprve si připravíme pórek. Očistíme ho a nakrájíme na drobná kolečka. Aby měl pórek výraznější chuť, osmahneme ho na pánvi s rostlinným olejem.
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme kmín, sůl a pepř. Vaříme do změknutí pórku. Poté uvařenou polévku rozmixujeme mixérem.
Pórkové krémové polévky dosáhneme přidáním rostlinné smetany. Polévka je hustší. Ve Francii upřednostňují variantu bez smetany a nerozmixovat. Francouzsky si v rozmezí několika dnů nedopřávají k jídlu nic jiného než tuto variantu řídké polévky. Díky tomu jsou pak štíhlé.
Pórková polévka s bramborami je též výbornou variantou. V postupu receptu se nakrájené brambory na drobné kostičky přidají do hrnce s vodou nebo zeleninovým vývarem společně s osmahnutým pórkem.
Pórkovou polévku lze servírovat s opraženými slunečnicovými semínky nebo s krutony – stejně jako např. hrachová polévka.
Pro milovníky polévek je doporučeno vyzkoušet recepty na gulášovou, rajskou polévku z čerstvých rajčat s rýží nebo krémovou polévku z dýně hokaido. Pro letní dny je vhodné naopak zvolit studenou okurkovou polévku tarator nebo španělské gazpacho.