Polévka z červené řepy – recepty

Veganské recepty

Červená řepa odpovídá požadavkům moderní a zdravé výživy. Přesto se jí stále nedaří zbavit pověsti jídla se zemitou chutí, které se hodí leda pro chudé venkovany. Z červené řepy se však dají vykouzlit nejrůznější lahodné pochoutky.

Intenzivní červené barvivo betanin se používá i jako barvivo v potravinářském průmyslu. Červená řepa se obvykle konzumuje vařená (třeba v salátu) nebo nakládaná (jako zavařenina). Můžete ji však jíst i syrovou nebo si z ní udělat šťávu a také skvělé polévky.

Řepa patří do čeledi laskavcovitých a je příbuzná mangoldu, cukrové řepě a krmné řepě. Kulaté nebo protáhlé hlízy mají hnědočervenou slupku a váží až 600 gramů. Červená řepa je k dispozici po celý rok, protože ji lze snadno skladovat v chladných prostorách. Sklizeň mladých hlíz začíná již v květnu.

Červená řepa má vysokou nutriční hodnotu, a díky vysokému obsahu vody (kolem 90 procent) má jen velmi málo kalorií. Tato zelenina je bohatá na minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale i na vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou.

Intenzivní červené barvivo betanin se používá i jako barvivo v potravinářském průmyslu. Za své sladkokyselé aroma vděčí červená řepa různým organickým kyselinám.

Co z červené řepy – recepty z červené řepy

Červená řepa je velice variabilní surovina. Ať už ji použijete do salátu z červené řepy s jablky, salátu z řepy s křenem, pomazánku z tvarohu a červené řepy nebo bramborového salátu z červené řepy nebo zavaříte jako přílohu například k francouzským bramborám neuděláte chybu.

Vařená nastrouhaná se používá i do veganských dezertů, ideálně v kombinaci s kakaem nebo čokoládou, která překryje její výraznou červenou barvu. Uvařit z ní můžete také polévky jako klasický boršč nebo ji zamíchat do karbanátků případně do rizota. Z řepy jsou také vynikající zeleninové hranolky a nebo snídaňové smoothie.

Polévku z řepy nemusíte mixovat a nechat větší kousky zeleniny k zakousnutí.

Jednoduchá krémová polévka z červené řepy – recept

Tato polévka z červené řepy je svěží, jemná a plná chuti. Na tuto hladkou, krémovou a chutnou veganskou nebo vegetariánskou polévku z červené řepy potřebujete pouze 6 ingrediencí.

Ingredience na jednoduchou krémovou polévku z řepy

  • 500 g syrové červené řepy (přibližně 4 červené řepy)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 červená cibule nakrájená nadrobno
  • 1 řapíkatý celer nakrájený nadrobno
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • Sůl a pepř
  • K podávání: Kopr a rostlinný jogurt

Jednoduchá krémová polévka z červené řepy – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Červenou řepu omyjte a nakrájejte na malé kousky. Položte je na plech, pokapejte polovinou oleje a promíchejte. Pečte 30 minut nebo dokud nejsou upečené a nezačnou tmavnout.
  2. Mezitím ve velké pánvi rozehřejte zbývající 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli a celer a za častého míchání vařte 5 minut, dokud nezměknou, ale nezhnědnou.
  3. Vmíchejte opečenou řepu a vývar a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a 5 minut povařte.
  4. Přidejte nasekaný kopr a polévku rozmixujte ručním mixérem nebo ji opatrně přendejte do mixéru a rozmixujte.
  5. Podávejte v miskách s kapkou jogurtu a posypané koprem.
Krém dozdobte čerstvými bylinkami a praženými semínky.

Polévka z červené řepy a mrkve – recept

Tato veganská polévka z pečené řepy je mimořádně krémová, aromatická a uklidňující. Je snadná na přípravu a vhodná pro děti. Chuť červené řepy není přehlušující a díky přidání brambor, mrkve a jablka je polévka dobře vyvážená. Ideální tip na zdravou večeři na všední den.

Ingredience na polévku z červené řepy a mrkve

  • 3-4 lžíce olivového oleje, rozdělené
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 2 velké stroužky česneku, mleté
  • 2 hrnky nakrájené červené řepy (asi 3 velké řepy)
  • 1 hrnek žlutých brambor nakrájených na kostičky
  • 1 hrnek mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 zelené jablko, oloupané a nakrájené na kostičky (my jsme použili Granny Smith)
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1-2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 hrnek rostlinného mléka (my jsme použili kešu mléko)
  • 3-4 lžíce čerstvého kopru, nasekaného nadrobno

Polévka z červené řepy a mrkve – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Řepu omyjte, odřízněte oba konce a oloupejte. Oloupanou řepu nakrájejte na 2 cm kostky. Obalte je 1-2 lžícemi olivového oleje a posypte trochou soli a pepře. Pečte 30-35 minut, dokud nezměkne. Během pečení jednou nebo dvakrát promíchejte.
  3. Předehřejte velký hrnec na polévku na střední teplotu. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a po zahřátí přidejte cibuli a restujte ji 5-6 minut.
  4. Jakmile cibule změkne, přidejte česnek, brambory, mrkev, sůl a pepř a dobře promíchejte. Za občasného míchání vařte 5 minut.
  5. Do hrnce přidejte opečenou řepu, jablko a vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na střední a přiklopte. Vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  6. Polévku rozmixujte do hladké a krémové konzistence. Přidejte citronovou šťávu a mléko a mixujte dalších 30 sekund.
  7. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření a vmíchejte čerstvý kopr. Vařte dalších 5 minut na mírném ohni.
  8. Podávejte horkou s kapkou olivového oleje, čerstvým koprem a chlebem.

Polévka z červené řepy se smetanou – recept

Lahodná a zdravá veganská polévka z červené řepy, která neobsahuje lepek a jejíž příprava je velmi snadná.

Ingredience na polévku z červené řepy se smetanou

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 hrnek nakrájené mrkve
  • 1 hrnek cibule nakrájené na kostičky
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 2 hrnky vařené červené řepy nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 lžíce kokosového cukru
  • ¼ hrnku čerstvého nasekaného kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 hrnku šťávy ze zavařených okurek
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • ½ hrnku neslazeného mandlového mléka
  • 1/4 hrnku veganské zakysané smetany

Polévka z červené řepy se smetanou – postup

  1. Do velké pánve nebo širokého hrnce na polévku přidejte olej a zahřejte ho na střední teplotu.
  2. Přidejte cibuli, mrkev, česnek, sůl a pepř a restujte do změknutí, asi 5-7 minut.
  3. Přidejte uvařenou řepu, kopr, rajčatový protlak a kokosový cukr a míchejte, dokud se vše neprohřeje, asi 7 minut.
  4. Přidejte okurkovou šťávu, citronovou šťávu, vývar a mandlové mléko a 2 minuty prohřívejte.
  5. Směs přendejte do mixéru, mixujte na nízkém stupni, poté pomalu zvyšte na vysoký a polévku rozmixujte do úplně hladké konzistence.
  6. Polévku rozdělte do 4 nebo 5 velkých misek a ozdobte koprem a 1 lžící veganské zakysané smetany.
Výrazná vůně kopru se k červené řepě skvěle hodí.

Recept na salát z červené řepy se zakysanou smetanou

Pokud nemáte chuť na polévku z řepy, zkuste třeba tento veganský salát, který je veganskou verzí velmi tradičního švédského pokrmu, který se jí o Vánocích, kdy se podává s masovými kuličkami, ale i bez nich chutná skvěle.

Ingredience na salát z červené řepy se zakysanou smetanou

  • 1 kg vařené červené řepy nakrájené na malé kostičky
  • 2 lžíce šťávy z červené řepy
  • 1 hrnek veganské zakysané smetany / veganské majonézy nebo směsi obou druhů
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, čerstvě nastrouhaného (nepovinné, ale doporučené)
  • Mořská sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Salát z červené řepy se zakysanou smetanou – postup

  1. Ve velké míse smíchejte malé kostičky vařené červené řepy, šťávu z červené řepy, veganskou zakysanou smetanu nebo veganskou majonézu nebo směs obojího, hořčici, cibulový prášek, volitelně čerstvě nastrouhaný zázvor, mořskou sůl a černý pepř. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
  2. Do doby podávání uložte do chladničky.

Závěrem

Řepa je dobrým zdrojem vlákniny, která prospívá zdraví zažívacího traktu a snižuje riziko některých chronických onemocnění, což je dobrý důvod ji zařadit do vašeho jídelníčku.

Oživte svůj talíř některým z našich skvělých receptů z červené řepy, vaše zdraví vám poděkuje.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang