Pohanková mouka – recepty

Veganské recepty
Pohanková mouka

Pohanková mouka je sypký bílý až šedý prášek s černými skvrnami. Má dobrou výživovou hodnotu a jedinečnou chuť, která dodává pečeným výrobkům komplexnost. Tradičně se používá do palačinek, nudlí a nekvašeného chleba v Asii, východní Evropě a Spojených státech. Kromě sladkých receptů lze připravit i pohanku na slano, např. pohankovou kaši na slano.

Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, aminokyselin a vitaminu D. Je také bohatá na draslík, fosfor, železo a vápník. Bílkoviny v pohance jsou údajně jedním z nejlepších zdrojů bílkovin z rostlin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

TIP: Vyzkoušejte veganskou variantu lívanců a připravte si skvělé banánové lívance.

Je pohanka bezlepková?

Pohanka neobsahuje lepek, má nasládlé aroma a její chuť je oříšková, zemitá, hořká a intenzivní. Pohanková mouka je nejlepší v kombinaci s jinými moukami a navzdory svému názvu nemá žádný vztah k pšenici.

Jak dlouho se vaří pohanka

Pohanku můžete připravit na pánvi nebo uvařit ve vodě. Na suché pánvi krupky 2-3 minuty opékejte, dokud nezískají oříškovou vůni (pohanka tím získá praženou chuť, ale nemusíte ji opékat). Vařte ve vroucí vodě 5-10 minut, dokud zrna nezměknou, ale budou mít ještě trochu kousavý říz.

Výživové hodnoty

Pohanková mouka je ve srovnání s rýží a kukuřicí, obilovinami tradičně používanými v bezlepkových výrobcích, nutričně silnější. Mouka je bohatá na minerály, antioxidanty a má dobře vyvážený profil aminokyselin. V pohankové mouce je vyšší množství tuku, ale jedná se především o nenasycené tuky, kyselinu olejovou a linolovou.

Bezlepkové lívance z pohanky – recept

Tyto veganské pohankové lívance jsou zdravé veganské bezlepkové nadýchané lívance na začátek dne. Jedná se o recept na lívance bez mléka, bez vajec, 100 % veganské a bohaté na živiny s použitím bezlepkové pohankové mouky.

Ingredience na bezlepkové lívance z pohanky

  • 1 a ½ hrnku pohankové mouky
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 a ½ šálku mandlového mléka – neslazeného, při pokojové teplotě
  • 2 lžičky jablečného octa – nebo jakéhokoli octa
  • 2 lžíce sirupu z hnědé rýže – nebo javorového sirupu či jiného tekutého sladidla
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžíce kokosového oleje – rozpuštěného
Ze stejného těsta můžete namísto lívanců připravit palačinky.

Postup na bezlepkové lívance z pohanky

  1. V míse smíchejte neslazené mandlové mléko, ocet, sirup, vanilku a olej. Odstavte.
  2. V jiné velké míse smíchejte všechny suché ingredience: pohankovou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Uprostřed udělejte důlek a do něj nalijte tekuté přísady.
  3. Šlehejte, dokud nevznikne hladké, mírně husté těsto bez hrudek.
  4. Rozehřejte lívanečník na středním ohni s trochou olivového nebo kokosového oleje.
  5. Na rozehřátou olejem potřenou lívancovou pánev nalijte 1/4 šálku těsta a v případě potřeby použijte hřbet lžíce, aby se těsto rozprostřelo do krásného kulatého tvaru lívance.
  6. Smažte, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky a boky nebudou pevné a suché – asi 2 minuty, poté vsuňte pod lívance špachtli a obraťte ho na druhou stranu. Na této straně smažte dalších 30 sekund.
  7. Ihned podávejte nebo nechte vychladnout na mřížce, zatímco budete vařit zbytek těsta. Měli byste připravit 11 lívanců.
  8. Podávejte s polevou podle vlastního výběru, například s javorovým sirupem, sirupem z hnědé rýže, mandlovým máslem, bezmléčným kokosovým jogurtem, lesními plody, plátky banánu atd.

TIP: Nejen lívance nebo palačinky z pohankové mouky – mezi další sladké recepty, které využívají pohanku, patří pohanková kaše (recept).

Chléb z pohankové mouky – recept

Pečení chleba od nuly nemusí být děsivé. Tento měkký a nadýchaný pohankový chléb zvládnou i začátečníci. Pohanková mouka dodá tomuto vydatnému bochníku živiny a oříškovou chuť. Je veganský a bez mléka, s možností bezlepkové varianty.

Ingredience na chléb z pohankové mouky

  • 2 lžíce lněného semínka
  • 7 lžic vody
  • 1 a ¾ šálku hladké mouky (nebo bezlepková mouka v poměru 1:1 pro recepty na kynutý chléb, s přídavkem xanthanové gumy)
  • ½ šálku pohankové mouky
  • ¼ šálku prášku ze slupek psyllia
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 a ¼ lžičky instantního droždí
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • ½ lžičky soli
  • ⅓ šálku lehkého olivového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a ½ šálku neslazeného mandlového mléka, teplého
  • ¼ šálku slunečnicových semínek
Chléb vydrží čerstvý až 3 dny, pokud je uložen ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.

Postup na chléb z pohankové mouky

  1. Formu na bochník vyložte pečicím papírem. Odložte stranou.
  2. V malé míse smíchejte lněné semínko a vodu, odstavte na 5 minut, aby se z něj stala gelovitá hmota.
  3. V míse stojanového mixéru prošlehejte mouky, prášek ze slupek psyllia, prášek do pečiva, droždí, cukr a sůl.
  4. Přidejte zbývající přísady a šlehejte do hladka (směs bude lepkavá).
  5. Těsto vložíme do připravené formy a mokrou stěrkou ho rozetřeme. Posypeme semínky, přikryjeme a necháme na teplém místě 45-60 minut, aby se těsto zdvojnásobilo.
  6. Předehřejte troubu na 175 °C.
  7. Když těsto vykyne, sejměte kryt a vložte ho do trouby, kde ho budete péct 45-50 minut. Chléb by měl být hotový, když při poklepání zní dutě a na povrchu je křupavý.
  8. Před krájením na 16-18 plátků nechte těsto zcela vychladnout na chladicí mřížce.

Těsto nejen na koláč z pohankové mouky – recept

Toto sladké křehké těsto je bezlepkové a veganské. Obsahuje zdravé a plnohodnotné suroviny, jako je mandlová a pohanková mouka, takže si můžete připravit zdravější verzi svých oblíbených dezertů a koláčů. Po upečení je křupavé a zlatavé a tak lahodné.

Ingredience na těsto nejen na koláč z pohankové mouky

  • 1 a ½ šálku mandlové mouky nebo blanšírované mandlové moučky
  • ½ šálku pohankové mouky
  • 1 lžíce tapiokového škrobu
  • ¼ šálku čistého javorového sirupu
  • 110 g kokosového másla
  • ½ lžičky vloček mořské soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce vody

Postup na těsto nejen na koláč z pohankové mouky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte středně velkou koláčovou formu a dejte ji stranou.
  2. Do kuchyňského robotu přidejte mandlovou mouku, pohankovou mouku, tapioku, javorový sirup, kokosové máslo, sůl a vanilkový extrakt.
  3. Mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Postupně přidávejte vodu a přitom mixujte, aby se spojila.
  4. Pomocí stěrky seškrábněte stěny kuchyňského robotu. Poté vraťte víko zpět na kuchyňský robot a ještě 3-4krát mixujte aby se těsto promíchalo.
  5. Asi dvě třetiny těsta rovnoměrně rozprostřete po dně vymazané koláčové formy. Rukama přitlačte těsto k okrajům koláčové formy, abyste vytvořili rovnoměrný okraj.
  6. Pečte 20 minut, aby byl koláč úplně upečený a zlatohnědý. Pokud pečete „na prázdno“ před přidáním náplně, kterou je třeba vrátit do trouby a péct dál, pečte pouze 10 minut.
  7. Po upečení vyjměte koláč z trouby a pomocí obracečky na vajíčko jej přitlačte. Tím vytvoříte pevný koláčový korpus, který se nerozpadne.
  8. Než ho přenesete na drátěnou mřížku, nechte ho 20 minut vychladnout.

TIP: Pokud pečete s předstihem, můžete vychladlý koláčový korpus uložit do vzduchotěsné nádoby nebo přikrytý do lednice.

Banánový chléb z pohankové mouky – recept

Pohanka, mouka s oříškovou příchutí a vysokou výživností, je vynikající náhradou tradiční bílé mouky. V tomto receptu na pohankový banánový chléb se skvěle hodí.

Ingredience na banánový chléb z pohankové mouky

  • 1 a 3/4 šálku pohankové mouky
  • 1/3 šálku cukru (čistý třtinový, kokosový nebo javorový sirup)
  • 2 vrchovaté lžičky skořice
  • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
  • špetka minerální soli
  • 4 velké, velmi zralé banány, rozmačkané (asi 410 g)
  • 1/3 šálku lehkého ochuceného olivového oleje, kokosového oleje (v tekuté formě) nebo oleje z lískových oříšků
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
Nahraďte bílou mouku pohankovou a připravte skvělý banánový chléb.

Postup na banánový chléb z pohankové mouky

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Ve středně velké míse smíchejte pohankovou mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte. Přidejte rozmačkané banány, olej a vanilku a promíchejte.
  3. Těsto dejte do lehce vymazané formy na bochník 23 x 13 cm a pečte na prostřední příčce 50 minut.
  4. Vyjměte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a pochutnejte si.
  5. Skvěle se hodí k domácímu mandlovému máslu.
  6. V mrazáku chléb vydrží až 3 měsíce – zcela vychlazené bochánky vložte do nádob nebo sáčků na mrazení. Zabalené bochánky rozmrazte přes noc v chladničce.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang