Pohanková mouka je sypký bílý až šedý prášek s černými skvrnami. Má dobrou výživovou hodnotu a jedinečnou chuť, která dodává pečeným výrobkům komplexnost. Tradičně se používá do palačinek, nudlí a nekvašeného chleba v Asii, východní Evropě a Spojených státech. Kromě sladkých receptů lze připravit i pohanku na slano, např. pohankovou kaši na slano.
Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, aminokyselin a vitaminu D. Je také bohatá na draslík, fosfor, železo a vápník. Bílkoviny v pohance jsou údajně jedním z nejlepších zdrojů bílkovin z rostlin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
TIP: Vyzkoušejte veganskou variantu lívanců a připravte si skvělé banánové lívance.
Je pohanka bezlepková?
Pohanka neobsahuje lepek, má nasládlé aroma a její chuť je oříšková, zemitá, hořká a intenzivní. Pohanková mouka je nejlepší v kombinaci s jinými moukami a navzdory svému názvu nemá žádný vztah k pšenici.
Jak dlouho se vaří pohanka
Pohanku můžete připravit na pánvi nebo uvařit ve vodě. Na suché pánvi krupky 2-3 minuty opékejte, dokud nezískají oříškovou vůni (pohanka tím získá praženou chuť, ale nemusíte ji opékat). Vařte ve vroucí vodě 5-10 minut, dokud zrna nezměknou, ale budou mít ještě trochu kousavý říz.
Výživové hodnoty
Pohanková mouka je ve srovnání s rýží a kukuřicí, obilovinami tradičně používanými v bezlepkových výrobcích, nutričně silnější. Mouka je bohatá na minerály, antioxidanty a má dobře vyvážený profil aminokyselin. V pohankové mouce je vyšší množství tuku, ale jedná se především o nenasycené tuky, kyselinu olejovou a linolovou.
Bezlepkové lívance z pohanky – recept
Tyto veganské pohankové lívance jsou zdravé veganské bezlepkové nadýchané lívance na začátek dne. Jedná se o recept na lívance bez mléka, bez vajec, 100 % veganské a bohaté na živiny s použitím bezlepkové pohankové mouky.
Ingredience na bezlepkové lívance z pohanky
- 1 a ½ hrnku pohankové mouky
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 a ½ šálku mandlového mléka – neslazeného, při pokojové teplotě
- 2 lžičky jablečného octa – nebo jakéhokoli octa
- 2 lžíce sirupu z hnědé rýže – nebo javorového sirupu či jiného tekutého sladidla
- 1 lžička vanilky
- 1 lžíce kokosového oleje – rozpuštěného
Postup na bezlepkové lívance z pohanky
- V míse smíchejte neslazené mandlové mléko, ocet, sirup, vanilku a olej. Odstavte.
- V jiné velké míse smíchejte všechny suché ingredience: pohankovou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Uprostřed udělejte důlek a do něj nalijte tekuté přísady.
- Šlehejte, dokud nevznikne hladké, mírně husté těsto bez hrudek.
- Rozehřejte lívanečník na středním ohni s trochou olivového nebo kokosového oleje.
- Na rozehřátou olejem potřenou lívancovou pánev nalijte 1/4 šálku těsta a v případě potřeby použijte hřbet lžíce, aby se těsto rozprostřelo do krásného kulatého tvaru lívance.
- Smažte, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky a boky nebudou pevné a suché – asi 2 minuty, poté vsuňte pod lívance špachtli a obraťte ho na druhou stranu. Na této straně smažte dalších 30 sekund.
- Ihned podávejte nebo nechte vychladnout na mřížce, zatímco budete vařit zbytek těsta. Měli byste připravit 11 lívanců.
- Podávejte s polevou podle vlastního výběru, například s javorovým sirupem, sirupem z hnědé rýže, mandlovým máslem, bezmléčným kokosovým jogurtem, lesními plody, plátky banánu atd.
TIP: Nejen lívance nebo palačinky z pohankové mouky – mezi další sladké recepty, které využívají pohanku, patří pohanková kaše (recept).
Chléb z pohankové mouky – recept
Pečení chleba od nuly nemusí být děsivé. Tento měkký a nadýchaný pohankový chléb zvládnou i začátečníci. Pohanková mouka dodá tomuto vydatnému bochníku živiny a oříškovou chuť. Je veganský a bez mléka, s možností bezlepkové varianty.
Ingredience na chléb z pohankové mouky
- 2 lžíce lněného semínka
- 7 lžic vody
- 1 a ¾ šálku hladké mouky (nebo bezlepková mouka v poměru 1:1 pro recepty na kynutý chléb, s přídavkem xanthanové gumy)
- ½ šálku pohankové mouky
- ¼ šálku prášku ze slupek psyllia
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 a ¼ lžičky instantního droždí
- 2 lžíce kokosového cukru
- ½ lžičky soli
- ⅓ šálku lehkého olivového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a ½ šálku neslazeného mandlového mléka, teplého
- ¼ šálku slunečnicových semínek
Postup na chléb z pohankové mouky
- Formu na bochník vyložte pečicím papírem. Odložte stranou.
- V malé míse smíchejte lněné semínko a vodu, odstavte na 5 minut, aby se z něj stala gelovitá hmota.
- V míse stojanového mixéru prošlehejte mouky, prášek ze slupek psyllia, prášek do pečiva, droždí, cukr a sůl.
- Přidejte zbývající přísady a šlehejte do hladka (směs bude lepkavá).
- Těsto vložíme do připravené formy a mokrou stěrkou ho rozetřeme. Posypeme semínky, přikryjeme a necháme na teplém místě 45-60 minut, aby se těsto zdvojnásobilo.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Když těsto vykyne, sejměte kryt a vložte ho do trouby, kde ho budete péct 45-50 minut. Chléb by měl být hotový, když při poklepání zní dutě a na povrchu je křupavý.
- Před krájením na 16-18 plátků nechte těsto zcela vychladnout na chladicí mřížce.
Těsto nejen na koláč z pohankové mouky – recept
Toto sladké křehké těsto je bezlepkové a veganské. Obsahuje zdravé a plnohodnotné suroviny, jako je mandlová a pohanková mouka, takže si můžete připravit zdravější verzi svých oblíbených dezertů a koláčů. Po upečení je křupavé a zlatavé a tak lahodné.
Ingredience na těsto nejen na koláč z pohankové mouky
- 1 a ½ šálku mandlové mouky nebo blanšírované mandlové moučky
- ½ šálku pohankové mouky
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- ¼ šálku čistého javorového sirupu
- 110 g kokosového másla
- ½ lžičky vloček mořské soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce vody
Postup na těsto nejen na koláč z pohankové mouky
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte středně velkou koláčovou formu a dejte ji stranou.
- Do kuchyňského robotu přidejte mandlovou mouku, pohankovou mouku, tapioku, javorový sirup, kokosové máslo, sůl a vanilkový extrakt.
- Mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Postupně přidávejte vodu a přitom mixujte, aby se spojila.
- Pomocí stěrky seškrábněte stěny kuchyňského robotu. Poté vraťte víko zpět na kuchyňský robot a ještě 3-4krát mixujte aby se těsto promíchalo.
- Asi dvě třetiny těsta rovnoměrně rozprostřete po dně vymazané koláčové formy. Rukama přitlačte těsto k okrajům koláčové formy, abyste vytvořili rovnoměrný okraj.
- Pečte 20 minut, aby byl koláč úplně upečený a zlatohnědý. Pokud pečete „na prázdno“ před přidáním náplně, kterou je třeba vrátit do trouby a péct dál, pečte pouze 10 minut.
- Po upečení vyjměte koláč z trouby a pomocí obracečky na vajíčko jej přitlačte. Tím vytvoříte pevný koláčový korpus, který se nerozpadne.
- Než ho přenesete na drátěnou mřížku, nechte ho 20 minut vychladnout.
TIP: Pokud pečete s předstihem, můžete vychladlý koláčový korpus uložit do vzduchotěsné nádoby nebo přikrytý do lednice.
Banánový chléb z pohankové mouky – recept
Pohanka, mouka s oříškovou příchutí a vysokou výživností, je vynikající náhradou tradiční bílé mouky. V tomto receptu na pohankový banánový chléb se skvěle hodí.
Ingredience na banánový chléb z pohankové mouky
- 1 a 3/4 šálku pohankové mouky
- 1/3 šálku cukru (čistý třtinový, kokosový nebo javorový sirup)
- 2 vrchovaté lžičky skořice
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- špetka minerální soli
- 4 velké, velmi zralé banány, rozmačkané (asi 410 g)
- 1/3 šálku lehkého ochuceného olivového oleje, kokosového oleje (v tekuté formě) nebo oleje z lískových oříšků
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup na banánový chléb z pohankové mouky
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Ve středně velké míse smíchejte pohankovou mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte. Přidejte rozmačkané banány, olej a vanilku a promíchejte.
- Těsto dejte do lehce vymazané formy na bochník 23 x 13 cm a pečte na prostřední příčce 50 minut.
- Vyjměte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a pochutnejte si.
- Skvěle se hodí k domácímu mandlovému máslu.
- V mrazáku chléb vydrží až 3 měsíce – zcela vychlazené bochánky vložte do nádob nebo sáčků na mrazení. Zabalené bochánky rozmrazte přes noc v chladničce.