S přicházejícím podzimem dozrává na zahrádkách spousta chutné zeleniny. Po horkém létě a lehké stravě je třeba pomalu myslet na sytější podzimní recepty, které zahřejí při sychravých dnech. Zdravé podzimní recepty navíc pomohou překonat únavu a posílí imunitu. Jaké jsou nejlepší podzimní recepty?
Na podzim je důležité zařadit do jídelníčku potraviny plné vitamínů, které zahřejí tělo zevnitř a dodají energii. Je čas více vařit, syrová zelenina a ovoce má totiž na organismus ochlazující účinky. Pro tělo je mnohem lepší zeleninu vařit, dusit či napařovat.
Zdravé podzimní recepty by měly obsahovat větší množství tuku. Je dobré zařadit i více obilovin, rýži a když je opravdu chladno, přidat do podzimních receptů pohanku. Pohanka, oblíbená pochoutka ze svahů Himaláje, má skutečně velmi zahřívající účinek. Důležité je pamatovat na pitný režim a vyvarovat se studených nápojů. Voda by měla mít alespoň tělesnou teplotu.
Nejlepší podzimní recepty jsou z lokálních surovin
Konec léta a podzim znamená na mnohých zahrádkách bohatou sklizeň. Přichází čas dýní, brambor, zelí, rajčat a paprik. Zdravé podzimní recepty se bez problémů obejdou bez exotických surovin. Na podzim se dá z místních zdrojů vykouzlit nejlepší podzimní recepty, které zahřejí a dodají tělu potřebné vitamíny. Co zkusit třeba fazolové tavče gravče?
Mezi typické podzimní recepty patří pečené brambory s rozmarýnem a kapustou, veganské karbanátky, hustá hrachová polévka nebo podzimní recepty s houbami jako je například houbový krém.
Na podzim je v kuchyni skvělou surovinou dýně hokaido. Lze ji připravit na mnoho způsobů. Jedním z nich je například výborné dýňové rizoto.
Podzimní saláty – recepty
Čerstvá zelenina má na tělo ochlazující vliv, to však neznamená, že by se měly zeleninové saláty na podzim vyřadit z jídelníčku. Na podzimní recepty stačí použít zeleninu pečenou či jinak tepelně upravenou. Pořádnou dávku vitamínů dodá kvašená zelenina, za vyzkoušení stojí salát z kvašeného zelí.
Salát z kvašeného zelí
Kvašené neboli kysané zelí k podzimu neodmyslitelně patří. Je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, vlákniny i prospěšných bakterií. Posiluje imunitu, má pozitivní vliv na srdce a na trávení. Nejlepší je samozřejmě domácí.
Ingredience:
- 300 g kysaného zelí
- 200 g karotky
- 400 g jablek
- 1 cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup:
Zelí propláchnout vodou a nakrájet na menší kousky. Mrkev nastrouhat najemno a cibuli a jablka nakrájet na kostičky. Smíchat v míse, osolit, opepřit a pokapat olejem.
Salát z kvašeného zelí se hodí nejlépe jako příloha například k zeleninovým a luštěninovým plackám. Výborný je také k sekané ze sojového masa.
Salát z pečené červené řepy s karamelizovanými ořechy
Červená řepa je další z přírodních konzerv plných vitamínů. Je bohatá na vlákninu a působí jako přírodní antioxidant. Výhodou červené řepy je, že se dá zkonzumovat takřka celá.
Ingredience:
- 500 g červené řepy
- 1 červená cibule
- mladé lístky červené řepy
- 125 g čerstvého špenátu
- čerstvý kopr na ozdobu
- 3 lžíce jablečného octa
- 5 lžic javorového sirupu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- hrst vlašských ořechů
- sůl dle chuti
Postup:
Neloupanou červenou řepu zbavit lístků, zabalit do alobalu a upéct v troubě na 200 °C do měkka. Nechat vychladnout, oloupat a nakrájet na kousky. Na dresing smíchat 3 lžíce javorového sirupu, jablečný ocet a olivový olej a rozmixovat spolu s malým kouskem pečené řepy.
Vlašské ořechy orestovat na pánvi do zlata a dokud jsou horké přilít 2 lžíce javorového sirupu a rychle promíchat, aby se ořechy obalily sirupem. Lehce osolit a pokud je třeba, odpařit na mírném plamenu uvolněnou tekutinu.
Smíchat řepu, cibuli nakrájenou na kroužky, lístky špenátu a mladé řepy. Posypat karamelizovanými ořechy, zalít dresingem a ozdobit koprem. Hodí se také posypat veganským feta sýrem.
Podzimní bramborový salát
Na bramborový salát existují tisíce receptů. Tato podzimní varianta s hroznovým vínem překvapí lehkou a svěží chutí. Víno dodá sladkokyselou chuť i potřebné vitamíny.
Ingredience:
- 800 g malých brambor
- 1 cibule
- 150 ml zeleninového vývaru
- 5 lžic bílého vinného octa
- 1 lžička hořčice
- 4 lžíce oleje
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g bezpeckových bílých a červených hroznů
- čerstvý kopr
- sůl, pepř
- ½ hlavičky čekankového salátu
Postup:
Omyté neloupané brambory uvařit ve vodě asi 25 minut do měkka. Cibuli oloupat a nakrájet na drobno. V pánvi svařit cibuli, vývar, hořčici a olej. Osolit a opepřit a povařit asi 3 minuty.
Brambory slít a vychladlé oloupat, větší kousky rozpůlit. Dát do misky, přelít teplou marinádou a nechat minimálně hodinu marinovat.
Na pánvi bez tuku opražit ořechy. Nechat vychladnout a nasekat na jemno. Hrozny omýt a rozpůlit. Petržel nakrájet na jemno. Čekanku očistit a natrhat na menší kousky. Nakonec vše smíchat s marinovanými brambory a podávat posypané koprem.
Hruškový salát s ořechy a měkkým vegan sýrem
Ovocný salát z hrušek je další zdroj vitamínů vhodný k posílení imunity. Lehký a zdravý podzimní recept dodá energii ospalým sychravým dnům.
Ingredience:
- 3 lžíce vlašských ořechů
- 1 menší salát Lollo rosso
- hrst polníčku
- 1 cibule
- 4 lžíce balzamikového octa
- 2 lžičky javorového sirupu
- sůl, pepř
- 3 lžíce oleje z vlašských ořechů
- 2 zralé hrušky
- 150 g měkkého veganského sýru (není nutné)
Postup:
Ořechy nahrubo nasekat a orestovat na sucho na pánvi. Salát očistit a natrhat na menší kousky. Cibuli oloupat a nakrájet na malé kostičky a smíchat s octem, sirupem, solí a pepřem. Poté přišlehat olej.
Hrušky očistit, rozčtvrtit a nakrájet na tenké plátky. Sýr nakrájet rovněž na tenké plátky. Salát, sýr a hrušky smíchat a rozložit na talíře, zasypat ořechy a zalít marinádou. Podávat s čerstvou bagetou.
Podzimní polévky – recepty
Miska husté horké polévky nádherně zahřeje po každé podzimní procházce. Kromě zahřívacího efektu také skvěle zasytí a dodá tělu potřebné vitamíny. Podzimní polévky se hodí k obědu i k večeři, a také jako vydatná svačina.
Veganský boršč
Tradiční ruská polévka kombinuje červenou řepu a zelí, dvě typické podzimní suroviny. Místo masa používá veganský podzimní recept fazole, které jsou důležitým zdrojem bílkovin.
Ingredience:
- 150 g velkých bílých fazolí
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 2 řapíkaté celery
- 1 zelená paprika
- 6 lžic řepkového oleje
- nové koření
- bobkový list
- celý černý pepř
- sušený tymián
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce tmavého třtinového cukru
- 3 lžíce řajčatového protlaku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 menší červená řepa
- 100 g čerstvého červeného zelí
- hrst sušených hub
- 2 lžíce jablečného octa
- čerstvý kopr nebo hladkolistá petržel
- sůl
Postup:
Fazole namočit den předem do vody. Slít, zalít 2,5 násobným množstvím čerstvé vody a vařit do měkka přibližně 40 minut. Oloupanou cibuli nakrájet nadrobno, mrkev a celer oloupat a nakrájet na tenké plátky, papriku na proužky.
V hrnci na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer, papriku a koření. Česnek nakrájet na plátky a s cukrem vsypat k zelenině, promíchat a nechat zkaramelizovat. Přidat protlak a sójovou omáčku a restovat 5 minut.
Přilít 2 l vody nebo zeleninového vývaru. Řepu oloupat a se zelím nahrubo nakrouhat a přidat do hrnce. Přisypat houby a zahřívat k varu. Ztlumit, přiklopit a na mírném stupni vařit zhruba 40 minut.
Osolit, dochutit octem, případně cukrem tak, aby byla polévka sladkokyselá. Vmíchat fazole a posypat nasekanými bylinkami. Servírovat se lžičkou rostlinné kysané smetany a žitným kváskovým chlebem.
Polévka z pečené dýně hokaido
Dýně jsou na podzim ve všech kuchyních a jídla z dýní rozhodně patří ke zdravým podzimním receptům. K nejoblíbenějším dýním patří dýně hokaido typická sytě oranžovou barvou, jemnou chutí a slupkou, kterou není nutné loupat.
Ingredience:
- 1 dýně Hokkaido
- 2 paličky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- sůl
- olivový olej
- dýňový olej
- čerstvé bylinky na dochucení
Postup:
Dýni rozpůlit, vydlabat jádra a do dutiny vložit celé neoloupané stroužky česneku, lehce prosolit a zakápnout olejem. Dle chuti lze přidat i bylinky, například tymián nebo rozmarýn.
Jednotlivé poloviny dýně zabalit do alobalu a péct v troubě na 200 °C 1 až 1,5 hodiny. Vyjmout z trouby, rozbalit a nechat zchladnout, aby česnek v ruce nepálil.
Lehce vychladlý česnek vymačkat do hrnce, přidat na kousky nakrájenou neloupanou dýni, zalít trochou teplého vývaru a ponorným mixerem rozmixovat. Prohřát a dosolíme dle chuti. Na závěr zjemnit kokosovým mlékem a pokapat dýňovým olejem.
TIP: Z dýně lze připravit i dýňové máslo. Dýňové máslo může být sladké i slané. Lze využívat tam, kde je máslo běžné. Ať už jako pomazánka na pečivo a krekry nebo do receptů a příprav jídel.
Veganská kulajda
Tradiční poctivá kulajda je klenotem české gastronomie. Hustá polévka z hub, brambor a kopru neodmyslitelně patří k podzimu. Veganská varianta kulajdy se právem řadí k nejlepším podzimním receptům pro vegany.
Ingredience:
- 4 brambory
- 300 g čerstvých hub
- 2 mrkve
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 250 ml rostlinné smetany
- svazek kopru
- kmín
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce octa
Postup:
Houby očistit a nakrájet na menší kousky. Na oleji orestovat, osolit, opepřit a přidat kmín. Podusit do změknutí. Brambory a mrkve oloupat, nakrájet a vařit v hrnci do měkka.
Na oleji krátce orestovat mouku a připravit jíšku. Zalít zeleninovým vývarem a vařit asi 15 minut. Přidat připravené houby, brambory a kopr. Veganskou kulajdu dochutit solí a pepřem, přidat ocet a případně i cukr. Nechat lehce projít varem a nakonec zjemnit rostlinnou smetanou.
TIP: Skvělou polévkou pro chladné podzimní a zimní dny je vegan pho, která je plná bylinek a zeleniny.
Nejlepší podzimní recepty – hlavní jídla
Zahřívací jídla plná veselých barev potěší a rozzáří den i v sychravém podzimním počasí. Sezónní zeleninu je dobré doplnit obilninami a luštěninami a nebát se kvalitního oleje. Nejen na podzim si můžete pochutnat například na zadělávané kapustě.
TIP: Chutný recept nejen na podzim je veganská omeleta z cizrny. Výborná k ní bude sezónní zelenina v kombinaci s tofu nebo veganským sýrem.
Quinoa zapečená v máslové dýni
Oříšková chuť quinoy je pro podzimní recepty ideální. Dodává tělu slušnou dávku rostlinných bílkovin, omega 3 mastných kyselin, vitamínů a minerálů jako je hořčík a železo.
Ingredience:
- 1 máslová dýně
- 150 g suché quinoy
- 2 hrsti čerstvých hub
- 4 sušená rajčata naložená v oleji s bylinkami a česnekem
- červená paprika
- 1 malá cibule
- 3 stroužky česneku
- snítka čerstvého tymiánu
- zelená petrželka
- 150 g veganského sýra
- olej
- sůl
Postup:
Uvařit quinou 15 – 20 minut v osolené vodě, na 1 díl quinoy je třeba 1,5 dílu vody, veškerou vodu nechat vstřebat. Na oleji si zpěnit na jemno nakrájenou cibuli, vhodit pokrájené houby, osolit, přidat otrhané lístky tymiánu a dusit 5 minut.
Přidat na kostičky nakrájenou červenou papriku, posekaná rajčata a dusit ještě 10 minut. Vmíchat posekaný česnek a petrželku. Po odstavení přidat quinou a část nastrouhaného vegan sýru.
Dýni rozkrojit podélně a vydlabat semínka, položit je na plech vyložený pečicím papírem, dužinu zakápnout olivovým olejem. Péct v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 60 minut do změknutí. Naplnit směsí, posypat strouhaným vegan sýrem a zapékat na střední teplotu 30 minut.
Pohanka se zelím a uzeným tofu
Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin a žádný lepek. Rutin obsažený v pohance zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny. Kysané zelí zase dodá vitamín C a ubrání organismus proti podzimnímu nachlazení.
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 3 velké cibule
- 400 g pohanky (krup)
- 150 g uzeného tofu
- sůl
- pepř
- cukr
- kmín
- olej
Postup:
Pohanku propláchnout a vsypat do dvojnásobného množství vroucí osolené vody, znovu přivést k varu. Jakmile se směs začne vařit, stáhnout hrnec ze sporáku, přikrýt pokličkou a nechat 20 minut dojít, nejlépe v peřinách.
Na oleji dozlatova orestovat na proužky nakrájenou cibuli, přidat na kostičky nakrájené tofu a opéct. Kysané zelí propláchnout a pokrájet na menší kousky, přidat k cibulovému základu, podlít malým množstvím vody, přidat lžičku kmínu, lžičku cukru, osolit a pod pokličkou dusit asi 20 minut doměkka.
Hotovou pohanku smíchat s podušeným zelím, dosolit a opepřit dle chuti a nechat pod pokličkou ještě alespoň 10 minut dojít a propojit chutě.
Houbové rizoto s tymiánem
Jednoduchý, lehký a zdravý podzimní recept, který ocení každý houbař. Nejlepší je z čerstvých hub, použít lze však i houby sušené.
Ingredience:
- 2 hrnky čerstvých hub
- 2 mrkve
- 1 hrnek rýže
- 0,5 hrnku bílého vína
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 menší cibule
- snítka čerstvého tyminánu
- 2 kuličky nového koření
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
Postup:
Cibuli nakrájet na kostičky, houby nakrájet na kousky, mrkev nahrubo nastrouhat. Vše orestovat na oleji na mírném plameni několik minut. Přidat propláchnutou rýži, promíchat a orestovat další minutu.
Zalít vínem a nechat odpařit. Přidat vývar, nové koření a tymián, osolit, opepřit a dusit pod pokličkou dokud rýže nezměkne. Případně podlít dalším vývarem. Podávat s kopečkem kvašené zeleniny.
Pečená zelenina s kapustou
Pečená zelenina je další typický podzimní recept, který lze připravit v různých variantách podle toho, co je zrovna ve spíži či na zahrádce.
Ingredience:
- 4 menší brambory
- 3 střední červené řepy
- 1 mrkev
- 400 g dýně hokaido
- 6 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 1 rajčatový protlak
- 2 konzervy loupaných krájených rajčat
- oregano
- 200 g kapusty
Postup:
Předehřát troubu na 250 °C. Očistit zeleninu, nakrájet na kousky a rozložit do pekáče. Promíchat se 3 lžícemi oleje, osolit a péct s občasným promícháním asi 45 minut do měkka. Dýni je lepší přidat o 10 minut později.
Cibuli nakrájet nadrobno a osmažit na rozehřátém oleji dozlatova. Přidat protlak a asi minutu míchat. Přidat loupaná rajčata, osolit, opepřit, ochutit oreganem a nechat probublávat 15 minut. Na závěr přidat na 5 minut nasekanou kapustu, aby změkla.
Smíchat s upečenou zeleninou a případně dochutit. Podávat lze například s celozrnným pečivem.
TIP: Další skvělé a zdravé podzimní recepty jsou například cuketový guláš, cuketové zelí, gulášová polévka s hlívou ústřičnou, balkánská pomazánka ajvar, dýňový hummus nebo hummus s červenou řepou. Na podzim výborně zasytí a zahřejí také polévky z cizrny, černé čočky a červené čočky. Skvělý sladký podzimní recept je jáhlovo-pohanková kaše s jablkem a semínky na kokosovém oleji.
Recepty na podzimní detox
S podzimem často přichází únava a sklíčenost z nedostatku slunečných dnů. K tomu se občas přidává podzimní nachlazení. Jak tomu předejít? Pomoci může podzimní očista a detoxikace těla. Oblíbený recept při detoxikaci je Zaječická hořká – přírodní minerální voda s projímavými účinky.
Recepty na podzimní očistu a povzbuzení organismu jsou jednoduché:
- pít dostatek čisté vody
- jíst především ovoce a zeleninu
- zařadit pravidelný pohyb
- vyřadit alkohol, cigarety a slazené nápoje
Zaručený recept na podzimní detox je zařadit alespoň jednou až dvakrát týdně zeleninové dny. Příznivci raw stravy preferují zeleninu syrovou, na podzim má však něco do sebe zelenina tepelně upravená. Vedle očisty organismu pomohou tyto postní dny rychle zhubnout. Je to také dobrý způsob, jak zhubnout na břiše a jak zhubnout stehna. Více informací a návodů o hubnutí nabízí např. portál Human.cz.