Plněné lilky na kari

Veganské recepty

Tento pokrm plný chuti je jídlo, které musíte vyzkoušet. Zdravý, lehký a naprosto veganský.

NUTRIČNÍ HODNOTY NA PORCI

  • kalorie 221
  • tuk 15 g
  • nasycené mastné kyseliny 5,6 g
  • cukry 13 g
  • sůl 1 g
  • bílkoviny 6,7 g
  • sacharidy 16 g
  • vláknina 2 g

Ingredience

  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 cm kousek zázvoru
  • ½ svazku čerstvého koriandru (15 g)
  • 2 čerstvé červené chilli papričky
  • po 1 čajové lžičce kmínu, hořčičných semínek, mleté kurkumy, garam masaly, semínek pískavice
  • 1 velká hrst čerstvých listů kari
  • arašídový olej
  • 2 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce mangového čatní
  • 2 polévkové lžíce tamarindové pasty
  • 12 lilků (celkem 800 g)
  • 400 g plechovka kokosového mléka
  • 250 g cherry rajčat

Metoda

Předehřejte troubu na 190 °C. Oloupejte cibuli, česnek a zázvor, vložte je do kuchyňského robotu spolu se stonky koriandru a chilli papričkami (pokud chcete, zbavte je semínek) a rozšlehejte na jemnou pastu.

Koření a kari listy vložte do pekáčku o rozměrech 25 x 35 cm na mírný oheň se 2 lžícemi oleje a za stálého míchání smažte 1 minutu nebo dokud nebude fantasticky vonět. Přilijte pastu a za pravidelného míchání ji vařte 5 minut nebo do změknutí.

Vmíchejte arašídové máslo, mangové čatní a tamarindovou pastu, dochuťte pořádnou špetkou mořské soli a černého pepře, pak přesypte do mísy a v případě potřeby přidejte trochu vody, abyste rozvařili na kaši.

Celé lilky, které zůstaly u stopky neporušené, propíchejte vidličkou po celém povrchu, podélně rozkrojte na čtvrtiny, potřete je a vydatně naplňte celou pastou a pak je naaranžujte na tác (pokud používáte běžné lilky, stačí je oříznout a nakrájet na kolečka silná 1 cm a vložit mezi ně pastu).

Plech postavte na střední teplotu a smažte 5 minut, v polovině smažení obraťte. Přidejte kokosové mléko, nahrubo nakrájená a posypaná rajčata, dobře osolte a opepřete a přiveďte k varu.

Přikryjte alobalem a pečte 40 minut, nebo dokud nezhoustnou a nezredukují se, v polovině pečení alobal odstraňte. Dochuťte a posypte lístky koriandru. Lilky jsou vždy dobré s nadýchanou rýží a extra čerstvým chilli.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang