Pesto z medvědího česneku – recepty

Veganské recepty
Pesto

Medvědí česnek je bylina. Roste na většině území Evropy a Asie. Listy a cibule se používají k výrobě léků. Používá se na zažívací potíže, střevní plynatost, vysoký krevní tlak, kožní vyrážku a další potíže, ale pro toto použití neexistují žádné dobré vědecké důkazy.

Medvědí česnek lze použít mnoha stejnými způsoby jako pórek nebo zelený česnek, ale zejména jako samotný česnek nebo jej přidat do zeleninových polévek.

Pesto z medvědího česneku – použití

Pesto můžete podávat samotné k namáčení chleba nebo k syrové či grilované zelenině, zapečeným toastům nebo ho zkuste smíchat s veganským jogurtem a vytvořit z něj lahodnou pomazánku nebo připravte klasickou česnekovou pomazánku. Můžete jej použít i na těstovinový salát.

Veganské pesto neobsahuje parmezán.

Medvědí česnek – recepty

V tomto článku se dozvíte, jak zpracovat medvědí česnek, jak připravit jednoduché pesto z medvědího česneku a recepty na česnekové a bazalkové pesto. Recepty obsahující parmezán, jsou součástí vegetariánského jídelníčku, pro veganské recepty použijte veganskou alternativu parmezánu.

Postup medvědího česneku (pesta)

  1. Listy medvědího česneku opláchněte a nahrubo nasekejte.
  2. Listy medvědího česneku, parmezán, česnek, citronovou kůru a piniové oříšky rozmixujte v kuchyňském robotu na hrubou pastu. Okořeňte a za pomalého chodu motoru přidejte téměř všechen olej.
  3. Ochutnejte, dochuťte a přidejte několik stisků citronové šťávy.
  4. Pesto přelijte do čisté sklenice a dolijte zbylým olejem. V lednici vydrží 2 týdny.

Pesto – medvědí česnek

Tento recept na pesto z medvědího česneku je tak zelený a jeho chuť je lahodně štiplavou esencí česneku, která zároveň nějakým způsobem dokáže chutnat jako čisté jaro. Recept na pesto je jednoduchý na přípravu a hodí se na všechny druhy jarních pokrmů.

Ingredience na pesto z medvědího česneku

  • 150 g medvědího česneku (asi dvě velké hrsti, včetně stonků)
  • 50 g (½ šálku) piniových oříšků (můžete použít také vlašské ořechy, kešu ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce nutričního droždí
  • 1 lžička soli
Piniové oříšky můžete zaměnit za vlašské nebo kešu ořechy.

Postup na pesto z medvědího česneku

  1. Ujistěte se, že jste česnek omyli a pak znovu omyli, protože v něm zůstanou kousky zrníček a nikdo nechce zrníčkové pesto. Důkladně osušte.
  2. Na suché pánvi opražte ořechy nebo semínka.
  3. Přidejte ořechy a nutriční kvasnice do kuchyňského robotu nebo mixéru a rozmixujte je.
  4. Nyní přidejte vše ostatní do kuchyňského robotu a rozmixujte.
  5. Občas zastavte a seškrábněte stěny mixéru.
  6. Rozmixujte do hladka – ochutnejte a případně osolte.
  7. Přendejte do skleněné nádoby a přidejte trochu olivového oleje.
  8. Uchovávejte v lednici a používejte do všeho!

Česnekové pesto – recept

Snadné a chutné zelené česnekové pesto. Je svěží, lahodné, úžasně pikantní a jeho příprava zabere jen pár minut. Hrst bazalky zjemní štiplavost mladých česnekových cibulek a dýňová semínka dodají tomuto receptu lahodnou oříškovou chuť, přičemž neobsahuje ořechy. Tento veganský recept je bezlepkový a bez sóji. Jedná se o perfektní alternativu k receptu na česnekovou pomazánku.

Ingredience na česnekové pesto

  • 6 stonků zeleného česneku (zelené a bílé části ořízněte a nakrájejte)
  • ½ šálku bazalkových listů
  • ¼ šálku dýňových semínek (lehce opražených na pánvi nebo v mikrovlnné troubě)
  • 2 lžíce nutričního droždí
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
Bazalka snižuje štiplavost česneku. Pokud však máte rádi ostřejší pesto, můžete bazalku zcela vynechat.

Postup na česnekové pesto

  1. Všechny ingredience na pesto kromě olivového oleje vložte do kuchyňského robotu.
  2. Mixujte 5-10krát, aby byly ingredience nahrubo nasekané.
  3. Poté při běžícím mixéru přilévejte olivový olej, dokud nevznikne hrubá, ale homogenní pasta. Možná budete muset přidat několik lžic vody, aby se zelený česnek zcela rozpadl a vytvořil pastu.
  4. Mějte na paměti, že zpracování zeleného česneku může chvíli trvat, takže budete muset procesor spustit déle než například u bazalkového pesta.
  5. Zkontrolujte množství soli a v případě potřeby přidejte další.

TIP: Při nákupu zeleného česneku se ujistěte, že máte pevné, čerstvě vypadající stonky, které nejsou povadlé nebo zvadlé.

Veganské bazalkové pesto – recept

Toto čerstvé domácí veganské bazalkové pesto chutná letně a lahodně. Vmíchejte ho do těstovin, pokapejte jím salát nebo jím potřete pizzu či sendvič a připravte si snadné a chutné jídlo. Recept neobsahuje sóju ani lepek.

Ingredience na bazalkové pesto

  • 3 šálky čerstvých bazalkových listů (balených)
  • ½ šálku vlašských ořechů (lehce opražených, můžete použít i jiné ořechy, například piniové, které jsou tradičnější, kešu oříšky a pekanové ořechy) – pokud ořechy nepoužíváte, nahraďte je dýňovými semínky
  • 2 stroužky česneku (oloupané a nasekané)
  • 2 lžíce nutričního droždí (nebo bílé miso či veganský kešu parmezán)
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti (miso je slané, takže před přidáním do pesta zkontrolujte, zda opravdu potřebujete sůl navíc)
  • šťáva z ½ citronu
Veganské bazalkové pesto je bezlepkové.

Postup na bazalkové pesto

  1. Všechny ingredience kromě olivového oleje vložte do kuchyňského robotu.
  2. Za chodu motoru přilévejte olivový olej, dokud nezískáte hrubou, ale zrnitou a konzistentní pastu.
  3. Zkontrolujte ochucení a v případě potřeby přidejte více mletého černého pepře a soli.
  4. Zmrazte ve vzduchotěsné sklenici v chladničce až na 3 dny.

TIP: Pesto můžete také zmrazit na několik měsíců a před použitím rozmrazit.

Jednoduché veganské pesto – recept

Naučte se připravit to nejúžasnější veganské pesto z pouhých 5 ingrediencí. Snadno si ho upravíte podle svých představ a můžete ho přimíchat do vařených těstovin, použít jako dip nebo z něj připravit pesto na veganskou pizzu. Krásně se také mrazí.

Ingredience na jednoduché veganské pesto

  • 3/4 šálku syrových kešu nebo piniových oříšků, vlašských ořechů, slunečnicových semínek
  • 3 stroužky česneku
  • 2 šálky čerstvé bazalky, balené
  • 4 lžíce nutričního droždí
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku olivového oleje (vynechat, pokud olej nepřidáváte)
  • 1/4 šálku vody a další podle potřeby
  • pro těstoviny s pestem (volitelně): 230 g nevařených (veganských) těstovin podle výběru
Nejen jako dip nebo přísada na pizzu, ale pesto se skvěle hodí také k těstovinám.

Postup na jednoduché veganské pesto

  1. Do kuchyňského robotu přidejte kešu oříšky, česnek, bazalku, nutriční droždí, citronovou šťávu, sůl, olivový olej (pokud používáte) a 1/4 šálku vody.
  2. Zpracujte do hladka a podle potřeby přidejte více vody, aby byla konzistence řidší. Pokud nepoužíváte olej, budete pravděpodobně potřebovat další 1/4 šálku vody.
  3. Pokud podáváte s těstovinami, uvařte nudle podle návodu na obalu a poté je smíchejte s pestem a podle potřeby přidejte více vody nebo olivového oleje, dokud se nudle dobře neobalí.
  4. Skladujte v chladničce až 1 týden. Pesto lze také dobře zmrazit až na 6 měsíců.

© 2024 Vegan.cz | Nakódoval Leoš Lang